Menu
KOLUMNISTI / NAIDA AHMETBAŠIĆ: LJEPOTA DOLAZI IZNUTRA

ONO SI ŠTO JEDEŠ

Dok guštam i uživam u domaćem sušenom paradajzu u maslinovom ulju koji je pravila moja mama, razmišljam o čuvenoj ljepoti Talijanki. One vole uživati u životu i razmaziti same sebe, njeguju prirodnu ljepotu i uživaju u modi. Međutim, veliku ulogu u njihovoj ljepoti, bez imalo sumnje, ima – ishrana. Iako je Italija poznata po pasti, kako kroz ovu kolumnu uvijek naglašavam holistički pristup, i kada je u pitanju ishrana mislim da je sve stvar balansa i integralnog pristupa. U ishrani se uvijek vodim intuicijom i jedem ono “što mi se traži”. I sama jedem tijesta i pastu, ali ništa mi ne nahrani tijelo i dušu kao plodovi iz prirode pripremljeni na domaći način te gledam i da je pasta puna povrća i zdravih masnih kiselina, i ne osjećam se loše kada je jedem. Nikada nisam bila na posebnom režimu ishrane, ima tu dosta sreće i genetike, ali i zbog bolesti o kojoj sam pričala u prvoj kolumni, obećala sam sebi da ću uvijek uživati u hrani i nikada tu neću staviti ograničenja.
Ali, da se vratimo na Talijanke i moj sušeni paradajz, jer upravo su paradajz i maslinovo ulje nešto što se konzumira svakodnevno na Mediteranu. Čitala sam da paradajz pojačava svoja svojstva u kombinaciji sa maslinovim uljem.

U pripremi jela postoje pravila kombinovanja, kako nutricionisti kažu, određeni način pripreme pospješuje kvalitet namirnice, a određene namirnice pojačavaju kvalitete jedne drugih. Kad smo, naprimjer, kod paradajza, bogat je antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topiv u masti, kombiniranje paradajza sa zdravim mastima poput maslinovog ulja poboljšava apsorpciju likopena. Likopen je odličan u službi ljepote, karotenoid koji paradajzu daje crvenu boju, ključan je za sprečavanje starenja kože i stvaranja bora. Pomaže oporaviti oštećene stanice kože.

Uvijek mi je interesantno pročitati nešto zanimljivo o namirnicama, i uvijek zaključim samo to da je naše tijelo pametno i vrlo često, kada naučimo da ga slušamo, traži upravo ono što nam treba, a sve kreće od toga što jedemo. Ono što jedemo gradi naše tijelo, daje nam energiju za cijeli dan, osigurava dobro raspoloženje, hidriranost, dobru probavu i, na kraju, utječe na efikasnost obavljanja naših dnevnih aktivnosti.
Kada razmišljam o hrani koju su spremale naše nane, mislim da je ključ dobrog okusa ljubav kojom se hrana priprema i beskrajno strpljenje i uživanje u pripremi, a kasnije i u jelima koja su se krčkala nekoliko sati na tihoj vatri “po istilahu”.

Mogu da se pohvalim da sam vlasnica diplome profesionalnog kuhara, ali ishrana je, ipak, mnogo više od recepta i često se zanimam i pratim ono što kažu nutricionisti. Obožavam pratiti dva Instagram profila koja vode Asja Sirbubalo i Marizela Šabanović.
Na kraju ove kolumne, nakon što sam mnogo razmišljala o tome da smo mi ono što zapravo jedemo, biram da budem neka čokoladna torta (pratite me za više recepata :).

Naida Ahmetbašić je vlasnica malog biznisa, uspješna poslovna žena sa bogatim iskustvom u marketingu CRM, ali i HR, pobornica održivih i ekološki prihvatljivih koncepata u modnoj industriji, priučena dizajnerica, profesionalna kuharica, inženjerka, PCM praktikantica, mikroinfluenserica i vlasnica Instagram profila @comme_de_lars_mom. Ljubiteljica je svjesnog življenja, supruga i majka dva dječaka. Njen Instagram profil rado pratimo, nerijetko naiđemo na dobre savjete, što nas je ponukalo da je odaberemo kao jednu od kolumnistica te ćete do kraja godine na BeautyBay portalu svakog mjeseca imati priliku čitati Naidine kolumne.