Menu
KOLUMNISTI / NAIDA AHMETBAŠIĆ

LJEPOTA DOLAZI IZNUTRA

Naida je vlasnica malog biznisa, uspješna poslovna žena sa bogatim iskustvom u marketingu CRM, ali i HR, pobornica održivih i ekološki prihvatljivih koncepata u modnoj industriji, priučena dizajnerica, profesionalna kuharica, inženjerka, PCM praktikantica, mikroinfluenserica i vlasnica Instagram profila @comme_de_lars_mom. Ljubiteljica je svjesnog življenja, supruga i majka dva dječaka. Njen Instagram profil rado pratimo, nerijetko naiđemo na dobre savjete, što nas je ponukalo da je odaberemo kao jednu od kolumnistica te ćete do kraja godine na BeautyBay portalu svakog mjeseca imati priliku čitati Naidine kolumne.

Suočavanje

Za potrebe prvog članka, u nizu mnogih što slijede u Ljepota dolazi iznutra kolumni, biram naziv suočavanje – suočavanje mene sa temom ljepota, sa prvim znacima starenja; suočavanje mene sa vama, čitateljima; suočavanje vas sa prijedlozima, formulama, idejama koje želim s vama da podijelim na svom putu zvanom život.

Prije tačno dvadeset godina Darkwood Dub je objavio album Život počinje u tridesetoj. Ja sam tada imala 17 i album mi je instant postao i ostao omiljeni do dan-danas. U isto vrijeme kada po Darkwood Dubu počinje život, prema rezultatima koje vam Google ponudi na pitanje Kada starenje počinje, dobivate isti odgovor – u tridesetoj.  Ulaskom u tridesete nisam marila za bore, sijede, hiperpigmentaciju i sve prve znakove starenja, život je, ipak, tek počeo. Međutim, brzo sam se s tim morala suočiti, razboljela sam se i usljed tada nepoznate bolesti izgubila gotovo 50% tjelesne težine. Skoro pa fizički nestala. Nakon šest mjeseci pretraga, uspostavljena mi je dijagnoza ahalazija jednjaka, hronični, primarni motorni poremećaj jednjaka nepoznate etiologije karakterisan odsustvom peristaltike jednjaka i nemogućnošću da se adekvatno opusti nakon akta gutanja. Jednostavno rečeno – nisam mogla jesti. Nakon šest mjeseci, s uspostavljenom dijagnozom, po ubrzanom postupku moram se odlučiti za tretman/operaciju koji bi me riješio muka. Nakon uspješnog tretmana, krenuo je moj oporavak i preko noći suočavanje sa svim, dodatno naglašenim, znakovima starenja. Potpuni gubitak tjelesne mase uticao je na sve mišiće u mom tijelu, uključujući i na mišiće lica, koje ih ima čak 57. Koža je izgubila tonus, postala mlohava, uz jasno izražene bore, koje su mi sada, više nego ikada prije, počele smetati. U tom trenutku, moj oporavak postaje i moj put promjene.

Put promjene

Prvi korak je ponovo bilo suočavanje sa razlozima koji su me doveli tu gdje sam, prihvatajući sebe i sve što je došlo, šta je tu ispred mene u ogledalu, ali i sa jasnim planom šta sve želim da promijenim, i svana i iznutra. Svjesna sam da svana puno faktora utiče na starenje kože zbog djelovanja sunca, UV-zraka, zagađenog zraka, kao i zbog prehrambenih navika i hrane koju konzumiramo, stila života, stresa… Sve su to faktori na koje možemo uticati jasno birajući bolje opcije za sebe, živeći svjesno i zdravo. S druge strane, također sam svjesna da je unutarnje starenje zapravo biološko starenje stanica kože i pod snažnim je utjecajem gena i hormona, te da samo smanjenjem estrogenih i androgenih hormona epidermalni sloj kože postaje tanak i osjetljiv, a koža gubi velik dio masnoća odgovornih za napetost. Smanjuje se proizvodnja sebuma koji prirodno podmazuje kožu i stvara zaštitni film protiv isušivanja te čuva kožu od mehaničkih oštećenja. Manjak spolnih hormona sprečava ili znatno smanjuje sintezu kolagena i elastina i onemogućuje sintezu hijaluronske kiseline koja ima važnu ulogu u zadržavanju vlažnosti kože.

Korak po korak, danas, šest godina nakon operacije, u drugoj polovini tridesetih, mogu i da se složim da život počinje u tridesetoj i da ljepota dolazi iznutra, te da se s vama suočim na način da kroz kolumnu podijelim svoje tajne uspjeha i prihvaćanja 1:1 omjera mana koje prihvatam i mana koje sam riješila/ću da riješim, i shvaćanja da je balans ono što i taj proces čini zdravim.

p.s. Jedan od mogućih tretmana za moju dijagnozu je, vjerovali ili ne, botoks, i to botoks mišića jednjaka. Da sam taj tretman odabrala, kada bi me pitali za savjet kako to ljepota dolazi iznutra, niko mi ne bi vjerovao kada bih odgovorila botoks.