Menu
Oaza ljepote

IMAM 40: VRIJEME JE ZA “POPRAVAK”?

Današnje 40-godišnjakinje su pune energije, rađaju, rade, čine sve da unaprijede karijeru i svjesnije su nego ikada vlastitih vrijednosti. Ali, istovremeno počnu razmišljati i o radovima na održavanju koji bi im mogli pomoći u usporavanju biološkog sata i odlaganju pojave bora. Zvijezde to čine i ranije, neke i prerano, ne žele čekati 40 kako bi intervencije bile manje vidljive i manje upadljive na fotografijama prije i poslije.

Ali, zašto žensko tijelo baš u tim godinama ima potrebu za intervencijom estetskog hirurga? Uzroci starenja su složeni, individualni i zavise od kombinacije faktora koji utiču na proces oksidacije ćelija. Ali, od 40. pa nadalje važnu ulogu ima i nivo hormona koji počinje opadati i stvarati neravnotežu koja djeluje na starenje. Bore se najprije vide na vratu, čelu, području dekoltea i rukama. I dok elastičnost i čvrstoću tijela možemo održavati različitim fizičkim aktivnostima, malo je efikasnih vježbi za lice. Vježbe i masaže koje mnogi preporučuju mogu učiniti više štete nego koristi, jer što mišiće više pokrećemo/nepravilno masiramo to će bore biti vidljivije. Stoga treba biti na oprezu, ne improvizirati te isključivo slijediti upute dokazano stručnih osoba.

prevencija je najvažnija

Nakon mnogo godina pretjeranih i nepotrebnih intervencija, žene su shvatile da je prirodan izgled vrijednost koju treba sačuvati, iako to znači i imati poneku boru. Svaka bora ima svoju priču, ne treba ih izbrisati po svaku cijenu, nego ih samo ublažiti. Potrebno ih je što ranije prevenirati, jer starenje zavisi od brojnih faktora, a na neke je moguće uticati. Životni stil veoma utiče na biološki sat, dakle – i na način starenja. Oksidacija ćelija je jedan od osnovnih uzroka starenja kože: izaziva nastanak slobodnih radikala i sudjeluje u deformaciji ćelija.

Prvi i najočitiji znakovi djelovanja slobodnih radikala na kožu su i prvi znakovi starenja: siva boja tena, nečist i mat izgled bez imalo sjaja te hiperpigmentacija. Osim što je važno izbjegavati pretjerano izlaganje suncu, cigarete i alkohol, treba obratiti pažnju na antiage ishranu. Nutricionisti preporučuju takozvanu ekološku dijetu (The Body Ecology Diet, Donna Gates) s 80 % sirove hrane, uz probiotike, kefir i mlijeko od kokosa koji će sačuvati pravilno funkcioniranje probavnog trakta.

“Brisanje” umora sa lica

Među češćim estetskim intervencijama je one stitch facelift, koja se obavlja pri lokalnoj anesteziji i ne ostavlja nikakve ožiljke. Naprave se dva mala reza uz korijen kose, lagano zategne koža obraza, tačnije – vrati na nekadašnji položaj, što ublaži nazolabijalne bore, prve znakove starenja. Zahtjev je jednostavan, oporavak brz, a učinak zadovoljavajući. Veoma su traženi lifting čela, lasersko uklanjanje podočnjaka i viška kože na kapcima, jer očima daju umoran i stariji izgled.

Većina žena koje imaju 40, ustvari žele s lica izbrisati umoran izgled koji postoji i nakon dovoljno sna. U tom slučaju dermatolozi preferiraju upotrebu filera, idealni jer se lako modeliraju, biokompatibilni su i tretman ne zahtijeva nikakav tip anestezije. Djeluju dvostruko: efikasni su punjači, a ujedno stimuliraju stvaranje kolagena.