Menu
Estetska dermatologija

KAKO TRETIRATI OŽILJKE OD AKNI

Mnogo je onih koji se nakon izlječenja akni nađu pred novim problemom, a to su ožiljci, problem koji također zahtijeva ozbiljan pristup i odgovarajući tretman kako bi bio otklonjen ili barem ublažen.

Jedan od najčešćih dermatoloških problema su akne, upalna bolest koja se u blagom ili težem obliku javlja uglavnom kod mlađih osoba, mada je unazad nekoliko godina zabilježeno češće pojavljivanje i u zrelijoj životnoj dobi. Uzroci? Zagađenje, stres, umor, loša prehrana, neravnoteža mikrobiote, hormonske promjene – faktori su koji utiču na kožu bez obzira na godine. Posebna “kategorija” su takozvane maskne, koje su zbog nošenja maski tokom pandemije postale problem i žena i muškaraca svih uzrasta. Liječenje akni zahtijeva upornost, strpljenje, saradnju sa dermatologom, adekvatnu terapiju, promjenu nekih životnih navika, pažljivo korištenje kozmetičkih i sredstava za njegu. Borba s aknama, zavisno od ozbiljnosti problema i tipa kože, zaista zna biti dugotrajna, stoga što ranije treba potražiti savjet dermatologa kako ne bi došlo do pogoršanja, do razvoja upalnih procesa na koži koji će na njoj ostaviti promjene u vidu ožiljaka ili hiperpigmentacija.

Svaki trag koji ostane na koži nakon zarastanja akni je ožiljak, a postoje atrofični (mala udubljenja ili rupice), hipertrofični (ispupčenja koja nastaju kada koža zarastajući stvara previše novih ćelija koje se nagomilaju), i keloidni ožiljci, koji su tamniji i veći od mjesta na kojem se nalazila akna. Postupalne hiperpigmentacije nisu isto što i ožiljci, to su površinski tragovi koji ostaju nakon izbijanja akni, ovisno o boji tena mogu biti ružičasti ili smeđi, a postepeno će izblijediti, nakon što se ćelije kože regeneriraju. Ožiljci na koži lica, dekoltea i leđa su vrlo česti nakon izlječenja akni, pogotovo ako se radilo o težoj kliničkoj slici, te koža zahtijeva posebnu njegu i/ili tretmane za njihovo ublažavanje. Vrlo efikasni su laserski tretmani, hemijski piling, mikrodermoabrazija, microneedling, itd, a odgovarajući odaberite uz pomoć i savjet odabranog dermatologa koji je upoznat sa stanjem i potrebama vaše kože.

Specifična njega i prevencija

Ožiljke uvijek treba tretirati posebnim sredstvima za njegu jer su i kreirana s ciljem njihovog liječenja i ublažavanja. Ti proizvodi pospješuju regeneraciju kože, sadrže supstance za posvjetljivanje oštećenih dijelova kože, čime se smanjuje njihova vidljivost; ekstrakte biljaka, vitamine itd, mnogobrojne korisne sastojke koji će, svaki na svoj način, pomoći koži da se oporavi. Ako je vaša koža sklona aknama, važno je učiniti sve kako bi se prevenirao njihov nastanak, a na prvom mjestu su pravilna njega i odabir odgovarajućih proizvoda. Uvijek dobro očistite lice prije odlaska na spavanje, što znači i onda kada se niste šminkali. Ne koristite “tešku šminku”, nastojeći prekriti akne i ožiljke, samo ćete pogoršati stanje. Kako ožiljci nastaju kao posljedica upale, a do upale dolazi jer se začepe pore ispod kojih su lojne žlijezde i korijen dlake, gdje se onda razvijaju bakterije, važno je da koristite nekomedogene proizvode jer ne sadrže supstance koje mogu začepiti pore. Preporuka dermatologa je korištenje takozvane dermokozmetike, koja se prodaje u apotekama jer sadrži supstance koje povoljno djeluju na akne.

Ne čekajte da problem nestane sam od sebe, reagujte što prije i obratite se dermatologu, pravovremeni početak terapije bitno će skratiti njeno trajanje.