Menu
Oaza ljepote

GENDERLESS PARFEMI ZA LJETO 2022.

Uniseks i reinventiranih tradicionalnih nota, sve je više parfema bez rodnih oznaka, jer seksualnost, kao i mirisi, ne podnosi granice. Uostalom, mirisi su napravljeni da budu uniseks. Mirisi bez spola nadilaze granice koje diktira tradicija i slobodnim notama ulaze u nastupajuće ljeto. Esencije se mijenjaju, postaju fluidnije, bez uobičajenih “for her” i “for him” oznaka. Stoga se cvjetni buketi udaljavaju od ženstvenih mirisa kako bi “kontaminirali” tradicionalno muške kompozicije, koje karakterišu koža, duhan, mošus ili drvenaste note. I obrnuto. Genderless parfemi ljeta 2022. susreću se negdje na sredini, spajajući slatke i drvenaste, cvjetne i zelene note. Fluidnost se ogleda i u parfemerijama, sve je više žena koje biraju intenzivne i postojane note, i muškaraca koji biraju lakoću citrusnih mirisa.

Stoga razlika u mirisima “za njega” i “za nju” više nema smisla, ni na etiketi. I ne samo zbog toga što sve note mogu biti uniseks, već najviše zbog toga što im je jedini zadatak definirati osjećaj, uspomenu, inspiraciju, osobnost… Mirisi su genderless, omiljene biramo isključivo prema ličnom ukusu. S druge strane, olfaktorni obrazac koji slijede mnogi slavni “nosevi” prilično se promijenio. Cilj im je obogatiti esencije novim, neočekivanim tonovima, istražiti potencijal mirisnih kompozicija te je čak i kraljica cvijeća, ruža, sve popularnija nota u onim čisto muškim. Isto tako, mošus, morske i drvenaste note čine parfeme odlučnijim, kao odgovor na nove zahtjeve pripadnica nježnijeg spola koja ne preferiraju cvjetne, puderaste ili voćne. Kombinacije koje čine da mirisi ovog ljeta prirodno i s lakoćom budu genderless, bez imalo napora…

1992 Purple Night by Les Bains Guerbois Amber cvjetni miris za žene i muškarce, predstavljen 2021. godine, a kreirao ga je Dominique Ropion. Gornja nota bergamot; srednje indijska tuberoza i egipatski jasmin, a bazne note mahune tonke, duhan, amber, pačuli.

Tobacco Mandarin by Byredo Amber drvenasti miris za žene i muškarce, predstavljen 2020. godine. Gornje note su kumin, mandarina i korijander; srednje duhan i koža, a bazne olibanum, sandalovina i agar.

L’Eau Des Hesperides by Diptyque aromatični miris za žene i muškarce, predstavljen 2008. godine, a kreirao ga je Olivier Pescheux. Gornje note su ljuta narandža, petit grain, trava, mandarina, ruzmarin, limun, kim i biber; srednje nana i сvjetne note, a bazne note mošus i cedar.

L'Occitan Eau de Toilette by L'Occitane en Provence Lavanda, oduvijek jedna od najfluidnijih nota, zvijezda je toaletne vode inspirirane mirisima Provanse. Iako pod “for him” etiketom, žene je obožavaju. Gornje note lavanda i crni biber; srednje muškatni orah i cimet, a bazne note su drvenaste, mošus i mahune tonke.

Joyful Nashi Bloom by Angel Schlesser cvjetni voćni miris za žene i muškarce, predstavljen 2022. godine, kreirala ga je Ane Ayo. Gornje note su cedrat, nashi kruška i dunja; srednje cvijet kruške, zumbul i jasmin, a bazne note mošus, cedar i amber.

Le Vie di Milano Alba sui Navigli by Trussardi citrusni aromatični miris za žene i muškarce, predstavljen 2022. godine, kreacija je Sylvie Fischer. Gornje note su italijanska narandža, bosiljak, ljuta narandža i lajm; srednje kleka i petit grain, a bazne note su vetiver, mošus i ambroksan.