Menu
Oaza ljepote

JESENSKI MUST HAVE: PILING VLASIŠTA

Smjena godišnjih doba jedan je od najzahtjevnijih perioda kada se radi o zdravlju kose. Krajem ljeta i početkom jeseni česta je pojava takozvanog sezonskog opadanja, kada gubimo više kose nego inače. Kako koža vlasišta ima iste potrebe kao koža lica i tijela, za kompletnu njegu neophodan je – piling.

“Potrebno je odvojiti potrebe kose i vlasišta, kosu peremo odgovarajućim šamponima, hranimo balzamima, njegujemo maskama, a vlasište uglavnom zanemarimo te ne dobije sve što mu treba. Kada ga održavamo čistim i njegujemo na odgovarajući način, to pomaže kosi da bude gušća, sjajnija i raste zdravija”, kaže američki triholog David Adams, specijalista za zdravlje kose i kože glave.

Dakle, iako redovno peremo kosu, šampon ne može sa kože glave potpuno otkloniti nečistoću i ostatke proizvoda koje koristimo, laka, pjene za kosu, suhog šampona, itd, što može začepiti folikule dlake. Svrha pilinga je da otkloni i najmanji trag nečistoće sa vlasišta, ne dozvolivši folikulima da se začepe, a rezultat će biti zdravija i sjajnija kosa. Kao i kada se radi o pilingu lica i tijela, potrebe su individualne. Da li ćete piling vlasišta prakticirati jednom sedmično ili jednom mjesečno, ovisi o tome da li vam je kosa suha, normalna ili masna, imate li perut, koliko često  i u kojoj količini koristite proizvode za njeno stiliziranje.

Možete koristiti piling šampone koji će tokom pranja otkloniti i površinski sloj nečistoće s kože glave, veoma su efikasni kod peruti, kao i seboroičnog dermatitisa vlasišta jer smiruju crvenilo i ljuskanje. Postoje i posebni pilinzi za vlasište koji se nanose prije pranja kose, lagano umasiravaju i potom ispiraju šamponom.

Opadanje kose

Životni ciklus vlasi se normalno razvija u tri različite faze, a to su: anagen ili nastanak i razvoj, koji obično traje oko tri godine; katagen, kada se korijen dlake priprema na odvajanje od dlake, triput se smanjujući, što traje oko tri sedmice; telogen, treća i posljednja faza, kada se dlaka odvaja od korijena, ostavljajući prostora za razvoj nove dlake, kada ponovo započinje prva faza. Ta posljednja faza traje tri do četiri mjeseca. Opadanje kose je sasvim normalna pojava koja se dešava svima, postaje zabrinjavajuće onda kada kosa opada u većim količinama i duže od 1 do 2 mjeseca. Opadanje i rast kose su svakodnevni, s tim što je taj proces znatno pojačan dvaput godišnje, dolaskom proljeća i jeseni. Pravi uzrok te promjene još uvijek nije sasvim naučno objašnjen, ali postoje posebni tretmani bazirani na nutritivnim, revitalizirajućim i principima održavanja, koji pomažu uspostavljanju korektnog i uravnoteženog rasta kose, kao i njenog prirodnog sjaja.

Uzroci pojačanog i konstantnog opadanja kose “izvan sezone” mogu biti različiti: stres, nemir, ishrana siromašna hranjivim sastojcima, fizički stres usljed medicinskih i farmakoloških kura i operacija, androgenetska alopecija (genetska transmisija). Sem posljednjeg navedenog uzroka, svi ostali mogu se sanirati bez farmakoloških tretmana. Prvi korak u preveniranju i revitaliziranju je zdrava i uravnotežena ishrana.