Menu
Oaza ljepote

BLAGOTVORNO KUPANJE

Uranjanje u kadu punu pjenušave i mirisne vode ima moć da nas mentalno i fizički relaksira, ali i omogući samo naših pet minuta nakon stresnog dana te ublaži ukočenost umornih mišića. A i koža će vam biti zahvalna… Kako bi vrijeme koje posvetite kupanju bilo sasvim djelotvorno i ugodno, dovoljno je znati nekoliko stvari. Potrebno je, prije svega, regulirati temperaturu vode u koju ćete uroniti: pretopla je veoma štetna za organizam jer ga oslabljuje, a ponekad iritira i suši kožu. Sem toga, uzrokuje naprezanje srca zbog pretjerane cirkulacije koja se stvara kako bi se tijelo rashladilo.

Hladna voda se, međutim, preporučuje samo savršeno zdravim osobama, jer se radi o pravom šoku za organizam, i podnošljiva je samo nakon tuširanja toplom vodom ili saune. Mlaka voda je idealna za brzo razbuđivanje, savršena za jutro – kako bi se mišići lagano reaktivirali, ili navečer, kako biste povratili snagu nakon napornog dana i pripremili se za noć. Ali, želite li se prepustiti jednom apsolutno opuštajućem kupanju, svako treba pronaći idealnu temperaturu, prilagođenu vlastitom organizmu. Obično voda treba biti prilično topla.

Pjena ili sapun za kupanje, odabrani prema tipu kože, soli i prirodne esencije osvježavajućeg dejstva, omogućavaju vam da maksimalno iskoristite svaki trenutak. Mineralne soli su najstarije supstance korištene kako bi od kupanja napravile nešto više od običnog pranja. Utrljavaju se direktno na cijelo tijelo (sem lica, naravno) i kasnije ispiraju tokom duge tople kupke. Famozne engleske soli, idealne za opuštanje umornih mišića, prethodno se rastope u vodi, a tijelo se lagano masira posebnom rukavicom. Ideja za hidratantnu mliječnu kupku: u vodu dodati šolju mlijeka u prahu. Zobeno brašno i mekinje, također, izvrsno djeluju želite li savršeno čistu i mekanu kožu: dovoljno je u platnenu maramicu zamotati šaku jednog ili drugog te ubaciti u vodu za kupanje. Isto se može uraditi s mješavinom trava, kao i jakim čajem napravljenim od istih.

Želite li ubrzati proces uklanjanja površinskih izumrlih ćelija kože, u vodu dodajte čašu vina ili sirćeta. Najbolji industrijski proizvodi su na bazi ulja ili ekstrata biljaka, koji hrane kožu svojim vitaminima, vlaže je i čine mekom te, istovremeno, ublažavaju bolove u određenim dijelovima tijela, zahvaljujući terapeutskim dejstvima. Postoje i proizvodi koji sadrže antibakterijske supstance ili imaju protivupalno dejstvo i koji je, rastvoreni u vodi ili naneseni na kožu, čine svježom, čistom, mekom i zaštićenom. Ulje kamilice je idealno za osjetljivu kožu ili sklonu alergijama. Dobiveno iz listova i cvijeta kamilice, predstavlja jedno od rijetkih ulja s antiseptičkim, protuupalnim i umirujućim dejstvima. Ulje jele posjeduje različite kvalitete i kao dodatak kupkama, ima sposobnost otklanjanja reumatskih tegoba, ublažava stres i nervnu napetost. Ulje matičnjaka ima umirujuće dejstvo, dakle, preporučuje se za opuštajuću kupku. Samo nekoliko kapi ulja u vodu za kupanje pomoći će da vaša koža zadrži vlažnost i mekoću. U prodaji se mogu naći i takozvana aromaterapeutska ulja, koja iskorištavaju različite osobine prirodnih esencija na duševno stanje čovjeka putem olfaktornog sistema. Takvo djelovanje je moguće zbog uticaja biljnih supstanci na najprimitivnije dijelove mozga, otvara se mogućnost istraživanja vlastite podsvijesti ponovnim pojavljivanjem osjećaja sreće ili strasti pohranjenih u prošlosti. Tajna ovog postupka sastoji se, dakle, u dodavanju nekoliko kapi određenog ulja prema vlastitoj želji ili njegovom terapeutskom dejstvu. Delikatni mirisi određenih formula posebno su odabrani za stimuliranje čula mirisa i, posljedično, mašte onog koji ih udahne.