Menu
Oaza ljepote

VJEŽBE ZA PODMLAĐIVANJE CIJELOG ORGANIZMA

Niz od pet vježbi pod nazivom Pet Tibetanaca nastao je kako bi se pokrenuo energetski tok svih sedam čakri*, jer to dovodi do ravnoteže organizma, odnosno zdravog tijela. Vježbe jačaju i istežu mišiće, povećavaju fleksibilnost i oslobađaju od napetosti, a kako bi bile efikasne važne su dvije osnovne stvari – disanje i posvećenost. Veoma je važno da tokom prakticiranja vježbi budu usklađeni disanje i fizički pokreti, a kada je posvećenost u pitanju, Pet Tibetanaca namijenjeni su onima koji će ih prihvatiti kao svakodnevni ritual, tokom cijelog života. Svaka od pet vježbi se isprva izvodi tri do pet puta, svake sedmice dodajemo dva ponavljanja, jer je cilj broj 21. Iako se ne radi o napornim, zahtjevnim vježbama nakon kojih ćete biti oznojeni, umorni, iscrpljeni, neka vas ne zavara njihova jednostavnost. Važno je izvoditi ih pravilno, polako, koncentrirano, uz fokusiranost na disanje. Isprva vam neće biti lako, pogotovo ako niste navikli na bilo kakve vježbe, ali će već nakon nekoliko dana biti mnogo lakše. Ne forsirajte se, ne pretjerujte s brojem ponavljanja, osluškujte svoje tijelo i prekinite ako se ne osjećate ugodno. Preporuka je vježbati ujutro, prije doručka, jer Pet Tibetanaca podižu nivo energije i ubrzavaju metabolizam, mada nećete pogriješiti ako vježbate i onda kad vam to najviše odgovara, tokom dana ili naveče. Vježbe nemaju ograničenja što se tiče starosne dobi. Smatra se da ove vježbe smanjuju depresiju, napetost i bol u leđima, pomažu kod artritisa i reume, poboljšavaju san, vid, rad disajnih organa i probavu, povećavaju koncentraciju, fizičku snagu i izdržljivost, sprečavaju gubitak koštane mase, pomažu mršavljenju, poboljšavaju emocionalno i mentalno zdravlje, podmlađuju organizam…

*Riječ čakra dolazi iz sanskrta (znači točak). Čakra predstavlja energetski vrtlog u ljudskoj auri, a opisuje se kao posredni organ koji izvana prima energiju i usmjerava je u organizam. Sedam glavnih čakri u organizmu su smještene u glavnim živčanim spletovima. Vježbe 5 Tibetanaca stimuliraju energetski tok kroz sve čakre, daju život ćelijama, organima i žlijezdama, utiču na razvoj mišića i doprinose čvršćoj i zdravijoj muskulaturi. Harmonijom pokreta i disanja podstiču se energetski tokovi kroz čakre, a to stvara osjećaj zdravlja i vitalnosti.

Fountain of youth

Još početkom tridesetih godina prošlog vijeka zapisan je ovaj način vježbanja. Legenda kaže da se britanski pukovnik Bradford zaputio na Tibet u potragu za eliksirom mladosti, te našao jedan manastir čiji su redovnici izvodili poseban ritual zasnovan na hiljadama godina starom konceptu sedam čakri. Tako je barem zapisano u knjižici od 32 strane The Eye of Revelation iz 1939. godine Petera Keldera, autora o kojem se vrlo malo zna (prema nekim informacijama u pitanju je pseudonim iza kojeg se krila autorica). Navodno je odrastao u Americi, usvojen od strane jedne holandske porodice koju je rano napustio kako bi putovao svijetom. U vrijeme kada je knjiga napisana živio je u brdima oko Hollywooda i radio u filmskim studijima. Bez obzira na sve te informacije i njihovu (ne)pouzdanost, knjiga je početkom osamdesetih godina 20. vijeka postala veoma čitana i popularna, iako je dugo bila zaboravljena. Nekoliko je obnovljenih i dopunjenih reizdanja, a u onom iz 1989. pod nazivom Fountain of Youth, u predgovoru koji potpisuje Volker Zahedra Karrer piše:

Moje vlastito iskustvo u primjeni pet tibetanaca kao i iskustvo mojih brojnih prijatelja, dokazuje da oni zaista djeluju ! Ne mogu obećati da će se vaša dob smanjiti za 50 godina ili da će se preko noći promijeniti vaš izgled ili da ćete doživjeti 125 godina. No, sigurna sam da mogu pomoći svakome da se osjeća mnogo mlađim, da isto tako i izgleda, te dobije novu vitalnost i da mu opće stanje bude dobro. Ako svaki dan vježbate, trebali biste već nakon mjesec dana uočiti prve rezultate. Nakon približno deset tjedana vjerojatno ćete osjetiti mnogo promjena. No, bez obzira kojim se tempom kod vas pokazuje napredak, uvijek je uzbudljivo kad prijatelji počnu primjećivati kako izgledate mlađi i zdraviji.

Ako pet rituala tako djeluje, postavlja se veliko pitanje: zašto? Kako mogu te jednostavne vježbe tako duboko zahvatiti proces starenja tijela? Zanimljivo je da nove znanstvene spoznaje podržavaju Kelderovo tumačenje koje ćete sada upoznati. Kirlianova fotografija koja pokazuje naše tijelo okruženo nevidljivim električnim poljem, ‘aurom’, potvrđuje pretpostavku da jedan oblik energije koji prožima čitav svemir, ‘hrani’ i nas. Također je točna da Kirlianova aura mladog, zdravog čovjeka drugačije izgleda nego aura starijeg i bolešljivog čovjeka. Uvjerena sam da ta univerzalna energija utječe na endokrilni sustav žlijezda. Hormoni koje izlučuju te žlijezde reguliraju sve funkcije tijela. Medicinska istraživanja otkrila su da hormoni upravljaju čak i procesom starenja. Čini se da hipofiza s početkom puberteta počinje lučiti jedan ‘hormon smrti’, koji očigledno smanjuje sposobnost stanica za uporabu hormona izgradnje, kao što je hormon rasta. Rezultat je postupno trošenje stanica i organa i napokon odumiranje. Drugim riječima, proces starenja uzima svoj danak. Djelovanje pet tibetanaca kroz rituale koje je opisao Kelder, prema mojem tumačenju, sastoji se u tome da oni ponovno uravnotežuju korištenje univerzalne energije. To pak ima veoma povoljno djelovanje jer blokira ‘hormon smrti’ i normalizira proizvodnju hormona u endokrilnom sustavu. Kada se to postigne, tjelesne stanice mogu se opet razmnožavati i napredovati, kao što su to činile u našem ranom djetinjstvu. Stoga možemo vidjeti i osjetiti kako postajemo ‘mlađi’…

… Postoji samo jedna mogućnost da otkrijete djeluje li pet rituala na vas a to je da ih isprobate. Isprobajte ih i dajte im pravu šansu za uspjeh. Kao kod svih nagrada i ovdje će se dobitak pojaviti samo kao rezultat vaših nastojanja. Morate biti spremni uložiti malo vremena i energije kako biste provodili rituale redovito svakoga dana. Ako nakon nekoliko tjedana izgubite zanimanje i vršite rituale samo povremeno, ne možete očekivati najbolje moguće rezultate. No, na sreću, većini je ljudi svakodnevno izvođenje rituala ne samo jednostavno nego i zadovoljstvo… ”