Menu
Oaza ljepote

NE ZABORAVITE: SUNCE, MORSKA SO I HLOR OŠTEĆUJU KOSU

Ljeti mnogo vremena posvećujemo koži, a pritom skoro da zaboravljamo kosu, na činjenicu da je sunce, vlaga, morska so i hlor bazenske vode čine suhom, ispucalom i bez sjaja. Ukoliko želite da vam kosa bude zdrava, da blista tokom ljeta, a i poslije, morate joj posvetiti malo više pažnje.

Zaboravite fen

Tokom ljetnih vrućina fen vam zaista nije potreban. Dopustite kosi da se odmori, zaboravite fen, uvijače, pegle i sve ostalo što je dodatno isušuje. Ne trljajte kosu ručnikom nakon pranja, tako je oštećujete, sačekajte da se osuši da biste je počešljali. Ako želite da vam je kosa valovita, mokru zavežite u rep i pustite da se suši. Kada je pustite, bit će lepršava i blago valovita. Ne perite kosu naveče, već rano ujutro i svježi započnite dan bez laka, pjene…

ne perite je svakodnevno

Zbog vrućine i znoja ljeti peremo kosu češće nego inače, ponekad i svakog dana, a prečesto korištenje šampona nije dobro za njenu prirodnu vlažnost. Kosu perite svakog drugog dana i to blagim šamponom s dosta proteina. Može vam pomoći bebi puder: nakon što ga nanesete na kosu, lagano protrljajte vrhovima prstiju, dobro iščešljajte i izgledat će kao tek oprana.

Vlažnost kose

Tokom ljeta kosi je potrebno mnogo vlage, pogotovo ako je ofarbana, a pomoći će joj kokosovo i ulje jojobe. Proizvodi koji sadrže lavandu, ruzmarin, mentu, aloe veru ili vitamin E zadržat će vlažnost kose. Obilno koristite regenerator nakon pranja, a nanesite ga na vrhove kose prije kupanja u moru ili bazenu. Neka farbanje i pramenovi sačekaju hladnije dane.

Redovno kod frizera

Žene vole dugu kosu, uglavnom izbjegavaju frizera te izgleda loše i beživotno. Važno je redovno odlaziti kod frizera, dokazano je da mjesečno šišanje pospješuje rast kose, a sprečava nastanak ispucalih vrhova. Dovoljno je svakog ili svaka dva do tri mjeseca samo skratiti vrhove, kosa će ostati duga, a zdrava.

NAPOMENA: Zaštitite kosu od direktnog izlaganja suncu maramom, laganim šeširom, pamučnim kačketom; koristite proizvode koje sadrže zaštitni faktor, a jednom sedmično hidratizirajuće/obnavljajuće maske za kosu.