Menu
Oaza ljepote

KAKO UBLAŽITI NAZOLABIJALNE BORE

Tokom pandemije mnogima je obavezno nošenje maske predstavljalo problem, a bilo je i onih kojima je to bio način da sakriju “demoraliziran” izraz lica, ali onaj koji ne zavisi od raspoloženja, nego od bora koje se spuštaju od korijena nosa do vanjskih uglova usana. Nazolabijalne bore, koje još zovu i “bore ogorčenosti”, vidljive su tokom cijelog života i kod mlađih i kod starijih osoba, jer nastaju svaki put kada se nasmijemo. Isprva plitke mikrobore, s vremenom postaju sve dublje i vidljivije jer koža gubi elastičnost i opuštenija je, manjak kolagena i elastina dodatno isušuju kožu, a tu je i neizbježna gravitacija; (u donjoj trećini lica formiraju se i perioralne bore koje okružuju usne, a zovu i pušačkim borama). Kada će se ove bore pojaviti, tj. postati izražajnije, dublje i uvijek vidljive, zavisi od genetike, životnih navika, skincare rutine i tipa kože; obično se kod osoba s masnijom kožom kasnije javljaju jer je bolje hidrirana zbog više sebuma. Opušteni uglovi usana daju cijelom licu tužan izraz te ih je potrebno podići, a za trenutni efekt najlakše je to učiniti blagim osmijehom, barem njegovim nagovještajem, poput Mona Lisinog.

(samo)Masaža i joga za lice

Samomasaža i masaža su veoma efikasni načini za preveniranje i ublažavanje nazolabijalnih bora. Stimulacija vanjskih uglova usana, gdje se spajaju mišići i facijalni živci – “pogoduje podizanju crta lica”, objašnjava terapeutkinja za masažu lica Antonìa Stefanaki. Lako ćete pronaći pravu tačku: stisnite vrhovima palca i kažiprsta mjesto gdje se spajaju gornja i donja usna dok ne osjetite “kuglicu”, pritisnite je, duboko dišući i poslije 5-6 sekundi pustite; ponovite deset puta sa svake strane. Na društvenim mrežama možete pronaći mnogobrojna uputstva za samomasažu, savjete, kao i joga vježbe za lice, također sjajan način za njihovo ublažavanje.

Depresor, botoks, fileri…

“Ime depresor govori puno. To je mišić odgovoran za krivljenje donje usne prema dole. Život pod stresom i stalnom napetosti ga jača i pomaže mu da istakne nazolabijalne ili bore gorčine. Obično preporučujem injekcije botoksa za inhibiciju depresora i ublažavanje bora, nakon čega slijedi lokalizirana infiltracija hijaluronske kiseline. Ali, najprije treba temeljito pregledati lice, stanje kože, oblik bora te se na osnovu anamneze utvrđuju viskoznost i količina potrebne hijaluronske kiseline, pa i mjesto uboda: ispod kože ako je bora površinska, ispod mišića ako je nastala mimikom. Rezultati traju do deset mjeseci”, objašnjava italijanski dermatolog i estetski hirurg Vittorio Crobeddu. Kolagen pomaže u održavanju kompaktnosti tkiva, ali hronostarenje usporava njegovu proizvodnju”, kaže Chiara Magarotto, međunarodna menadžerica kompanije Labo Suisse koja je razvila Fillerina 12 Double Filler. U pitanju je koktel sa više od 12 molekula hijaluronske kiseline različitih molekularnih težina koji oponaša djelovanje punjenja filerom: gel formula smještena u aplikator u obliku injekcije omogućava hirurški preciznu aplikaciju. Allergan Aesthetics stvorio je HArmonyCa, mješavinu za injekcije dobivenu kombiniranjem hijaluronske kiseline, za korekciju bora, i kalcijum hidroksiapatita, koji potiče sintezu neokolagena, za dugotrajno djelovanje liftinga.

ljepota bez granica

Iz Kine je u Evropu stigla Biohyalux hijaluronska kiselina sa stepenom čistoće višim od trenutnih standarda, a asortiman ima četiri “recepta” čiji odabir zavisi od ličnih potreba: Fine smanjuje površinske bore, Lips podiže usne u poljubac, Basic ispravlja srednje duboke bore, dok Deep daje volumen. Rezultati su vidljivi do šest mjeseci. Iz Japana dolazi Neosilk, biotehnološki kolagen dobiven iz čaura dudovog svilca (svilena buba, lat. Bombyx mori) uzgojenog prema strogim kriterijima prihvatljivim za životinje. Proces pročišćavanja naglašava njegovu biokompatibilnost, povećava efikasnost, sprečava alergijske reakcije. Puni i daje volumen dermisu, a efekat je trenutan.