Menu
Oaza ljepote

IAKO NAJVAŽNIJI, ČESTO ZANEMAREN SKINCARE KORAK?

Smjena godišnjih doba donosi i promjene u njezi kože, kojoj uglavnom treba više hidratacije i hranjivih supstanci te je veoma važno “slušati”, znati prepoznati specifične potrebe vlastite kože. A ono što se nikada ne mijenja, i jednako je važno tokom cijele godine je čišćenje kože, osnovni skincare korak ukoliko želite da bude zdrava. Veoma smo oprezni kada je u pitanju odabir krema i seruma primjerenih našem tipu kože, no brinemo li jednako kada je u pitanju pravo sredstvo za čišćenje? Mnogo je onih koji ne poklanjaju dovoljno pažnje čišćenju lica, tj. odabiru sredstava kojim to čine. Pravilno čišćenje je prvi i osnovni korak u očuvanju mlade, blistave i zdrave kože. Krenimo od osnova, podsjetimo se još jednom zašto je čišćenje kože važno, zašto je taj postupak (koji često zanemarujemo) neophodan za zdravlje kože i, naravno, za njenu ljepotu, a može biti i vrlo ugodan.

Čisto lice je osnova beauty rutine

Kozmetika najnovije generacije je prava blagodat za kožu: lagane, svježe, okrepljujuće formule i teksture čine da nestane osjećaj zatezanja, dajući joj zdraviji, sjajniji i svježiji izgled ujutro i odmorniji navečer. Da bi lice bilo blistavo, koža prije svega mora biti čista: glavna funkcija čišćenja je upravo oslobađanje kože od sebuma i nečistoća. Čišćenje se preporučuje, i jednako je važno – i ujutro i navečer, kao što je važno odabrati pravo sredstvo koje odgovara našem tipu kože. Čišćenje je temelj svake beauty rutine koja se može definirati kao efikasna uglavnom iz dva razloga: prije svega, to je korak koji omogućava uklanjanje prekomjernih prirodnih izlučevina nakupljenih na koži tokom dana, uključujući sebum i znoj. Osim toga, s kože uklanja sve potencijalno okluzivne strane tvari koje se na njoj talože, poput prašine, smoga, nečistoće, šminke…

koraci pravilnog čišćenja

Svako sredstvo za čišćenje ovisno o svom sastavu djeluje različito na kožu, ali optimalno čišćenje uglavnom čine dva koraka, vodeni i uljni. Vodeni korak može se provesti bilo kojim pjenastim deterdžentom, sapunom, pjenom, što će pomoći pažljivom ispiranju nakupljenih ostataka s površine kože. Uvijek morate biti vrlo oprezni pri odabiru ove vrste sredstva za čišćenje jer, djelujući kao surfaktanti (tenzidi, površinski aktivne tvari), ponekad osim prljavštine mogu ukloniti i dio prirodnih epidermalnih lipida, uvijek prisutnih na površini kože i neophodnih za pravilno funkcioniranje kožne barijere. S druge strane, imamo uljni korak (često potcijenjen), a idealan ako želite izbjeći sastojke koji bi kožu mogli isušiti i iritirati. Ne mijenjajući prirodni lipidni film, uklanjaju šminku, nečistoće, kremu za sunčanje, čineći pritom kožu opuštenom, mekom i hidratiziranom.

Odabir čistača prema tipu kože

Za vrlo suhu i osjetljivu kožu najbolje je lagano sredstvo za čišćenje, kao što su uljani deterdženti i mlijeka umjesto klasičnih pjenastih deterdženata ili sapuna. Za masniju kožu optimalan izbor je dvostruko čišćenje uz pomoć pjenušavog i uljanog deterdženta; u slučaju prekomjernog lučenja sebuma indicirani su i čistači na bazi alfa-hidroksi kiselina, kako bi se olakšalo čišćenje kože. Veoma osjetljivoj i koži sklonoj crvenilu (koja npr. pati od rosacee) više će odgovarati čistač s kojim nema rizika, koji neće uticati na promjenu prirodne barijere kože (ulje, krema ili mlijeko za čišćenje).

Čišćenje ujutro i navečer

Jutarnje i večernje čišćenje lica se razlikuju jer ovise o proizvodima koji se koriste u beauty i make up rutini. Večernje čišćenje potrebno je iz više razloga, a najviše zbog toga što treba s kože otkloniti sve što se nakupilo tokom dana (smog, mikroorganizmi, prašina), a ne samo sebum. Važnost temeljitog čišćenja kože od šminke i kreme za sunčanje nanesene tokom dana ne treba potcijeniti, zbog čega se večernja rutina čišćenja mora provoditi vrlo pažljivo i detaljno kako pore ne bi ostale začepljene okluzivom tvari. Jutarnje čišćenje provodi se uglavnom kako bi se s površine kože isprali proizvodi korišteni tokom večernje rutine i kako bi se koža pripremila za dan.