Menu
Oaza ljepote

OPTIMALNO DEJSTVO UZ POTPUNO OPUŠTANJE

Kada na lice stavite masku, veoma je važno opustiti se kako bi optimalno djelovala. Uputstvo za upotrebu maske za lice uključuje i posebno mentalno stanje: opuštenost. Vjerovatno ga niste shvatali ozbiljno, niste legli i opustili ste, nego ste s maskom na licu obavljali sitne poslove, vjerujući da ne činite ništa loše. Ali, maske za lice najbolje djeluju ako ste tokom aplikacije napravili pravu pauzu, legli, zatvorili oči, potpuno se opustili i dopustili joj da odradi svoje.

Biti relaksiran tokom tih 20-ak minuta je najvažnije, tvrde dermatolozi. Na taj način je djelovanje svake maske najefikasnije, a i stimulira se otpuštanje neurotransmitera kao što su adenozin, serotonin i endorfin, koji pospješuju opuštenost crta lica, jačaju hidrataciju i sjaj kože. Dakle, maska djeluje svana i iznutra, ali samo ako joj to dopustimo, tačnije – omogućimo. Multitasking proizvodi, u koje spada maska za lice, sadrže više doze aktivnih principa nego obične kreme, i to sa dodatnim zaglađujućim efektom. Zavisno od formule, naravno, tokom uklanjanja maske sa lica odstranjujemo izumrle ćelije i nečistoću. Upravo zbog toga u orijentalnim kulturama, japanskoj i kineskoj naročito, ovakvi proizvodi imaju bazičnu ulogu u svakodnevnoj njezi. Jedan antički kineski recept iz kućne radinosti preporučuje masku protiv bora napravljenu od praha bisera, gline i vode. Umjesto mrvljenja bisera u prah, jednostavnije je posegnuti za gotovim hi-tech formulama koje nude brojne kozmetičke kuće, izabrati onu koja će odgovarati našem tipu kože i efektu koji želimo postići. I, naravno, ne zaboraviti da treba leći i opustiti se.

Maska iz kućne radinosti Pomiješati 2 kašike pivskog kvasca i malo vode da dobijete glatku smjesu – ako imate masnu kožu, a ako je suha – najbolji je pire od avokada. Opustite se, zatvorite oči, na kapke stavite mlake vrećice biljnog čaja, najbolje kamilice. Nakon 15-20 minuta dobro isperite masku mlakom vodom, a zatim na lice i vrat na tridesetak sekundi pritisnite hladan i čist ručnik kako bi se pore zatvorile.