Menu
Beauty Bay

TAJNE DUGOVJEČNOSTI NJENOG VELIČANSTVA

Kraljica Elizabeta II, koju mnogi ovih dana nazivaju kraljicom svijeta, kraljicom svih, a ne samo Ujedinjenog Kraljevstva, cijelog svog života bila je uglavnom dobrog zdravlja. Sedamdeset godina vladavine, koju je započela kada joj je bilo samo 26, sasvim sigurno joj nisu olakšale život jer je bila predana, uporna i veoma angažirana. Mnogo puta bila je suočena s mnogobrojnim teškoćama i problemima, i državničkim, i porodičnim, kao majka  četvoro djece. Nije joj bilo lako ni kao jednoj od rijetkih žena na vlasti u svijetu moćnih muškaraca, ali je Elizabeta uvijek bila okružena ljubavlju. A znamo da je ljubav, bez imalo patetike, kao čarolija koja može produžiti život. Uz zdrave navike i DNK, naravno.

Prije svega, napomena: rezultati jednog istraživanja pokazali su da Windsori u prosjeku žive čak 26 godina duže od svojih podanika. Princ Filip je umro u 99. godini, kraljica majka u 101, a kraljica Elizabeta, sa svojih 96, za više od deset godina premašila je prosječni životni vijek Engleza. DNK ima bitnu ulogu, naravno, ali ne treba zanemariti mogućnost najboljih ljekarskih tretmana, uravnoteženu prehranu kvalitetnim namirnicama, svakodnevne navike, odricanje od poroka, itd.

Zdrava ishrana, ali i…

Kako je izjavio bivši kraljevski kuhar Darren McGrady, kraljica je povremeno uživala u raskošnim večerama, no zapravo se uvijek pridržavala uravnotežene prehrane, preferirajući ribu ili piletinu na žaru te salatu ili povrće, koje se često poslužuje i za ručak i za večeru. Kao i mnogi iz njene generacije, zbog nestašice hrane tokom Drugog svjetskog rata, voljela je jednostavna jela. Međutim, kao prava Engleskinja za doručak je uvijek uživala u šolji Earl Graya, s malo mlijeka i šećera, naravno. Uz žitarice, džem, tost i jogurt, ovisno o danu. Njen omiljeni popodnevni ritual oduvijek je bio ispijanje Darjeeling čaja, uz sendviče i pogačice. Hrana bogata škrobom, poput tjestenine i krompira, bila je zabranjena u njenoj prehrani, ali se kraljica nikada nije odrekla slatkiša, posebno torte od tamne čokolade. Prije odlaska u krevet veći dio života imala je naviku piti koktel Dubonnet. Ukratko, zdrava prehrana, ali bez odricanja od nekih užitaka.

Šetnja, jahanje I mentalna aktivnost

Kraljica Elizabeta redovno je išla u duge šetnje sa svojim voljenim korgijima, posebno je voljela jahanje, a i uzgajala je konje. “Većina ljudi sklona je misliti da je za dugovječnost potrebno konstantno održavati rigorozan i iscrpljujući fitness režim”, rekao je Bryan Kozlowski, autor knjige Long Live the Queen: 23 Rules for Living from Britain’s Longest-Reigning Monarch (2020). Kraljica je dokazala da je moguće živjeti dugo i onda kada formu održavate radeći ono što volite. Održavati mozak aktivnim veoma je važno za sveukupno zdravlje, a Kozlowski upravo u knjizi naglašava Elizabetine dobre intelektualne navike. Kraljica je svakog dana sate posvećivala proučavanju dokumenata u poznatoj crvenoj kutiji, kako bi bi bila sigurna da na pravi način upravlja zemljom. Osim toga, svakog jutra je za vrijeme doručka čitala novine te pratila sva politička i društvena zbivanja. To joj je omogućilo da održi mozak aktivnim, što bi trebali činiti svi starije dobi.

Jednostavan beauty režim

Bryan Kozlowski kaže da Elizabeta nikada nije koristila pretjerano skupe proizvode, preferirala je one s razumnim cijenama, uključujući Milk of Roses, hidratantnu kremu engleskog brenda Cyclax. Uvijek je vodila računa o tome da kožu zaštiti od sunca, pogotovo tokom boravka na odmoru u Škotskoj, ne samo kako bi izbjegla bore, već i eventualne bolesti kože. Konačno, budući da spavanje nije važno samo za ljepotu, nego i za zdravlje, kraljica je uvijek slijedila strogu rutinu: malo opuštajućeg štiva prije spavanja – uvijek u 23 sata, i buđenje u 7,30.

Prihvatanje prolaznosti i Prilagodljivost

Kao i dugovječna kraljica majka, koja je često govorila “Stvari su mnogo zabavnije nakon osamdesete”, tako je i Elizabeta s godinama postajala sve ugodnija, prijatnija i prilagodljivija. Vidjevši njen spokoj tokom posljednje decenije, naprimjer, lijepo je znati da starenje može značiti više opuštanja, manje pritisaka i stresa, uz mogućnost prepuštanja zabavi i onome što volimo na najbolji mogući način… Kraljica Elizabeta dolazi iz posebne kulture aristokratskog dostojanstva i uzdržanosti, te je uvijek znala držati emocije pod kontrolom, ali s pozitivnim pogledom na svijet. Uvijek je čašu vidjela do pola punu, što joj je davalo veliku mentalnu snagu. Nastojala je i uvijek imala želju prilagoditi se određenim okolnostima, ne odbacivati ih po svaku cijenu, a taj način rada, generalno, uspijeva spriječiti stres koji osjećamo kada se odupiremo promjenama. To je također veoma bitno, veliki doprinos dugovječnosti i, zasigurno, sudjeluje u jednom tako ispunjenom postojanju, kao što je ovo veoma dugo i nevjerovatno, legendarne – The Queen.

VIA VanityFair.it/Cover photo IG by Chris Jackson