Menu
EMINA VEJSILOVIĆ / KOLUMNISTI

25. JUNI – SVJETSKI DAN VITILIGA

Kroz moju prvu kolumnu uvela sam vas u svijet bijelih tačkica i pojasnila zbog čega se vitiligo naziva bolest duše. Emocije sigurno igraju ogromnu ulogu u bilo kojoj autoimunoj bolesti, pa je to slučaj i sa vitiligom. Flekice mogu stagnirati godinama, a dovoljan je mali stres ili igranje s emocijama da se iste preko noći prošire. Tako je bilo i kod mene. Od nekoliko tačkica na rukama do potpuno bijelog palca… Juni je mjesec podizanja svijesti o vitiligu, a obilježava se na dan smrti najpopularnije osobe sa vitiligom, Michaela Jacksona.

Vitiligo ima otprilike 2% stanovništva i, pored toga što oboljela osoba ustvari gubi pigment, vrlo često bolest utiče na socijalizaciju i porodicu, utiče na kvalitet života, kod mlađih na posao ili školu. Budući da je priroda mog posla takva da sam od samog početka profesionalne karijere izložena kamerama, fotoaparatima i javnosti generalno, lagala bih ako bih rekla da je lagano naučiti živjeti sa flekama. Mnogi će reći ne boli, nije tako ni ružno, ne izaziva ništa veće, ali momenat kad ostanete sami sa sobom i vrlo čestim (bijelim) promjenama na svojoj koži, može biti sve osim jednostavno. Svjesno ili nesvjesno, flekice zadaju glavobolju. Ono što je meni pomoglo u prihvatanju jeste, prije svega, razgovor sa dragim ljudima, potom stručni savjeti i stalna komunikacija sa dermatologinjom, kako bih bila sigurna da kožu njegujem na ispravan način. Lijek ne postoji ili još uvijek nije pronađen. Mnogo je preporuka, ali ni jedna krema, preparat niti sprava nisu pomogli u trajnom uklanjanju bijelih fleka ili ponovnom vraćanju pigmenta. Ključni momenat u prihvatanju jeste stalni rad na mentalnom zdravlju, kao i redovna njega kože kao našeg najvećeg organa.

Hrana i u ovom slučaju igra veliku ulogu, pa se nerijetko u prevenciji širenja vitiliga preporučuje posebni režim ishrane tzv. dijeta i detoksikacija organizma. Zašto? Iz razloga što hranom možemo spriječiti pojavu akni, bubuljica, kod dermatitisa spriječiti svrab, pa i vitiligo držati pod kontrolom. Preporučuje se unos dosta tekućine, hrane bogate D vitaminom, jednako kao i B, C te betakaroten.

Sa vitiligom naučite živjeti kao s bilo kojom drugom nesavršenosti na tijelu. Naučite važnost mentalnog rasta i razvoja, moderna psihologija postane redovna literatura, krema sa zaštitnim faktorom 50+ vaš partner in crime. Shvatite da je to dar od boga. Flekice su nas obilježile i izdvojile. Posebni smo i drugačiji.

Govorimo o nesavršenostima koje nas čine savršenim, baš ovakvima kakvi jesmo.

Sretan dan bijelih flekica!

EMina

Emina Vejsilović, koju na Instagramu možete pronaći pod imenom @inoeeea, prije dvije godine započela je pisanje bloga www.selflove.ba. Na početku je mislila ne baš lijepim povodom, ali sada se navikla na svoje “flekice” i nesebično dijeli iskustva kada su u pitanju vitiligo, dermatitis, njega tijela, ali i uma. U marketingu i medijima je više od deset godina, i pisanje je njena velika strast.