Menu
Oaza ljepote

ANTIAGE MAKEUP: TAJNE LIFTING EFEKTA

Toliko smo sigurni da su se gotovo sve slavne osobe prepustile rukama estetskih hirurga i iskoristile sve moguće ponuđene beauty “poduhvate” kako bi izgledale mladoliko, da zaboravljamo uzeti u obzir najmoćnijeg saveznika – antiage makeup. Iako mnogobrojne zvijezde upravo zahvaljujući nekoj estetskoj intervenciji izgledaju kako izgledaju, treba naglasiti činjenicu i da je makeup veoma moćan, da može nevjerovatno “podići” lice. Sjetite se veoma popularnih foxy eyes, koje vole naprimjer Bella Hadid, Ariana Grande, Kendall Jenner, Megan Fox, realiziranih “obradom” obrva i podizanjem vanjskog ugla oka. Javna je tajna da postoji nekoliko trikova koje koriste glumice, modeli, manekenke prije važnih snimanja ili velikih događaja, a jedan od njih je ljepljiva traka koja se stavlja s obje strane lica prema korijenu kose, u visini obrva, očiju i jagodica kako bi lice bilo zategnutije. Ali, i bez korištenja ovog i sličnih trikova, moguće je uz pomoć makeupa postići antiage efekt.

Priprema je najvažnija

Prije svega, nije tako komplicirano kao što možda mislite, ali u osnovi mora biti izvrsna priprema kože, uz korištenje malo (kvalitetnih) proizvoda. Neophodno je početi s hidratacijom lica kremom s lifting efektom (ne zaboravite područje oko očiju) ili samo hidratantnom ako ste vrlo mladi, koje treba umasirati kružnim pokretima, iznutra prema van. Samomasaža je važan korak zbog opuštajućeg efekta.

Kada šminkam slavne osobe, često koristim i superefikasne maske od tkanine poput onih od 111 SKIN za lice i dekolte. Dobra maska ​​stvarno čini bitnu razliku. Osim toga, nanosim i koncentrirane ampule na bazi hijaluronske kiseline i kolagena, poput onih Comfort Zone, naprimjer, za trenutni efekat zatezanja. Zatim, morate dobro hidrirati i usne te pričekati nekoliko sekundi da se proizvodi upiju”, objašnjava Silvia Raiba, vizažistica i skincare ekspert.

Oči u fokusu

Savjet je da se fokusirate na lagane i vrlo tanke proizvode, jer predebele linije stvaraju suprotan efekat, daju svojevrsnu težinu licu i čine ga starijim. Dakle, u fokusu lifting makeupa su oči. Za foxy eyes efekt à la Bella Hadid, krećemo od obrva: moraju biti počešljane potpuno prema gore tako da završni dio gotovo nestane (neki čak za ovu vrstu makeupa epiliraju gornji dio obrva).

“Olovka za oči/eyeliner još je jedan veoma važan protagonist antiage makeupa: mora se iscrtati podizanjem prema van, a ako je kapak malo spušten, linija se može odvojiti od linije trepavica već milimetar od kraja oka kako bi se ‘podigao pogled’. Bogato nanesite maskaru na završni dio trepavica, potom eventualno dodajte i djelimične umjetne trepavice kratke i srednje dužine, ali samo na vanjski ugao, recimo na zadnju trećinu oka. Ako su oči posebno blizu jedno drugom, malo highlightera u unutrašnjem dijelu oka učinit će ih udaljenijima. Za obraze se bolje odlučiti za tečna rumenila, prozračnija su, ne stvaraju osjećaj težine. Zapamtite da je fokus na očima i lice mora ostati što prirodnije i svježije. I za kraj savjet: postoji stvarno efikasna, ‘pametna’ frizura koja optički podiže lice, a to je kosa svezana u visoki rep ili u čvrsto ispletene pletenice koje kreću od krajeva lica i prirodno zatežu kožu.”

Cover photo by Samantha Rapp