Menu
KOLUMNISTI / NAIDA AHMETBAŠIĆ: LJEPOTA DOLAZI IZNUTRA

OSTANI USPRAVNO

U posljednje vrijeme sam primijetila da je tema liderstva postala izrazito prisutna na svim društvenim mrežama, na događajima, pa i na privatnim zabavama. Nedavno sam na tu temu imala priliku da pročitam knjigu 12 pravila za život, Jordan B. Peterson, od kojih me se najviše dojmilo prvo pravilo, a ono glasi – Popravi svoje držanje.

Pripremajući se za drugi članak, u nizu mnogih što slijede u Ljepota dolazi iznutra kolumni, shvatila sam da je to pravilo i te kako primjenjivo i na druge aspekte života, a ne samo u liderstvu. Naprimjer, primjenjivo je i na izazove koji nam stoje na putu prihvatanja sebe, na ljepotu. Mnogo sam puta čula rečenicu To unutra, sve ti se to vidi spolja i to najčešće u trenucima kada je energija kojom sijam na niskom nivou, ili je neprospavana noć na licu. Ali, to nije vidljivo samo na koži i tijelu, nego i u situacijama kada ste pod stresom ili strastveno radite na novom projektu i pritom se ne mičete od radnog stola, a kako kreativna inspiracija navire sve više uranjate u mobitel, računar, sve ste bliže tome kao da je projekat opipljiv i nadohvat ruke. U jednom trenutku, obično nakon više sati, shvatite da vas bole leđa, vrat i osjećate da je cijelo tijelo u grču. Onda shvatite i da ste sjedili daleko od ispravnog, da ste se izgubili u prostoru i vremenu.

Popravi svoje držanje je pravilo za liderstvo i način izražaja snage i samopouzdanja, ali generalno smatram da je držanje temelj svih temelja. Ravna leđa ne samo da su lijepa, nego su vrlo važna za pravilan rad cjelokupnog tijela. Stanje kože, kao najvećeg organa, veoma ovisi o držanju. Ljudsko tijelo je cijeli svemir za sebe, genijalan mehanizam, i sve u njemu čini jedan savršeni sklad i cjelinu sa međusobno povezanim funkcijama. Kada je držanje pravilno, osjećamo se opušteno. Kada je držanje nepravilno, kakvo je moje najčešće, procesi rada organizma na fizičkoj razini su otežani, otežana je propusnost, što podrazumijeva i cirkulaciju krvi, ali i energetsku propusnost. Ako ste čitajući ove redove nehotice nagnuli glavu ili slegnuli ramenima, tada je najvjerojatnije potrebna pomoć vašim leđima, baš kao i mojim. Kada su leđa pogrbljena i ramena su okrenuta prema naprijed, i koža vrata visi, pomažemo stvaranju bora, naročito nazolabijalnih koje s vremenom postaju sve izraženije.

Dakle, recept je jednostavan, poboljšajmo držanje i pomoći ćemo sebi da ostanemo zdrave i lijepe. Tako se borimo protiv podbratka, opuštene vilice i lice bi trebalo dobiti jasniji izraz. Pokušajte osvijestiti način na koji sjedite u kancelariji, i bar 15 minuta sjediti u potpunosti ispravno, školski. Vjerujem da ćete već u desetoj minuti osjetiti kako vaše tijelo želi da se vrati u prethodni položaj, želi neispravnost na koju je naviklo. Pored sjedenja, hodanje ispravnih leđa, sa ramenima nazad, daje skroz drugačiji osjećaj, protok energije i slobodu tijelu da ispravno funkcioniše. I tada dozvoljavamo onome što je unutra da se, zaista jednostavno, vidi spolja.

Sjedenje i hodanje su dvije jednostavne aktivnosti, dostupni alati koji će vam u ovome pomoći, ali moj dodatni saveznik je i joga, a uključila sam i vježbe za lice koje radi Karina Trigubchak, i već vidim da mi je ranije izražen podbradak mnogo manji.

Sebi sam kao jedan od ciljeva u 2022. godini, pod rednim brojem 17. na listi, navela: Popraviti držanje tijela. Rekla bih da mi je to cilj, ali na putu njegovog ostvarenja sam morala osvijestiti sljedeće: kada god primijetim da imam loše držanje – trebam ga popraviti. Isto savjetujem i vama. Korak po korak u hodu, minut za minutom u sjedenju, osvijestite svoje držanje i svaka će promjena, garantujem, biti vidljiva odmah. Da biste u tome istrajali, pronađite adekvatne vježbe koje vama odgovaraju, primjerene za individualne slučajeve ili, ako su nužne, fizikalne terapije.

Ostanite mi uspravno!

Naida je vlasnica malog biznisa, uspješna poslovna žena sa bogatim iskustvom u marketingu CRM, ali i HR, pobornica održivih i ekološki prihvatljivih koncepata u modnoj industriji, priučena dizajnerica, profesionalna kuharica, inženjerka, PCM praktikantica, mikroinfluenserica i vlasnica Instagram profila @comme_de_lars_mom. Ljubiteljica je svjesnog življenja, supruga i majka dva dječaka. Njen Instagram profil rado pratimo, nerijetko naiđemo na dobre savjete, što nas je ponukalo da je odaberemo kao jednu od kolumnistica te ćete do kraja godine na BeautyBay portalu svakog mjeseca imati priliku čitati Naidine kolumne.