Menu
Oaza ljepote

Aida Čamdžić: NE PRATIM TRENDOVE, BIRAM ONO ŠTO ODGOVARA MOJOJ KOŽI

Naša zemlja prepoznatljiva je po mnogo čemu, a posebno po lijepim i njegovanim ženama. Vodile su brigu o svom izgledu čak i u ratnom periodu, kada su svijet obilazile fotografije dotjeranih žena sa sarajevskih ulica. Naš grad je ovih dana centar Evrope, zahvaljujući Sarajevo Film Festivalu pun je i prekrasnih žena u elegantnim odjevnim kombinacijama, sa pažljivo biranim modnim dodacima, savršenim frizurama i šminkom… Jedna od onih žena koju ne možete a da ne primijetite na ulici je naša sagovornica Aida Čamdžić – plijeni pojavom, zaraznim osmijehom, platinastoplavom kosom i krupnim očima. Prepoznatljiva je po Instagram profilu i temi koju je pokrenula, a tiče se borbe sa anksioznošću, te po brendu AL koji je osnovala sa svojom sestrom Lejlom Hodović. S Aidom smo ovoga puta pričali o njezi, proizvodima i tretmanima koje bira te na koji način svoju kožu održava besprijekornom i njegovanom.

Koliko vremena posvjećujete njezi kože?

– Nikada nisam voljela tešku šminku, niti na lice nanosim istu. Moja koža je prilično zahvalna, ali redovno je njegujem, kako u provjerenim salonima ljepote, tako i kod kuće.

Koliko često odlazite na tretmane lica i koje obično birate?

– Tokom ljetnog perioda nisam toliko redovna, budući da sam veći dio ljeta van grada i provodim vrijeme na moru, te sam tada vjerna svojim proizvodima za njegu kože kod kuće. Na lice posebno nanosim SPF faktor sa visokom zaštitom i rijetko ga sunčam. Što se tiče ostatka godine, redovna sam na tretmanima lica, a budući da moja koža nije zahtjevna, biram one za hidrataciju, dubinsko čišćenje i njegu.

Od čega se sastoje Vaša jutarnja i noćna skincare rutina?

– Što se tiče moje rutine njege, ne razlikuju se previše jutarnja i noćna, a ovise o tome koliko vremena imam i gdje se nalazim. Nakon higijene, trudim se da lice detaljno očistim ujutro, koristim gel ili pjenu za umivanje, zatim nanosim dnevnu kremu i spremna sam za dan. Noćna rutina traje nešto duže te, pored detaljnog čišćenja lica, nanosim serum i noćnu kremu, a jednom ili dvaput sedmično, uz čašu vina i knjigu, nanosim masku za lice.

Na koji način birate proizvode za njegu?

– Nisam neko ko podliježe trendovima te nikada ne bih koristila proizvod za njegu samo zato što ga svi u tom trenutku preporučuju. Osluškujem svoju kožu, biram ono što mi odgovara i savjetujem sa stručnim licima. Pored dermokozmetike, koristim i nekoliko različitih krema i seruma koji odgovaraju mom tipu kože, ali i nekoliko prirodnih preparata koje koristim tokom ljeta.

Rekli ste da redovno nanosite SPF faktor, smatrate li da se podigla svijest o važnosti zaštite kože od štetnog UV zračenja?

– Odrastala sam na Pelješcu i moji raspusti su bili po tri mjeseca na moru. U mlađim danima nisam na to obraćala pažnju, te smo se takmičili ko će imati više preplanuo ten. Kada sam prešla tridesetu godinu, shvatila sam važnost njege kože, zaštite od UV zračenja, koje je veoma štetno za kožu, posebno lica te je SPF uz mene i ljeti i u svim drugim periodima godine. Drago mi je da je sve više mladih djevojaka koje shvataju važnost zaštitnih krema i onih koje se ne odlučuju za solarij.

Ako biste morali izabrati tri make up proizvoda, koji bi to bili?

– Rumenilo, labelo i karmin.

Vaša beauty poruka za naše čitateljice?

– Manje je više. Ne prekrivajte lice teškim puderima i ne nanosite svakodnevno jaku šminku. Prirodno ste lijepe i budite ponosne na svoje mlado lice.