Menu
Oaza ljepote

ILEGALAN, OPSCEN, STATUSNI, PREDSJEDNIČKI…

Postoje mnoge zanimljivosti o najomiljenijem ženskom kozmetičkom proizvodu za koje sigurno niste znali. Karmin ili ruž je neizostavan u kozmetičkoj torbici svake žene, jedan ili više u njih u različitim bojama i nijansama, za dan, noć, sjajan, mat, za obične i svečane trenutke. Tokom života provedemo dosta vremena pažljivo nanoseći karmin, a i nježno ga skidajući s usana. Nanosimo ga nekoliko puta dnevno, a navečer, prije spavanja, skidamo, čisteći lice od šminke. Da: češće ruž nanosimo, nego što ga skidamo. I to u tolikoj mjeri, da ga svaka žena za života pojede čak dva kilograma. Nevjerovatno i istinito, iako to ne činimo namjerno.

Ruž je uvijek uz nas. I mislile smo da o njemu znamo sve, ne sluteći da krije fascinantnu prošlost: nekad je korištenje karmina smatrano opscenim, kasnije postalo prava opsesija diva, a tokom Drugog svjetskog rata – svojevrsna nužnost. Ali, idemo po redu…

ILEGALAN Britanski parlament je 1650. godine predložio da se upotreba ruža proglasi ilegalnom, proglasivši ga, kako se to onda nazivalo – vice of painting. Prijedlog, međutim, nikada nije prošao i nije postao zakon.

EKSKLUZIVAN Lijepa i tašta glumica Liz Taylor htjela je biti jedina žena na setu s karminom na usnama. Oni koji su s njom radili, morali su voljeti Elizabethin nude effect ruž, bez obzira šta o tome mislili.

MORALAN Tokom Drugog svjetskog rata Winston Churchill je naredio obustavu proizvodnje svih kozmetičkih preparata, osim ruža. Smatrao je da lijepo našminkane crvene usne podižu moral. I to ne samo našminkanih žena, nego i morala svih onih koji mogu uživati u pogledu na njih.

OPSCEN Riječ nastala od latinskog obscenus – odbojan, mrzak, a označava nemoralno seksualno razmišljanje ili ponašanje. U staroj Grčkoj su crveno obojene usne imale žene koje su prodavale svoje tijelo i svoju ljubav, mada ni danas nije rijetkost da se upadljiva šminka povezuje s nemoralom.

PRECIZAN Kraljica Elizabeta II naručila je izradu ruža u posebnoj i veoma preciznoj nijansi, koja se morala savršeno slagati s njenom odjećom na svečanosti krunisanja. Bilo je to 1952. godine, a takozvani The Balmoral Lipstick nije bio ni crven ni plav, nego negdje između te dvije boje.

PREDSJEDNIČKI Ko bi ikada pomislio da je karmin koristio i George Washington, prvi predsjednik Amerike. OK, nije to radio svakodnevno nego povremeno, ali zato u kombinaciji s puderom, rumenilom i perikom.

STATUSNI SIMBOL Za vrijeme Rimskog carstva i žene i muškarci su koristili karmin. Ali, ne svi. Naime, crveno obojene usne označavale su pripadnost visokom staležu. Nepravedno, ali istinito.

UNDER 44 U pitanju su 44 godine! U američkoj državi Kanzas 1915. godine, osobe koje su imale manje od 44 nisu mogle koristiti ruž. Young red lips smatrane su prekršajem.