Menu
Oaza ljepote

KAKO DA POMOGNETE SVOJOJ KOŽI TOKOM MENOPAUZE

Mnoge poznate žene, od Michelle Obama i Gwyneth Paltrow do Monice Bellucci pokušale su unazad nekoliko godina prenijeti jasnu poruku – da više ne demoniziramo ovu apsolutno prirodnu fazu života, već da mirno prihvatamo promjene i prirodnu evoluciju našeg tijela. Ali, i da, prije svega, podijelimo sve što nam se događa s našim partnerima, prijateljima ili s kim god želimo. Bez srama i s krajnjom slobodom. Posljednja u nizu poznatih ličnosti koja je pokušala uticati na tabu temu zvanu menopauza je Naomi Watts. Videom na Instagramu 54-godišnja glumica htjela je pokazati i prednosti menopauze, a pozvala je i žene koje je prate da učine isto. Čini se da je potrebna prava revolucija kako bi se o ovoj fazi ženskog života otvoreno govorilo.

kako se koža mijenja u menopauzi

Činjenica je da je menopauza period velikih promjena za žene. U prelaznom razdoblju, koje može trajati između pet i deset godina, pa do same menopauze dolazi do mnogobrojnih promjena u organizmu, uključujući i one na koži. Smanjenjem funkcije jajnika, zapravo, smanjuje se proizvodnja, a tim i nivo hormona zbog kojih koža ima određene osobine. U menopauzi opada proizvodnja kolagena i elastina za oko 30%, što rezultira drastičnim zaokretom kada je u pitanju stanje kože, a posljedica su vidljivije bore i opuštenost. Osim toga, smanjenjem nivoa estrogena koža postaje suha, sklonija crvenilu, mrljama, pa čak i aknama. Događaju se i nagle promjene tipa kože, ekstremna suhoća, osip i/ili ekcem. Pad nivoa estrogena uzrokuje i zadebljanje vanjskog sloja kože, usporava se obnavljanje ćelija, a rezultat je dehidrirana koža bez sjaja.

novi plan

Ukratko, treba imati novi plan, uvesti nove sastojke u skincare i beauty rutinu kako bi se koža održala u najboljem izdanju, te se uz adekvatnu prehranu i redovnu tjelovježbu na odgovarajući način suočiti s novim životnim periodom. Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći:

Birajte specifične formule Specifični proizvodi s mnoštvom aktivnih sastojaka u stanju su popraviti postojeće stanje i spriječiti ubrzano starenje. Koža 40/50+ postaje osjetljivija, sklonija crvenilu i iritaciji, trebaju joj najprije proizvodi koji će je smiriti, zatim oni za obnavljanje, posvjetljivanje i protiv hiperpigmentacije, a veoma je važna hidratacija. Uglavnom, aktivni sastojci trebaju biti prilagođeni tipu kože, ni u pedesetim nije svaka koža ista, a neki od njih su ceramidi, masne kiseline, skvalen i hijaluronska kiselina koji pomažu koži u zadržavanju vlage. Ne zaboravite vrat i dekolte!

Ne zaboravite piling Sporo obnavljanje ćelija smanjuje prirodni sjaj kože, zbog čega izgleda beživotno. Korištenje neabrazivnog pilinga s alfahidroksi kiselinama, kao što je glikolna, jednom sedmično pomoći će u otklanjanju izumrlih ćelija i posvijetliti kožu.

Uključite antioksidante i ne štedite na kremama za sunčanje Gubitak elastina i kolagena značajno se ubrzava što dovodi do opuštene kože. Za sprečavanje opuštenosti i sitnih bora neophodni su antioksidanti. Vitamin C i Q 10 mogu se konzumirati oralno i primjenjivati ​​lokalno za popravak oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Također je bolje odlučiti se za kreme s retinoidima kako bi se povećala obnova ćelija. Zaštita od sunca je tema o kojoj se mnogo govori tokom posljednjih godina, a poruka je vrlo kratka i jasna – koristite SPF kreme rokom cijele godine.

Birajte odgovarajuću hranu Neophodno je promijeniti način ishrane, uvesti namirnice koje gode koži, kao što su naprimjer avokado i kokosovo ulje jer sadrže zdrave masti i proteine ​​bogate vlaknima, potrebne kako bi kožna barijera bila zdrava i smanjio se oksidativni stres u organizmu. Preporučuju se namirnice koje sadrže fitoestrogene, biljne tvari koje djeluju slično estrogenu, kao što su soja i sojini proizvodi, poput tofua, a tu su i sjemenke lana, pistacije, integralne žitarice…

Neinvazivni estetski tretmani Ponekad kreme, serumi i kućni tretmani neće biti dovoljni za ublažavanje bora, oporavak sivkastog tena ili opuštene kože. U tom slučaju dolaze u obzir brojni postupci i tehnike, fileri, botoks, biorevitalizacija, laserski tretmani za podmlađivanje, tretmani koji pomažu u stimuliranju sinteze kolagena, itd. Mnoštvo je neinvazivnih estetskih tretmana, a o vašim potrebama, željama, tipu i stanju kože ovisi koji ćete odabrati, u čemu će vam pomoći savjeti i konsultacija sa stručnim osobama.

#menopauserevolution

Britanska novinarka i TV voditeljica Davina McCall pokrenula je The Menopausing Charity, te u saradnji s ginekolozima i uz podršku najeminentnijih naučnih društava i pojedinaca pokušala uključiti milione žena – kako bi ih oslobodila tabua zvanog menopauza, strahova i predrasuda. Upravo su strahovi i predrasude danas najveća prepreka širenju informacija ne samo o hormonskim nadomjesnim terapijama, već i konceptu brige o sebi za novi period u životu, sa i bez hormona. McCall je 2021. snimila i dokumentarni film Sex, Myths and the Menopause, nakon čijeg emitiranja je značajno porasla potražnja za nadomjesnom terapijom (HRT, hormone replacement therapy), a na društvenim mrežama je sve više objava sa heštegom #menopauserevolution.

Mislim da nikada nisam radila na projektu koji je tako duboko uticao na mene. Dođem kući nakon snimanja i ponekad samo sjednem i plačem, veoma frustrirana i bijesna zbog toga koliko je razočaranih, iznevjerenih žena. Ovaj film nije samo za žene u menopauzi, namijenjen je i njihovim partnerima, njihovim očevima, braći, sinovima… Svi smo zajedno u ovome. Prije sam mislila da je menopauza stvar godina, a sada shvatam da je to ženska stvar. Predugo je ova tema bila obavijena sramom, nelagodom i strahom. To mora prestati”, izjavila je 55-godišnja Davina McCall.