“Osjećam se dobro i ugodno u svom tijelu, ali ne zbog toga što sam lijepa. Poznajem mnogo lijepih ljudi čiji životi su jednostavno užasni. Veoma su nesigurni. Ako si glup, ljepota može biti hendikep, a ako si inteligentan, znaš kako je iskoristiti”, kaže Monica Bellucci, simbol italijanske ljepote i, prema mnogima, najljepša žena na svijetu. Rođena 30. septembra 1964. godine, sa 40 je prvi, a sa 46 godina drugi put postala majka. I, lijepa je, neodoljiva, seksi…
Monica nikada nije krila da obožava dobru hranu, italijansku naravno, a ni da nije ljubitelj vježbanja. “Plivanje, joga, šetnje su OK, ali da ustanem u zoru i idem u teretanu… To ne odgovara ni mom načinu života, ni karakteru. Volim biti u pokretu, ali žena ponekad treba i da miruje, da nađe vremena i bude lijena, za svoje dobro (dolce far niente).” Kada, kako kaže, pretjera s delicijama, onda se sedam dana pridržava određenog plana ishrane, kako bi pomogla organizmu da se oslobodi toksina i podstakla metabolizam. Na njenom meniju je tada uglavnom voće i povrće, obroci se lako pripremaju i kuhanje ne oduzima mnogo vremena. Koristi med pa ne osjeća često potrebu za slatkišima, koje također voli.
Ovo je Monikin petodnevni meni, a u subotu i nedjelju izaberete dva od ponuđenih dana, po želji.
PONEDJELJAK Doručak: 1,5 dl prirodnog i nezaslađenog jogurta s komadićima jabuke. Ručak: 200 g kuhane junetine, 200 g salate sa 1 kašičicom maslinovog ulja, kriška kukuruznog hljeba. Večera: 150 g riže sa jednom kašičicom maslinovog ulja i 50 g ribanog sira, 150 g salate, zdjelica svježih jagoda
UTORAK Doručak: šolja kafe bez šećera, tost i kašika bobičastog voća ili voćnog džema. Ručak: omlet od 3 jaja, 2 male kuhane tikvice, kriška integralnog hljeba. Večera: 150 kuhanog nemasnog mesa, salata.
SRIJEDA Doručak: šolja zelenog čaja s limunom, tost s medom, grejp. Ručak: 200 g kuhanog/pečenog krompira s peršunom/koprom, 100 g nemasnog sira. Večera: 170 g špageta s maslinovim uljem.
ČETVRTAK Doručak: nezaslađeni nemasni jogurt s 2 kašičice meda, 40 g sira. Ručak: 100 g riže, 100 g kuhanih tikvica, 100 g kuhane junetine. Večera: 200 g kuhane nemasne ribe, salata s maslinovim uljem, kriška hljeba, zdjelica voća po želji.
PETAK Doručak: čaša svježe cijeđenog soka, dva slana krekera. Ručak: 100 g špageta, zelena salata s maslinovim uljem, malo grožđa ili narandža. Večera: 250 g salate od povrća sa nekoliko mahuna, voće.
italijanski recept: umjerenost, šetnja i… dolce far niente
Većina stanovništva na Apeninskom poluostrvu vodi zdrav, izbalansiran život te zbog toga samo oko 10% populacije ima problem s debljinom. Italijani ne broje kalorije, već prestaju jesti u trenutku kada su “puni”, a njihovi obroci su najčešće savršeni balans svega: masnoće, ugljikohidrata, vlakana, ribe i piletine. Posebno vode računa o konzumiranju crvenog mesa, jedu ga rijetko, uglavnom u posebnim prlikama. Maslinovo ulje ima reputaciju zlatne tečnosti pa čini sastavni, ako ne i osnovni sastojak svakog italijanskog jela, salate, umaka, a bogato je mononezasićenim kiselinama koje se smatraju dobrim mastima. Jedu mnogo svježeg voća i povrća, posebno na jugu Italije, gdje je svako jelo obogaćeno ribom, paradajzom, povrćem, artičokama, jajima, začinima i limunom. Pasta se služi sa malo maslinovog ulja, domaćim umakom od paradajza, origanom i uvijek je servirana u malim porcijama.
Doručak se u italijanskoj porodici ne preskače. Ali, za razliku od velikog broja Evropljana, Italijani ujutro pojedu kroasan ili neki kolač sa kafom i malo mlijeka, što nije najzdraviji izbor, ali tradicija je tradicija. Rijetko kad grickaju između obroka i nemaju običaj jesti brzu hranu. Ono što prezalogaje između glavnih obroka, kod većine se svodi na voće ili kolač. Posljednji obrok u danu je uvijek neko lagano jelo. Tipična večera uključuje supu (minestrone), manje porcije mesa ili paste, servirane uz malu porciju sira i povrća. Vrlo rijetko ćete videti da Italijani piju bilo kakav gaziran napitak. Eventualno, gazirana voda dolazi u obzir, ali mahom je to vino, čaša crnog ili bijelog vina. U Italiji pizza nije jelo za svaki dan, jedu je uglavnom kada subotom ili nedjeljom izađu u grad.
Kako se može zaključiti iz svega navedenog, Italijani nisu narod koji je manijakalno sklon dijetama. Slijedite ih, pa i prošetajte bar jednom dnevno, skoknite do prodavnice ili samo šetajte ulicama, po parku ili centru. I, idite u prirodu, kako to oni obavezno čine vikendom. Ako želite smršati, izbjegavajte prženu hranu, a kao dresing na pasti koristite domaći paradajz sos, jedite svježe voće i povrće… I nemojte da vas grize savjest dok jedete.
La vita è bella. Dolce far niente.