Menu
Oaza ljepote

KAKO ZADRŽATI LJETNI SJAJ KOŽE TOKOM JESENI, ZIME…

Podatna koža zdravog sjaja je ono što želimo tokom cijele godine, ne samo ljeti. Ne želimo izgubiti taj ljetni sjaj koji ten čini besprijekornim, dok lice djeluje svježe i odmorno. Mnoge slavne osobe pokazale su da blistav ten nije stvar godina, ali kako zauvijek zadržati taj “visoki sjaj”? Možemo ga nazvati Rich Glow Girl, a takvim blistavim tenom mogu se pohvaliti, naprimjer, Jennifer Lopez, Naomi Campbell, Gwyneth Paltrow, Rosie Huntington-Whiteley, Bella Hadid, Hailey Bieber, Zoë Kravitz… Kako postići takav izgled, kako imati taj blistavi sjaj koji dolazi iznutra dok postajemo svjesni da naša koža postepeno gubi ono što smo tokom ljeta postigli i da je iz dana u dan sve manje sjajna?

Masaža i personalizirani tretmani

“Barem dva ili tri puta sedmično dobro je planirati opuštajuće i super efikasne skincare rituale”, predlaže beauty expert Katia Sabato, Gua Sha specijalistica (Philosophia Botanica). Upravo je Gua Sha masaža lica, koja podstiče mikrocirkulaciju lica boreći se protiv bora i podočnjaka, jedan od beauty trendova koji posljednjih godina najviše haraju društvenim mrežama. No, novost je The Flow Ritual koji kombinira elemente kineske medicine, akupunkturne tačke, statičku magnetoterapiju i blagotvornu moć zlata. Rezultati: ubrzava prirodnu proizvodnju elastina i kolagena, poboljšava ten i daje tonus i sjaj na ćelijskom nivou, balansira protok energije i djeluje umirujuće na dehidriranu kožu nakon ljeta.

Eksperti italijanskog kozmetičkog brenda Miamo predlažu njegu kože koja je nastala kao evolucija tradicionalnog koncepta spa i wellness centra te zasnovana na načelima funkcionalne kozmetike u atmosferi luksuza. Vješto iskombiniranim tretmanima, uz čiju pomoć ćemo nahraniti i emocije, moguće je regenerirati kožu i “ispuniti je svjetlom”, a Miamo taj pristup naziva – sistem zdrave kože. Redoslijed primjene proizvoda poštuje fiziologiju kože, prvi koraci su čišćenje i piling, kako bi se koža pripremila da na najbolji mogući način apsorbira aktivne sastojke. Slijedi postupak stimulacije, potom personalizirani tretman prilagođen tipu kože, a na kraju hidratacija i zaštita. Rezultat je regenerisana, tonirana i sjajna koža.

Piling, hidratacija i betakaroten

Ukratko, bez igala i skalpela, rezultat je blistav ten koji izgleda kao nakon dugog, bezbrižnog i opuštajućeg odmora na obali mora. Rich Girl Glow. Osim masaža i tretmana u kozmetičkim centrima, kako biste i kod kuće očuvali željeni efekat, izbjegavajte tuširanje pretjerano toplom vodom kako koža ne bi dehidrirala i izgubila sjaj. Izbjegavajte i agresivna sredstva za tuširanje koja mijenjaju hidrolipidni film; koristite ulja za kupanje, čiste i istovremeno hidratiziraju. Delikatan piling jednom sedmično omogućit će koži regeneriranje i sjaj, a ključna je redovna hidratacija. Što se tiče tijela, možete koristiti proizvode namijenjene za njegu nakon sunčanja, obično su hidratantniji od ostalih, ujedno djeluju umirujuće i antioksidativno. Ako je koža suha, najefikasniji je maslac za tijelo jer je i hidrira i hrani. Za lice je dovoljna klasična skincare rutina prema tipu kože i individualnim potrebama, uz dozu hijaluronske kiseline. Tu je i vitamin C koji oživljava umornu kožu lica, a umjesto pudera koristite toniranu kremu, po mogućnosti obogaćenu hijaluronskom kiselinom i niacinamidom, za dodatno svjetlo. Čak i kremasto rumenilo može biti tajno oružje, daje trenutni efekt osunčanosti. Birajte hranu bogatu betakarotenom koji koži daje nježnu narandžastu boju, jedite marelice, mrkvu, paradajz, bundevu, mango, slatki krompir, blitvu…