Menu
Oaza ljepote

FITNESS INFLUENSERICA LILLY SABRI: ZALJUBITE SE U BRIGU O SEBI

Lilly Sabri je bivša fizioterapeutica profesionalnih sportista koja sebe na Instagram profilu naziva Lilly the Fun Workout gal. Ova vedra, nasmijana 33-godišnja fitness influenserica i trenerica iz Velike Britanije uspijeva svaki trening napraviti lakim i zabavnim. Sve što vam treba je da pogledate jedan od njenih mnogobrojnih videa na YouTubeu (gdje je prati skoro 4 miliona ljudi) kako biste shvatili da iza njenog uspjeha stoji velika, autentična strast prema fitnessu, kao i želja za prenošenjem te ljubavi. Još jedna prednost vježbi koje Lilly predlaže je ta što su kratke i usmjerene na različite ciljeve.

Blagostanje I ravnoteža

Sa svojim nerazdvojnim pratiocem, psom Teddyjem, Lilly nudi vježbe za sve nivoe, od početnih do profesionalnih. Maltretirana kao dijete jer je bila vrlo visoka i mišićava, Lilly je danas oduševljena svojim atletskim i definiranim tijelom te na svom blogu dijeli savjete i recepte za održavanje pozitivnog raspoloženja i motiviranosti. “Volim brinuti o ljudima koje volim. Godinama sam radila na izgradnji samopouzdanja, unutrašnja snaga omogućila mi je da prebrodim teške trenutke u prošlosti. Odmalena obožavam sport jer se volim kretati i ne mogu mirovati, to je jače od mene. Isprobala sam različite vrste sportova, godinama sam se profesionalno bavila plivanjem, tenisom i atletikom, dio mene voli se takmičiti, a iznad svega volim proces usavršavanja i postizanja rezultata. Možda sam sa 33 godine premlada da počnem brinuti zbog starenja, ali sam prije nekog vremena počela primjećivati prve znakove starosti. Zato sam promijenila neke svoje ciljeve, te najviše radim na osjećaju blagostanja i ravnoteže. Pokušavam raditi ono što čini da se osjećam dobro, a fizički aspekt dolazi kasnije.”

Alexov plan

Zahvaljujući svom vjereniku Alexu Tyrwhittu, koji je danas i njen poslovni partner, Lilly je odlučila da posao fizioterapeuta zamijeni onim fitness influensera i započne sa YouTube projektom. “U početku sam bila prilično zbunjena, ali Alex je već imao plan. Iako smo se tek upoznali na jednom evropskom fitness festivalu za žene, zbog moje osobnosti, energije i znanja bio je siguran da ću biti veoma uspješna. Prišao mi je i rekao da obavezno sve što radim postavim na YouTube. Nakon duge tri godine svakodnevnog snimanja i postavljanja besplatnih video-treninga, počela sam ubirati plodove svog rada te je moja YouTube porodica između 2020. i 2022. godine narasla sa 30 000 na 3,8 miliona pretplatnika. Nevjerovatno, ali istinito!”

Strah od slanja pogrešne poruke preko društvenih mreža bio je prisutan u početku, ali najbolja stvar u ovom poslu je ta, kaže Lilly, što joj omogućava da se predstavi onakvom kakva jeste, da je pratioci ne gledaju samo kao tijelo sa definiranim trbušnim mišićima ili čvrstom stražnjicom. “Žene koje me prate, svaka sa svojim oblinama i svojim iskustvom, prepoznaju moju iskrenost u predlaganju treninga tokom kojih će se, prije svega, osjećati snažno i zdravo, ali i sretno i samouvjereno. I, zapravo, komplimenti koje dobivam odnose se na osjećaje koje prenosim, a ne na fizički izgled, što me čini neizmjerno ponosnom i sretnom.”

ključ uspješnog treninga

“Uživajte u treningu i nemojte pretjerivati. Budite dosljedni i držite se plana  koji je osmislio trener, a koji vam može pomoći u postizanju određenih ciljeva. Pokušavam dati takve savjete o svojoj aplikaciji LEAN with Lilly, uključujući personalizirani plan obroka, jer prehrana zaista ima fundamentalnu ulogu u održavanju forme. Volim sve vezano za hranu, sve teme o ishrani proučavam godinama, a volim kuhati i eksperimentirati s novim receptima. Sa sigurnošću mogu reći da je mediteranska prehrana najcjelovitija, zdrava i uravnotežena, a u kombinaciji sa sedmičnim programom treninga i pravi recept da ostanete u formi, ali i da, prije svega, budete dobrog zdravlja. Dakle, preporučujem ono čega se i sama pridržavam, obilne količine voća i povrća, posebno povrća, najbolje zelene boje. Hrana bogata probioticima je prijatelj crijeva, dobrog raspoloženja i kvaliteta kože. Bjelančevine moraju uvijek biti prisutne, bilo životinjskog ili biljnog porijekla. Plan treninga trebao bi kombinirati vježbe snage, kardio, pilates, istezanje i aktivni oporavak. I biti visoko personaliziran, znači zasnovan i na načinu života i na željama, jer neko voli dugotrajne vježbe, a neko kratke, intenzivne ili umjerene. Ono što mora ostati na kraju treninga je osjećaj užitka i zadovoljstva.”

Vježbanje I ženska samokritičnost

Oslobodimo se razmišljanja o greškama, već smo pretjerano samokritične i uvijek spremne pronaći mane i nedostatke, poručuje Lilly. Možda je to greška koju činimo? “Ono što želim naglasiti je da se ne smijemo ‘ubijati’ vježbanjem i drastičnim dijetama pred neke značajne događaje, naprimjer vjenčanje, ili kada se približava ljeto i prva proba kupaćeg kostima. Održavanje forme nije brzinska trka, već cjeloživotni maraton. Zaljubite se u brigu o sebi svaki dan bez izuzetka, vodite zdrav način života, hranite se svježom hranom i, koliko je više moguće, pripremajte je sami. I krećite se zbog osjećaja radosti koji će vas preplaviti jer ste obnovili fizičku i mentalnu snagu. S vremena na vrijeme nagradite se pizzom, sladoledom, komadom čokoladne torte, onim što najviše volite. Vrlo je teško odreći se šećera i slatkiša. Dakle, umjesto drastičnog rezanja, preporučujem da se držite strukture 80-20, što znači da 80% vremena jedete zdravo, a 20% ono što želite – bez osjećaja krivice. I ugljikohidrate ne treba sasvim eliminirati, veoma su važni kada vježbate, ja za ručak i večeru uvijek jedem porciju tjestenine ili riže uz povrće i proteine.”