Menu
KOLUMNISTI / NAIDA AHMETBAŠIĆ: LJEPOTA DOLAZI IZNUTRA

MOJA ROOTINA*

Kada bih morala nabrojati tri najvažnija sastojka moje rutine, to bi definitivno bili: svilena jastučnica, kristali i eterična ulja. Ponekad se smjenjuju, ali jedan od ovih sastojaka je svakog dana prisutan u mojoj dnevnoj i večernjoj rutini.

Eterična ulja

Eterična ulje su visoko koncentrirani aromatski ekstrakti koje u prirodi stvaraju biljke čija su esencija. Mogu se naći u cvijeću, lišću, smolama, korijenima i drugim biljnim materijalima, koje zatim destiliramo ili ekstraktujemo kako bismo izvadili ulje. Esencijalno eterično ulje pomaže biljkama da prežive i napreduju, i ima terapeutsku korist za ljude. Eterično ulje djeluje na naš um, tijelo i duh na načine koji idu daleko iznad inherentnih osobina njihove hemije. Korištenje ovih ulja cijela je nauka za sebe i često ih koristim u difuzoru, ali i u njezi lica i tijela. Kada je u pitanju njega tijela, dugo sam željela otkriti pravi recept za sebe, ali, kao i svugdje drugo, bolje se prepustiti struci. Tako sam otkrila jedan domaći brend ShebekBeauty koji za svoje proizvode koristi prirodne sastojke i eterična ulja. Moja dnevna doza eteričnih ulja sadržana je u Shebekovoj Body Butter pločici. Brzinski, nakon jutarnjeg tuširanja, nanosim na vlažnu kožu i dobijem instant osjećaj razbuđivanja. Kada mi je potrebno, uronim nos u podlakticu tokom dana i podsjetim se na lijepi miris, a ono što je najvažnije – cijelog dana znam da sam uradila nešto dobro za svoje tijelo. Njegova tajna je u hranjivoj kombinaciji putera i ulja te nježnih eteričnih ulja koja djeluju na um i tijelo. Moji omiljeni miris je Flower bouquet.

Kristali

Bilo da se radi o mojoj Mala ogrlici za meditaciju, gua sha masažnoj pločici ili roleru za lice, kristali su neizostavan dio moje rutine. Kristali su sa mnom dugi niz godina, a intenzivnije od moje prve trudnoće, kada sam usljed zdravstvenih problema posezala za svim mogućim remedijama i tako došla do ružičastog kvarca. Ružičasti kvarc prepoznat je kao kamen plodnosti. Drevne priče kažu da ga je koristila boginja Izida, smatrala je da kristal od ružičastog kvarca njeguje život i živost ispod kože, kao i da ublažava stres, čime održava nečiju ljepotu i ljupkost. Kao kamen ljubavi, dragulj od ružičastog kvarca se razmjenjuje između parova, a ne znajući to moj suprug mi je isti poklonio nakon jednog poslovnog putovanja baš u toku moje prve trudnoće. Žena stavlja kamen od ružičastog kvarca na stomak tokom trudnoće i daje kamen svojoj bebi nakon rođenja, jer se veruje da mineral ružinog kvarca pozdravlja novi život. Svakodnevno koristim kristale i u vidu nakita, a biram ih ovisno o raspoloženju i potrebi.

Svilena jastučnica

Svilena jastučnica omogućava koži da apsorbuje sve najkvalitetnije sastojke iz noćne rutine. Slabije upija vlagu i hidratantne proizvode koje ste nanijeli. Takođe, tekstura je takva da smanjuje trenje, a samim tim i gužvanje lica i kose, pa na takav način utiče i na prevenciju stvaranja bora i lomljenja kose. Kad je u pitanju frizura, duže će vam trajati sa svilenom jastučnicom. Neizostavna je i svilena gumica za kosu, a ja za tu svrhu opet biram nešto što je u skladu sa prirodom i ekološkim konceptom, imajući u vidu da svila zbog načina nastanka nije najekološkiji proizvod. Sama sam kreativac koji se krije iza branda Sviliboo, gdje možete naći unikatne svilene gumice nastale od vintage muških svilenih kravata. Ovakav koncept proizvodnje unikatnih komada u malim količinama metodom upcyclinga omogućava da imate luksuzne komade svile za kosu, ali da ne ostavljate nepotrebni ekološki otisak na prirodu.

 

*Bitno je da se uvijek podsjetimo da smo dio prirode i da je bit i korijen svega u njoj, zato sam ovu kolumnu i nazvala moja “rootina”.

Naida Ahmetbašić je vlasnica malog biznisa, uspješna poslovna žena sa bogatim iskustvom u marketingu CRM, ali i HR, pobornica održivih i ekološki prihvatljivih koncepata u modnoj industriji, priučena dizajnerica, profesionalna kuharica, inženjerka, PCM praktikantica, mikroinfluenserica i vlasnica Instagram profila @comme_de_lars_mom. Ljubiteljica je svjesnog življenja, supruga i majka dva dječaka. Njen Instagram profil rado pratimo, nerijetko naiđemo na dobre savjete, što nas je ponukalo da je odaberemo kao jednu od kolumnistica te ćete do kraja godine na BeautyBay portalu svakog mjeseca imati priliku čitati Naidine kolumne.