Menu
Oaza ljepote

VODIČ ZA ZDRAVU I LIJEPU KOŽU

Koža je ogledalo zdravlja i načina života. Malo sna, nedovoljno tečnosti, pogrešna ishrana, neadekvatna njega – sve se na koži vrlo brzo vidi, gubi sjaj, postaje beživotna, dehidrirana, a lice djeluje umorno. Probleme počnite rješavati već danas, ne čekajte ponedjeljak.

San i fizička aktivnost

Svi se uglavnom trudimo da spavamo što više, ali nam to baš i ne polazi za rukom. Dajte sve od sebe kako biste spavali makar sedam do osam sati, jer će koža postati znatno svježija i elastičnija. Redovno vježbanje, koje podrazumijeva kardio, ali i vježbe za oblikovanje tijela, ubrzat će protok krvi, što će ćelijama kože osigurati neophodne hranjive sastojke i kisik, te generalno popraviti njeno stanje.

Držite se odgovarajuće rutine i proizvoda

Kada je njega kože u pitanju, potrudite se da uspostavite odgovarajuću rutinu, a čišćenje je najvažniji korak. Na licu se nalazi više lojnih žlijezda nego na bilo kom drugom dijelu kože, a tome dodajte šminkanje, znoj i prljavštinu, i dobit ćete jasnu sliku koliko toga treba očistiti s lica. Stoga se potrudite da sredstvo za čišćenje bude kvalitetno, i da NIKADA ne odete na počinak sa šminkom na licu. Morate se pomiriti sa činjenicom da su za zdrav i lijep izgled kože važni kvalitetni proizvodi koji odgovaraju vašem tipu kože. O tome posebno vodite računa ako imate osjetljivu ili problematičnu kožu. Potražite savjet stručnjaka ako niste sigurni koje proizvode da koristite.

Piling, kokosovo ulje, serumi

Da bi koža izgledala zdravo, morate redovno uklanjati izumrle ćelije s njene površine, a dobar piling je veoma efikasan kako koža izgledala poput bebine i bila mekana poput pamuka. Iako se u ishrani sve više koristi umjesto biljnog ili maslinovog, vrijeme je da kokosovo ulje počnete koristiti i u kozmetičke svrhe. Kada se nalazi u čvrstom stanju, kremasta struktura kokosovog ulja prodire duboko u kožu, dajući joj vlažni sjaj. Koristite serume, sadrže značajno veću koncentraciju aktivnih sastojaka od krema, a njihova struktura omogućava koži da ih maksimalno apsorbira i sjajna su dopuna redovne njege.

Ishrana i hidratacija

Konzumiranje namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama siguran je put do zdrave kože. Dosad ste se sigurno i sami uvjerili da hrana koja ne važi za zdravu nije dobra ni za vašu kožu. Orašasti plodovi, naprimjer, sadrže masnoće zdrave po srce, proteine i vitamine. Lješnici i brazilski orasi također su bogati selenom, što ih čini izvrsnim antioksidansima pogodnim za kožu. Prema mnogobrojnim istraživanjima mlijeko sadrži sastojke koji se dovode u vezu sa hormonom testosteronom, koji pojačava lučenje lojnih žlijezda. Nije tajna da sokovi čiste organizam, naročito oni od špinata, cvekle ili kelja. Sokovi napravljeni od povrća daleko su korisniji za kožu nego oni napravljeni od voća, što ćete nakon nekog vremena i sami zaključiti. Sjajan saveznik u borbi protiv starenja je zeleni čaj, hidrira ćelije kože te čini čuda za ten, zbog čega ga preporučuju za svakodnevnu upotrebu. Voda je lijek star cijelu vječnost, znamo za njega, ali vodimo li uvijek računa o redovnom dnevnom unosu? Da bi bila zdrava i elastična koža treba vlagu, eto razloga da dnevno popijete 6 do 8 čaša vode. Pozitivne efekte primijetit ćete vrlo brzo.

Zen, kupka, sauna…

Smanjite stres, jer će uzeti danak sa svakog dijela tijela, a naročito sa kože. Kada je nivo stresa povišen, povišen je i kortizol, hormon stresa. Između ostalog, dovest će do pojačanog lučenja lojnih žlijezda, a time i do pojave akni. Nađite hobi ili neku aktivnost koja će vas opustiti i smanjiti nivo stresa. A, na kraju dana, kada završite sa svim obavezama – nasmijte se, i koža će izgledati blistavije. Sve što vas čini sretnom pozitivno će se odraziti na izgled i zdravlje kože. Šta god da je u pitanju, držite se toga… Vruća kupka je ustaljena greška koju mnogi prave, jer isušuje kožu, skidajući njen zaštitni sloj. Stoga vodite računa o temperaturi vode, pogotovo ako volite duge kupke ili tuširanja. Sauna poboljšava cirkulaciju, a putem znoja se rješavate mnogobrojnih toksina iz organizma. Osim toga, tijelom će kružiti više kisika, što će rezultirati zdravijim izgledom kože.

I na kraju, ali ne i najmanje važno – koristite SPF kreme tokom cijele godine, a ne samo ljeti. Sunce je prijatelj našeg zdravlja, ne treba ga potpuno izbjegavati, ali kožu uvijek morate zaštititi!