Menu
Oaza ljepote

SKINCARE BY PRETTY WOMAN

Najdraža američka glumica, koju je magazin People nekoliko puta proglašavao najljepšom ženom na svijetu, proslavila je 55. rođendan. Julia Roberts kaže da su za njen izgled zaslužna neka pravila kojima je vjerna godinama… Prije odlaska na spavanje obavezno temeljito očisti lice, bez obzira na to da li se toga dana šminkala. Inače, u slobodno vrijeme nastoji što više izbjegavati make up, kako bi se koža odmorila od teške profesionalne šminke. Veliku pažnju posvećuje hidrataciji i zaštiti kože od UV zraka, a redovno koristi Absolue L'Extrait, regenerativni eliksir koji je Lancôme 2012. godine predstavio kao “proizvod za njegu kože u obliku koncentrata sa gotovo dva miliona matičnih ćelija Lancômeove ruže, sastojka s nevjerovatnim obnavljajućim potencijalom.”

“Tajna ljepote je da uvijek lijepo mirišete i imate osmijeh na licu. Energiju, snagu i radost dobijam kroz vježbanje, a to se odražava i na sve ostalo što radim”, kaže Julia koja vježba četiri puta sedmično te, osim joge, uživa u plivanju i pilatesu. Od svojih beauty navika ne odustaje ni u avionu, a uvijek nastoji i zdravo jesti. Za doručak najčešće jede tost, avokado, jaje i borovnice, za ručak salatu i piletinu sa roštilja, za večeru divlji losos, avokado i integralnu rižu; ponekad uživa u čokoladnom kolaču, a uz večeru uvijek pije vino.

Nesigurna djevojčica…

Julia Fiona Roberts rođena je u 28. oktobra 1967. u Smyrni, predgrađu Atlante, u ne pretjerano sretnom braku prodavača Waltera Gradyja i sekretarice Betty Lou Bredemus. Julia, sestra Lisa i brat Erick imali su teško djetinjstvo, opterećeno roditeljskim svađama.

Bila je nestašna i uvijek nasmijana crvenokosa djevojčica koja je sanjala da postane veterinarka. Nimalo sigurna u sebe i opterećena isfrustriranim djetinjstvom, bila je uvjerena kako je veoma ružna: “Imala sam velika usta, a zubi su mi bili iskrivljeni jer sam dugo sisala palac. Nosila sam naočale s debelim staklima i bila premršava”, tako je opisala sebe kao djevojčicu. O karijeri glumice nikada nije razmišljala. “Prvi put sam otišla u New York da posjetim brata, a taj put je bio sudbonosan. Da nisam postala glumica, snimala bih dokumentarne filmove, jer me veoma privlače putovanja svijetom, otkrivanje novih ljudi i mjesta. A kako vjerujem da su kultura i obrazovanje moć, možda bih i nastavila da studiram. Bila sam djevojka koja je željela samo jedno, da ne ostane anonimna.”

… i Najplaćenija holivudska glumica

Filmski debi imala je 1984. u filmu Forever Young, prvu glavnu ulogu odigrala je 1989. u filmu Mystic Pizza, a nakon nezaboravne Pretty Woman iz 1990. godine, uz Richarda Gerea, postala je istinska zvijezda. Nevjerovatan komercijalni uspjeh ovog filma donio joj je i prvu nominaciju za Oscara, a osvojila ga je 2001. za ulogu Erin Brockovich u istoimenom filmu, kada je sa 20 miliona dolara honorara postala najplaćenija holivudska glumica.

Kao što to obično biva, uz slavu idu mnoge i različite priče. Nevjerovatnu pažnju medija izazvala je 1991. kada je tri dana prije otkazala vjenčanje s glumcem Kieferom Sutherlandom, kao i 1993. kada se udala za kantri pjevača Lylea Lovetta, od kojeg se razvela poslije nepune dvije godine. “Ponekad nestašna i pomalo divlja, najviše je voljela da ide u njujorški bar Hogs & Heifers, u kojem se znala popeti na šank i zaplesati, a ponekad i skinuti grudnjak”, napisao je Frank Sanello u biografiji Julia Roberts: Pretty Superstar. Glumica nikada nije komentirala napisano, a za sebe je govorila da je skromna, da nema sobarica i da sama sprema kuću, a najviše voli kuhati, spremati i gledati TV. Da se trudi svim silama ostati normalna, jer ne želi biti “statična kao neki spomenik”.

Nakon nekoliko kraćih veza, raskida i bračnih ponuda, 2000. Julia se na snimanju filma Meksikanac zaljubila u čovjeka svog života. Kamerman Daniel Moder, sin poznatog producenta Mikea Modera, postao je dvije godine kasnije njen muž. Imaju troje djece, nisu baš tipičan slavni par, vrlo rijetko su u medijima, a njihov brak jedan je od najdugovječnijih u Hollywoodu.

Cover photo by IG