Menu
Oaza ljepote

NEUNIŠTIVA JANE

Američka glumica Jane Fonda (84) često je izjavljivala kako je u vrijeme njene rane mladosti djevojkama bilo teško održavati formu baveći se sportom, tada smatranim uglavnom muškom aktivnošću. Jedina mogućnost bio je klasični ples, zbog čega se Jane do svoje 40. godine veoma posvećeno bavila baletom. Na snimanju filma Kineski sindrom 1978. slomila je stopalo, nije mogla više nastaviti s baletom i odlučila je krenuti na časove nove vrste gimnastike koja se tada počela širiti – workout pod vodstvom Leni Cazden. Bila je oduševljena te s vremenom postala svjetski guru ove vrste aktivnosti, kasnije nazvane jednostavno – aerobik. S pojavom videorikordera i prodajom prvih videa i VHS kaseta, Jane Fonda's Workout postao je najprodavaniji kućni video na svijetu, sa više od milion prodatih primjeraka. Sljedećih godina, do 1995. Jane je objavila još 23 videa te prodala još 17 miliona primjeraka.

u zatvoru na 80. rođendan

Osim bogate karijere obilježene mnogobrojnim nagradama, tri braka i dvoje djece, Jane je poznata i kao veoma angažirana aktivistica. Mnogo je aktivnija (na svim poljima) i od svojih dvostruko mlađih kolegica iz svijeta filma. Kao mlada se usprotivila ratovima u Vijetnamu i Iraku, potom zalagala za ljudska i građanska prava, protiv nasilja and ženama i rasizma, za prava manjina, a hapšena je nekoliko puta dok je protestovala protiv klimatskih promjena. Osamdeseti rođendan provela je u zatvoru.  Od 2015. glumi u Netflixovoj seriji Grace & Frankie, stiže snimati reklame i editorijale, krajem 2020. postala je zaštitno lice kampanje slavnog italijanskog brenda visoke mode Gucci i njihove kolekcije Off the Grid. Iste godine Jane je svoje mnogobrojne fanove oduševila velikim intervjuom u oktobarskom izdanju Interview Magazina, a posebno izgledom u vatrenocrvenoj Michael Kors Collection kreaciji i čizmama YSL by Anthony Vaccarello.

san, voda i vježbanje

Jedna od najcjenjenijih predstavnica brenda L'Oreal, koja za sebe kaže da je bila “najstarija ambasadorica ljepote na svijetu u istoriji”, može se pohvaliti brojnim besprijekornim izdanjima sa crvenog tepiha. “Moje oružje za preživljavanje i dobar izgled je kvalitetan san, to je i najvažnija i najteža stvar jer se sve teže naspavati što ste stariji. Spavanje je zaista veoma važno, pa ako vam ne uspije naspavati se tokom noći, priuštite sebi barem pola sata poslijepodnevnog sna. Ne zaboravite svakodnevno piti dovoljno vode, hidriranost je veoma važna, i za pravilno funkcioniranje organizma, i za izgled. Mislim da je nepotrebno naglašavati važnost fizičke aktivnosti ako želite zdravo stariti. Barem 20 minuta dnevno odvojite za vježbu koja vam odgovara, svako ima toliko vremena za sebe”, kaže legendarna Jane te dodaje da svakodnevno nanosi L’Oreal Age Perfect Hydra Nutrition dnevnu i noćnu kremu, jer kožu hidriraju i čine blistavom i svježom.