Menu
Oaza ljepote

ZOGAN MASAŽA ZA PODMLAĐIVANJE

Japanska masaža lica pod nazivom Zogan, u prevodu “stvaranje lica”, postala je mnogo popularnija tokom protekle dvije godine, vjerovatno zbog činjenice da je mnogo žena zbog pandemije više vremena provodilo unutar četiri zida i na raspolaganju im je bilo i više slobodnog vremena. Prije nekih desetak godina podmlađujuću Zogan masažu predstavila je Yukuko Tanaka (1946-2013), popularna japanska stilistica i ekspert za ljepotu, te je poznata i kao Tanaka masaža. Prilično je jednostavna i brzo se nauči te je dostupna svima, a oduzet će vam samo 5 do 7 minuta dnevno. Zogan masaža opušta mišiće lica, blagotvorno djeluje na kožu i krvne sudove, jača ih i revitalizira; vidno ublažava bore, podočnjake i jutarnju otečenost lica, koža postaje zategnutija, elastičnija i formiraju se jasnije konture lica. Prvi rezultati primjetni već nakon dvije sedmice.

Zogan masažu praktikujte uz upotrebu ulja ili kreme za masažu koje ćete nanijeti na prethodno temeljito očišćeno lice. Yukuko Tanaka je preferirala ulje sjemenki pamuka, koje mnogi zovu zlatno ulje zbog toga što je bogato vitaminima, mineralima, omega-6 masnim kiselinama i fitosterolima; koža ga brzo upije i ostane veoma glatka. Možete, naravno, koristiti neko drugo ulje, ovisno o tipu i potrebama vaše kože. Idealno vrijeme za masažu je ujutro, odmah nakon buđenja, ili navečer prije odlaska na spavanje. Pritisak na mišiće lica izvodi se i dlanovima, ne samo prstima, ali ne prejako kako biste izbjegli nadraženost kože. Tokom masaže usta moraju biti zatvorena.

Zogan masažu ne treba prakticirati u slučaju temperature, prehlade, bolesti limfnog sistema, bilo koje vrste ORL oboljenja i problema sa kožom lica.