Menu
Oaza ljepote

KOJA HRANA I GASI ŽEĐ I ŠTITI KOŽU

Tokom ljetnih vrućina važno je biti optimalno hidriran, ali ponekad posežemo i za voćnim sokovima ili gaziranim pićima koji osvježavaju i gase žeđ, a mogu škoditi liniji. Da li je moguće utažiti žeđ nekim ukusnim, niskokaloričnim napitkom, sposobnim pretvoriti sunce u prijatelja naše kože? Da li je moguće piti do mile volje i “otjerati” bore, fleke i ostale neestetske pojave povezane sa sunčanjem?

Zahvaljujući mnogobrojnim istraživanjima danas znamo da su najbolji saveznici kože u borbi protiv štetnih UV zraka određeni sastojci iz svježeg voća i povrća, kao što su, naprimjer, betakaroten u kajsijama i mrkvi, vitamin C u kiviju, paradajzu i lisnatom zelenom povrću… Kako bismo im omogućili što efikasnije dejstvo, treba svakodnevno jesti određene količine voća i povrća, a ljeti ih je najbolje pretvoriti u osvježavajuća pića. Možete, naprimjer, izmiksati i piti hladan napitak od: 4 mrkve, 1/2 limuna i malo svježeg peršuna; ili 4 mrkve, jedne jabuke i tanke kriške đumbira; ili 2 paradajza, komadića paprike, 1/4 krastavca i četvrtine limuna, ili pola dinje i 6 jagoda; ili 1/2 papaje, jedne banane i 1/2 limuna.

NAPOMENA Lubenica, s udjelom vode i do 95 %, efikasno gasi žeđ, a u 100 g ima samo 30 kalorija. Grejp gasi žeđ efikasnije od bilo kog napitka, sadrži vlakna i vitamin F koji štiti kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Jogurt sadrži lako asilimilirajuće proteine idealne za nadoknadu potreba organizma tokom jednog dana obilježenog pretjeranim unosom ugljikohidrata.

Jednostavan dnevni meni

Kako biste u potpunosti ostvarili preporuku o obaveznih 2 do 3 litra tekućine, koliko organizam dnevno zahtijeva, sem vode i prirodnih sokova morate jesti mnogo voća i povrća. Donosimo vam jedan jednostavan i brzi “hidratantni” meni. Doručak: šolja zelenog čaja, jogurt sa 30 g integralnih žitarica; Užina: 150 g voća; Ručak: miješana salata, mladi sir, dvije kriške integralnog hljeba; ili miješana salata sa mozzarellom, tunjevinom i kukuruzom, kriška integralnog hljeba, zdjelica voćne salate bez šećera; Užina: dvije breskve ili 2 dl soka od paradajza: Večera: kuhana integralna riža (ili ječam) sa tikvicama, 120 g pilećih/purećih prsa sa grila, salata od rukole i paradajza; ili 150 g lososa pečenog u foliji i kuhano/grilano povrće.

PREPORUKA Jedite svježe krastavce – sadrže čak 96 % vode, ali i tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), vitamine B3 i B6, folnu kiselinu, željezo, cink, fosfor te minerale neophodne za lijepu i zdravu kožu (magnezij, kalij, silicij). Poznato je da su krastavci efikasni protiv otečenosti očiju i opekotina od sunca. Osim toga, krastavci sadrže askorbinsku i kofeinsku kiselinu koje sprečavaju gubitak tečnosti, zbog čega se često nanose i na dijelove kože zahvaćene dermatitisom. Ukoliko na zatvorene oči stavite svježe kriške krastavca, riješit ćete se otečenosti i tamnih kolutova, a pomoći će i kod umornih očiju, posebno nakon dugotrajnog rada na računaru.