Menu
Oaza ljepote

SVJESNA, EKOLOŠKI PRIHVATLJIVA ISHRANA KAO ŽIVOTNI STIL

Vegetarijanska, ali fleksibilna ishrana: ovo je princip takozvane fleksitarijanske dijete. Međutim, ne možemo je sasvim izjednačiti s vegetarijanskom dijetom, o kojoj će se danas mnogo pisati povodom 1. oktobra – Svjetskog dana vegetarijanstva. Fleksitarijanska ishrana je zapravo fleksibilna dijeta koja preferira namirnice biljnog porijekla, ali bez potpunog eliminiranja mesa, koje uglavnom ograničava na jednom ili dvaput sedmično. Američka nutricionistica i dijetetičarka Dawn Jackson Blatner razvila je ovaj način ishrane kako bi pomirila dobrobiti vegetarijanstva s mogućnošću da se potpuno ne odustane od namirnica životinjskog porijekla. Na taj način moguće je doprijeti do većeg broja ljudi, pomoći im da se zdravije hrane, a i da smršaju oni koji nisu spremni na pretjerana odricanja.

Možemo reći da su fleksitarijanci “poluvegetarijanci” ili fleksibilni vegetarijanci. Fleksitarijanska ishrana je dakle uglavnom vegetarijanska, uz povremeni unos mesa, ribe, mlijeka i jaja, što znači unos manje kalorija, bolje čišćenje organizma i rasterećenje metabolizma. Prema nekim istraživanjima fleksitarijanci su do 15% lakši od onih koji svakodnevno jedu meso, a manje kilograma znači i niži rizik od obolijevanja od srčanih bolesti. Zamjena životinjskih proteina biljnim (mahunarke, soja, leća, slanutak) istovremeno znači reduciranje kalorija zbog smanjenog unosa masnoće životinjskog porijekla. Privikavanje na ovaj način prehrane je veoma lako, jer smo duže siti, probava je efikasnija, a unosimo dobre masti te fleksitarijanstvo možemo usvojiti kao trajni životni stil (ali budite pažljivi u slučaju postojeće anemije).

Šta i kada jesti

Mahunarke i proizvodi biljnog porijekla glavni su saveznici fleksitarijanske prehrane. Osim što su bogate proteinima i vlaknima, prikladni su za kreiranje mnogobrojnih zdravih i hranjivih recepata. Meghan Markle nikada nije skrivala da je obožavateljica ovih obroka. Tokom prve trudnoće odabrala je upravo fleksitarijansku prehranu, naglašavajući prednost – mogućnost uvođenja i “plemenitih” proteina životinjskog porijekla koji su posebno važni tokom trudnoće. Poput nje, i Cameron Diaz, Maye Musk i Emma Thompson takođe su odabrale fleksitarijansku prehranu bogatu povrćem, mahunarkama i sjemenkama, ali uz konzumiranje jaja, ribe, sira i mesa dvaput sedmično. Priprema zdravog jela nije nimalo komplicirana: dovoljno je u jednom obroku spojiti složene ugljikohidrate, integralne žitarice i prerađevine s izvorom proteina (životinjskog porijekla samo određenim danima) i zaokružiti povrćem. Prema načelima fleksitarijanske dijete, preporučuje se davanje prednosti bijelom mesu i ribi pri odabiru izvora proteina (konzumacija crvenog mesa jednom sedmično i bijelog mesa dvaput).

Prednosti za zdravlje i okoliš

Uravnotežena prehrana poput fleksitarijanske pomaže u mršanju, ali i u očuvanju zdravlja, smanjujući rizik od razvoja dijabetesa, raka i srčanih bolesti. To je zapravo preventivna dijeta koja doprinosi tome da živimo zdravije, bolje i duže. Ali, ne samo to. Fleksitarijanska ishrana također je održiva i ekološki prihvatljiva. Konzumiranje manje mesa zapravo znači borbu protiv intenzivne poljoprivrede koja neselektivno iskorištava resurse, tlo, vodu i krči zelene površine. Mali korak za pojedinca, ali veliki prema zelenijoj budućnosti i – više nego ikad potrebnom – većem poštovanju prema resursima Zemlje.

SVJESNA PREHRANA Za razliku od vegetarijanaca (i vegana), fleksitarijanci jedu sve, obično koriste svježe, visokokvalitetne namirnice, s tim da meso konzumiraju veoma svjesno, a svjesno smanjuju i konzumiranje ribe kako bi se suprotstavili njenom prekomjernom ulovu. Fleksitarijancima je svjesna prehrana jednostavno dio života u kojem vode računa o zdravlju. Istraživanja inače pokazuju da obrazovaniji i ljudi s višim primanjima manje jedu meso od onih s nižim stepenom obrazovanja i manjim prihodima. Osim toga, vrlo rijetko govore o svom načinu prehrane, ne “propovijedaju” o njemu kao jedinom ispravnom, kao što to veoma često čine vegani i vegetarijanci, uz skoro obavezne kritike drugačijih načina ishrane.