Menu
Oaza ljepote

ETERIČNA ULJA ZA NJEGU I DOBRO RASPOLOŽENJE

Jedan od najpopularnijih tretmana u alternativnoj medicini je upotreba eteričnih ulja, jer određeni mirisi pozitivno utiču na koncentraciju, raspoloženje i kognitivne sposobnosti, a mogu se koristiti i u kozmetičke svrhe. Eterična ili esencijalna ulja su koncentrirani ekstrakti biljaka, mogu se koristiti na razne načine, ali prije upotrebe treba znati kako koje ulje djeluje. Neka ulja se ne smiju nanositi direktno na kožu te ih je potrebno pomiješati sa bademovim ili kokosovim uljem, kako ne bi izazvala iritacije. Vrlo je malo vrsta ulja koja se mogu stavljati direktno na kožu, zbog toga njihovom korištenju pristupite veoma oprezno.

Pronađite ulje koje odgovara vašoj koži

Eterična ulja će uticati na kožu samo ako koristite ono koje odgovara vašem tipu kože i ako ih pravilno nanosite. Važno je ulje nanijeti na čistu kožu prije nanošenja uobičajene kreme. Dovoljno je par kapi staviti na vrhove prstiju, protrljati ih i lagano tapkati po licu, bez trljanja te sačekati da koža sve upije. U njezi kože najčešće se primjenjuju eterična ulja kamilice, ruže, lavande, jasmina, cedra i narandže – za normalnu kožu; lavande, kamilice i bergamota – za suhu kožu; čajevca, limuna, ružmarina, kadulje i smilja – za masnu kožu; kamilice, lavande, jasmina, bora, smilja i tamjana – za mješovitu kožu. Za osjetljivu kožu najbolja su eterična ulja kamilice, lavande, ruže i kadulje jer podstiču sintezu kolagena i povećavaju otpornost kože na vanjske uticaje, a za zrelu kožu su najbolja ulja tamjana, ruže i bosiljka jer joj pružaju dodatnu njegu i ublažavaju zatezanje. Za tretiranje akni najbolja su ulja lavande, kamilice, čajevca te bosiljka i timijana.

NAPOMENA Eterična ulja nisu isto što i prirodna biljna ulja (bademovo, maslinovo, kokosovo, arganovo…). Eterična su veoma koncentrirana, direktno korištenje nerazblaženog ulja može uzrokovati iritacije na koži. Prirodna biljna ulja mogu se koristiti samostalno, vrlo su efikasna u njezi kože, a u aromaterapiji se često nazivaju baznim jer služe kao baza za dodavanje eteričnih ulja.