Menu
Oaza ljepote

ESTETSKA AKUPUNKTURA LICA

Kozmetička akupunktura ili akupunktura za podmlađivanje je drevna kineska tehnika koja popravlja fizički izgled lica, istovremeno jačajući zdravlje i i unutrašnju ljepotu.

Tokom sedmice Oscara u Los Angelesu, prije nešto više od decenije, slavni klub Soho House transformirao je jednu vilu na Beverly Hillsu u oazu slavnih, gdje su zvijezde pozivane da isprobaju Diamond Facial Acupuncture Treatment, tretman akupunkture lica pomoću igala ukrašenih dijamantima. Tada je, na oduševljenje slavnih, a vrlo brzo i “običnih” ljudi, nakon fenomena botoxa, krenula nova Made in USA moda: estetska akupunktura lica ili akupunktura sa antiage efektima. Facial rejuvenation acupuncture ili acupuncture facelift je minimalno invazivan metod stimulacije određenih tačaka na koži, gdje se nalaze brojni nervni završeci, a prilikom koje se utiče na tkiva, žlijezde, organe i različite funkcije organizma. Trideset do četrdeset najfinijih igala se ubada u tačke lica, ušiju, vrata, ruku i područje dekoltea; tretman je bezbolan, namijenjen i ženama i muškarcima. Ashley Graham, Gwyneth Paltrow, Bar Refaeli, Sharone Stone, Lady Gaga, Jessica Alba, Sandra Bullock, David Duchovny, Robert Downey Jr, samo su neke od slavnih osoba koje su se odlučile upravo za akupunkturu i njene mnogobrojne pozitivne efekte na ljepotu, kao i na zdravlje.

A rezultati? Oni koji praktikuju ovu vrstu tretmana kažu da lice izgleda od 5 do 15 godina mlađe. Male bore nestaju, a one dublje su slabije izražene, smanjuje se otečenost podočnjaka, zatežu očni kapci, čak se i podvaljak manje primjećuje. Osim toga, zahvaljujući poboljšanoj cirkulaciji prema licu, koža postaje vlažnija i elastičnija. Preporučuje se serija od šest do osam tretmana, zavisno od stanja kože, starosti, toga da li ste pušač, pijete li alkohol, itd, a koje treba kombinirati sa samomasažom, vježbama za lice i zdravo se hraniti. Svaka osoba različito reaguje na estetsku akupunkturu te su i rezultati individualni. Akupunktura djeluje pozitivno na ravnotežu hormona te tako smanjuje probleme sa aknama i stresom. Drevni Kinezi, čija je zemlja kolijevka akupunkture, vjerovali su da se stanje svakog organa u tijelu manifestira u izgledu lica: kada se uoče i isprave energetske neravnoteže u tijelu, ujedno se popravlja sveukupno zdravlje i fizički izgled. NAPOMENA Tretmani se ne preporučuju osobama sa bolesnim srcem, visokim pritiskom, hroničnom glavoboljom i nekim oblicima dijabetesa; onima koji su prehlađeni, imaju gripu ili alergijsku reakciju, niti ženama u drugom stanju.