Menu
Oaza ljepote

BOTOKSOM PROTIV PREKOMJERNOG ZNOJENJA

Neugodan osjećaj i tragovi na odjeći mnogima stvaraju nesigurnost i dodatnu nervozu te znojenje postaje još intenzivnije, što negativno utiče na raspoloženje i društvenu interakciju. Najobičnije znojenje usljed visoke temperature zraka je sasvim normalno, jer se tijelo pokušava prilagoditi vanjskoj temperaturi. Protiv normalne količine znoja možete se boriti svakodnevnom ličnom higijenom i korištenjem dezodoransa koji će regulirati proces znojenja.

uzroci hiperhidroze

Mada na pojačano znojenje mogu uticati i neke bolesti, uglavnom se javlja i kod zdravih osoba, a mnogo je onih koji imaju taj problem tokom cijele godine. Te osobe pate od pretjeranog znojenja ili hiperhidroze, čiji uzrok ponekad nije uvijek jednostavno pronaći, a neki od uzroka mogu biti pojačan rad štitne žlijezde (hipertireoza), određene hormonske terapije, neke psihičke bolesti, gojaznost i menopauza. Hiperhidroza je prekomjerno, nekontrolirano znojenje koje prevazilazi potrebe normalne termoregulacije tijela. Osobe s hiperhidrozom znoje se neovisno o temperaturi zraka, u trenucima kada ne bi trebali, dok npr. potpuno mirno sjede u hladnoj prostoriji, a znoj im bukvalno kaplje s dlanova. U teškim slučajevima hiperhidroze postoji rizik od iritacije, upale ili čak infekcije i tada se potrebno obratiti specijalistima koji će preporučiti najprihvatljiviji način liječenja. Najpoznatije su terapije botoksom i simpatektomija.

TERAPIJA BOTOKSOM

Botoks blokira živce odgovorne za aktiviranje znojnih žlijezda i sprečava prekomjerno znojenje, i to samo na dijelu tijela u koji je ubrizgan te je u potpunosti siguran za primjenu. Botoks se može koristiti za liječenje mnogih dijelova tijela sklonih prekomjernom znojenju kao što su ruke, stopala, leđa, prsa i područje ispod grudi, prepone, glava, lice. Postupak je jednostavan, obično traje do 30 minuta. Najprije se na željeno područje nanese lokalni anestetik u vidu kreme te se vrlo sitnom iglom vrši ubrizgavanje botoksa. Nakon postupka moguća je osjetljivost područja, pojava modrica ili otečenosti. Rezultati su primjetni obično poslije četiri-pet dana, a puni efekat tretmana poslije dvije sedmice. Efekat sprečavanja znojenja botoksom traje od 6 do 12 mjeseci. Tretman botoksom je veoma specifičan i izuzetno je važno da izaberete stručnog i iskusnog ljekara, kako bi liječenje bilo sigurno i efikasno.

Simpatektomija je definitivno odstranjivanje znojnih žlijezdi hirurškim putem. Izvodi se u bolnici pod lokalnom anestezijom i traje oko jedan sat. Idealno je rješenje kod problema sa pretjeranim znojenjem lica i za osobe kojima tretman botoksom nije donio zadovoljavajući rezultat.