Menu
Estetska hirurgija / Oaza ljepote

VAŽNO JE IMATI SAVRŠEN NOS?

Kao što dobro znaju oni koji šetaju elegantnim ulicama West Villagea na Manhattanu, slavne osobe uživo najčešće izgledaju mnogo niže, mršavije i gore obučene od likova koje interpretiraju na filmu ili televiziji. A ko se uspije sasvim približiti nekoj zvijezdi koja nije na radnom mjestu, odmah će primijetiti još jednu bitnu razliku: nos je sigurno mnogo manji i uži od onog kakvog vidimo na ekranima. “Da bi nos lijepo izgledao pred kamerom, mora biti uzak i imati lagano podignut vrh, kako bi bolje prelamao svjetlost”, objašnjava doktor Andrew Frankel, estetski hirurg s Beverly Hillsa i jedan od vodećih holivudskih eksperata za rinoplastiku.

Za potrebe scenarija

Iako ne postoji jedan pravi “holivudski” nos, tačno je da TV kamere dodaju dobrih pet kilograma, svuda raspoređenih. Srećom, tendencija rinoplastike iz 80-ih zvana “isti nos za sve” nije odavno aktuelna, slijede se individualne potrebe i varijante. Doktor Frankel kaže kako mnogi njegovi pacijenti tvrde da im nos izgleda mnogo veći na ekranu. Čak ima i onih koji zahtijevaju da pogleda film u kojem glume, kako bi bolje sagledao šta tačno nije OK. Osnovni izvor nezadovoljstva ovih pacijenata nije profil, mala izbočina može djelovati karakterno, nego upravo širina nosa kod frontalnih prikaza lica.

Jednom k’o nijednom

Mnogo je glumica koje su se već podvrgnule korektivnom zahvatu i koje neće odustati od barem još jednog. Kako naglašava dr. Frankel, osobe iz šoubiznisa prikazuju kao poslovnu investiciju iznos koji on traži za sužavanje nosa i podizanje njegovog vrha. Svejedno da li se radi o malom ili radikalnom zahvatu, rinoplastika je veoma raširena među novijim holivudskim naraštajima. Za zvijezde koje se još nisu odlučile posjetiti estetskog hirurga, postoje različite opcije “kamufliranja” onog što im se ne sviđa. Najjednostavnije je ukazati povjerenje dobrom make up stručnjaku. “Kada šminkam neku glumicu, uvijek je prvo pitam ima li na njenom licu nešto što joj se ne sviđa. Najčešći odgovor je nos, koji smatraju prevelikim, bez obzira na to što većini zaista nije”, kaže njujorški make up artist B. Wayne.

Sukobljene strategije

Mnoge pacijentice su u stanju samo sedam dana nakon prve intervencije zatražiti i drugu. Ako izostavimo Michaela Jacksona, izgleda da ne postoje limiti kada je u pitanju broj intervencija kojima se može podvrgnuti jedan nos. Mnogo je estetskih hirurga koji su više puta intervenirali sličnim ili istim zahvatom na istoj osobi. Doktor Frankel ima pacijenticu koju je operirao već 35 puta. Pacijenti nisu uvijek zadovoljni hirurzima, najčešće zbog pretjeranog broja pitanja koja im postavljaju. Od mlađih pacijenata traže da dobro razmisle o razlogu koji ih tjera na takav korak, radi li se o ličnom ili profesionalnom motivu. Nije sigurno da će glumica s nešto drugačijim nosom dobiti ulogu koju priželjkuje, ali će i dalje imati nos s lagano podignutim vrhom. Barem do sljedeće operacije.

RINOPLASTIKA je jedan od najčešćih zahvata u plastičnoj hirurgiji lica, preoblikuje nos, dovodeći ga u ravnotežu s ostatkom lica. Može se smanjiti veličina nosa ili se određena područja prilagođavaju radi ugodnijeg izgleda. Nakon operacije mogu se pojaviti modrice, koje uglavnom nestaju za desetak dana, kada se većina pacijenata vrati na posao. Osim rinoplastike, nos se može korigirati nehirurškim putem uz pomoć hijaluronskih filera, tehnikom za koju je zaslužan američki estetski hirurg dr. Alexander Rivkin.

RINOPLASTIKA SA 14 Iako nije novost da je slavna američka manekenka i model Bella Hadid operisala nos, mnoge je šokiralo da je to učinila sa 14 godina, zbog čega su osude javnosti upućene na račun njene majke, bivše manekenke Yolande Hadid, koja to nije spriječila. Naprotiv, podsticala je ćerku da to uradi kako bi imala savršen nos, naravno, te više ličila na sestru Gigi. U nedavno objavljenom intervjuu za Vogue, danas 25-godišnja Bella otvoreno je govorila o tome, a izrazila je i žaljenje što nije zadržala nos “svojih predaka” (njen otac Mohamed Hadid je iz Izraela). Reakcije su bile različite, jedni su je hvalili što je priznala, a drugi spominjali njene prethodne intervjue u kojima je izjavljivala da se nije podvrgavala bilo kakvim estetskih zahvatima.