Menu
Oaza ljepote

2 U 1: SKINCARE I UŽIVANJE ZA SVA ČULA

Parfimiranje kože tijela spominje se još u Egiptu 4500 godina p.n.e, kada su faraoni i kraljice na kožu i kosu (pa i na intimne dijelove tijela kako bi poboljšali zavodničke sposobnosti) nanosili eliksir zvani Kyphi. Preparat je bio mješavina 16 sastojaka, poput meda, vina, smole, smirne, ruže… Nije bio nimalo jednostavan za pripremu, a trebalo je vremena i za posebno, ritualno nanošenje na tijelo. No, nasreću, stvari su se od tada promijenile. Zahvaljujući sastojcima sve mekšim i ugodnijima na dodir, danas je veoma lako na tijelo nanijeti parfimiranu kremu, mlijeko ili losion. Bogate, hranjive, hidratantne formule osmišljene su tako da na koži ostave koktel opuštajućih, energizirajućih aroma ili, pak, da sadrže olfaktorne note vašeg omiljenog parfema. Jednostavnim gestom i njegujete kožu i zadovoljite sva čula.

Obratite pažnju na sastojke

U poređenju s formulama starije generacije, koje su na koži mogle izazvati neželjene pojave, poput upale, svrbeža, dehidracije, crvenkastog osipa, novije su sve naprednije, sigurnije te kontroliranije. “Postoji posebna direktiva Evropske unije koju su kozmetičke kuće dužne poštovati, a sadrži popis komponenti odgovornih za eventualne probleme. Bilo da se radi o komponentama proizvedenim u laboratoriji ili o prirodnim esencijama, mirisi inače spadaju među najčešće alergene i zbog toga se neprestano proučavaju. Iz tog razloga, oni koji imaju nježnu, reaktivnu i osjetljivu kožu, prije kupovine parfimirane kreme za tijelo moraju uvijek provjeriti da među sastojcima nema alergena”, objašnjava Corrado Pifano, italijanski farmaceutski hemičar i kozmetolog. Osim toga, važno je da formulacije ne sadrže okluzivne ili poluokluzivne aktivne sastojke, poput petrolatuma i parafina, jer oni mogu stvoriti efekt staklenika koji pogoršava stanje suhe kože. Kako biste koži pomogli da ostane hidrirana, treba dati prednost formulama koje sadrže, naprimjer, shea maslac, skvalan, pšenične klice…

za podatnu i meku kožu

Mirisna krema za tijelo najbolje djeluje na čistoj koži. Stapajući se s prirodnim uljima kože, ostaci proizvoda nanesenih prethodnih dana stvaraju okluzivni film koji izaziva suhoću kože. Dakle, kako bi koža nakon nanošenja kreme bila podatna, meka i elastična te manje sklona isušivanju, ključno je da bude savršeno čista. Obratite pažnju i na sastojke sredstava za tuširanje/kupanje, dugoročno korištenje onih koji sadrže agresivne sastojke uzrokovat će suhoću kože. Preporučuje se i piling tijela barem jednom sedmično, po mogućnosti proizvodom na bazi morske soli ili šećera, obogaćenim biljnim uljima. Ovako pripremljena koža savršeno će upiti kremu za tijelo, maksimalno iskoristiti hranjive i hidratantne sastojke, a mirisna komponenta bit će postojanija.

ELIZABETH ARDEN Green Tea Honey Drops Body Cream jedan od bestselera EA kuće. Osim zelenog čaja, ova bogata krema za tijelo opija mirisima magnolije, lavande, sicilijanske mandarine i mošusa, a sadrži komadiće meda koji se tope na koži, hidriraju je i djeluju umirujuće.

SOL DE JANEIRO Coco Cabana Cream sadrži fermentirani šećer hranjivog i elastičnog kokosovog ulja. Daje intenzivan miris kojim dominiraju note prženih pralina i vrućeg mlijeka od vanilije.

CLINIQUE Aromatics Elixir Body Smoother lagani je losion s biljnim Cocos Nucifera uljem dobivenim iz svježe ili osušene pulpe zrelog kokosa. Zbog bogatstva zasićenim masnim kiselinama kao što je laurinska kiselina, ima dragocjeno hranjivo, zaštitno i protivupalno djelovanje. Miriše na ružu, jasmin, ylang ylang i vetiver.

THIERRY MUGLER Angel Mugler Parfum En Lait Pour Le Corps daje intenzivnu aromu jasmina, marelice, breskve, kupine, jantara i pačulija, s njegujućim shea maslacem. Thierry Mugler predstavio je 1992. godine orijentalni miris Angel, senzualni spaj vanilije i karamela s voćnim i cvjetnim aromama, koji je postao jedan najpopularnijih ženskih mirisa širom svijeta.

RITUALS The Ritual of Sakura Magic Touch krema ostavlja na koži tijela neodoljive note rižinog mlijeka i trešnjinog cvijeta. Također ima hranjivu i zaštitnu funkciju zahvaljujući mješavini aktivnih antioksidativnih sastojaka, vitamina E i gotu kole.