Menu
Oaza ljepote

SKIN STEAMING

Victoria Beckham i Miranda Kerr su ljubiteljice tradicionalnog čišćenja lica vodenom parom, skin steaming tretmana koji je uvijek aktuelan, samo njegova popularnost povremeno varira. Parenje lica višestruko je korisno te nimalo ne čudi njegova česta primjena, koja je odoljela vremenu. Pomaže koži da efikasno poveća nivo hidriranosti, čineći je čvrstom, zategnutom i svilenkastom na dodir. Toplota pare pojačava mikrocirkulaciju, tako do tkiva stiže više kisika i hranjivih supstanci, uz povećano stvaranje elastina i kolagena. Izumrle ćelije sa površine kože i nečistoće iz pora omekšavaju, lako ih je odstraniti te je konačan rezultat parenja lica – dubinski očišćena i hidrirana koža. Kada na takvu kožu lica nanesete proizvode koje inače koristite, kremu, serum ili masku, doprijet će u njene dublje slojeve jer nema nečistoće koja bi to spriječila.

Kako bi postupak bio potpuno efikasan, prokuhanu vodu uspite u posudu sa svježim travama po želji, preko glave stavite ručnik te nad posudu nadnesite lice i vrat. Trave koje potpomažu čišćenje lica su kamilica i kopriva, limun i menta zatežu kožu, a ublažavanju ožiljaka pomažu komorač i ylang ylang.

Parenje lica pogoduje svim tipovima kože, ali je veoma važno ne pretjerivati kako ne biste isušili kožu, pogotovo ako je suha ili s vidljivim kapilarima. Kod osjetljive kože ili problema kao što je rozacea, lice parite jednom sedmično; inače to treba činiti najviše dva do tri puta sedmično, ne duže od deset minuta.  Ako tokom parenja osjetite da koža postaje neprijatno zategnuta – prekinite, nemojte čekati da prođe deset minuta, i lagano je posušite, nanesite hidratantnu kremu ili masku. Imajte na umu da su pore nakon parenja otvorene, što znači i podložnije bakterijama, pa nemojte lice nepotrebno dodirivati. Lagano crvenilo kože nakon tretmana je prirodno i nije razlog za brigu. Parenje poboljšava sveukupno zdravlje kože, istovremeno joj daje prirodan sjaj, a prilikom tretmana ćete se i malo opustiti, isključiti iz svakodnevnice i posvetiti sebi.

Cover photo Instagram/@victoriabeckham