Menu
Oaza ljepote

BENEFITI ULJA SJEMENKI GROŽĐA I AMPELOTERAPIJE

Još jedan prirodni sastojak koji sve češće nalazimo u kozmetičkim proizvodima za njegu je ulje sjemenki grožđa. Dobiva se hladnim presovanjem sjemenki uglavnom vinskog grožđa, postupkom koji sačuva sve ljekovite sastojke. Zahvaljujući vitaminima A, C, E i polifenolu, ovo ulje ima antioksidantne osobine, korisne u zaštiti kože od djelovanja slobodnih radikala; može izjednačiti ten i umanjiti pojavu sitnih bora. Zatim, zahvaljujući linolnoj kiselini i vitaminu E, hidrira kožu, čini je elastičnijom i smanjuje crvenilo.

U kombinaciji s drugim esencijalnim uljima daje još bolje rezultate. Ulje sjemenki grožđa ima protivupalne i antimikrobne osobine, korisno je u sprečavanju pojave akni, kao i tretiranju hiperpigmentacija i ožiljaka od akni. Namijenjeno je svim tipovima kože, a mogu ga koristiti i osobe s osjetljivom kožom. Podstiče i rast kose, čini je nježnijom i sjajnijom, te ovo ulje sadrže mnogi proizvodi za njegu kose. Pomaže u reduciranju peruti i jačanju korijena dlake, što je dobra vijest za sve one sa slabom i rijetkom kosom.

Ampeloterapija

Grožđe je veoma bogato korisnim sastojcima; sadrži minerale: kalij, fosfor, silicij, kalcij i željezo; vitamine A, C, PP i vitamine B grupe, tanin (naročito crno), flavonoide koji imaju antioksidantno dejstvo i polifenole koji štite krvne sudove. Fosfor i silicij jačaju nervni sistem, štite kožu i kosu. Ampeloterapija je naziv za liječenje grožđem, a sastoji se u jednodnevnom konzumiranju grožđa kao jedine namirnice, u količini od jedan ili dva kilograma (za mršave osobe i one normalne težine) i unošenju mnogo tekućine, najbolje vode i nezaslađenih čajeva. Aktivni sastojci grožđa pomažu organizmu pri izlučivanju štetnih tvari. Osim toga, grožđe stimulira mokrenje i eliminiranje mokraćnih kiselina, ima laksativno dejstvo i povećava žučnu sekreciju. Ovakav način detoksikacije je dobar, ali jednom ili dvaput mjesečno, ne češće. Obroke grožđa treba uzimati tri ili četiri puta dnevno. Što se tiče vrsta, bolje je naizmjenično jesti grožđe različitog kvaliteta, ali neka uvijek bude zrelo. Možete jesti na dva načina: samo isisati unutrašnji tečni dio ili pojesti cijela zrna. Prvi način se preporučuje osobama s osjetljivom probavom. Ukoliko se pojave glavobolja ili mučnina, nema razloga za brigu, radi se samo o normalnom reagiranju organizma.

Nekada su se habsburški plemići tokom jeseni okupljali u nekim mjestima italijanske regije Trentino, i uživali u traubenkur blagodatima, tj. u liječenju grožđem. Tradicija se i danas upražnjava, uglavnom u septembru i oktobru, kada neki tamošnji i hoteli na jugu Italije nude vikend aranžmane za one koje interesira ampeloterapija.