Menu
Oaza ljepote

ZNATE LI ŠTA JE ARMOKROMIJA

Sasvim sigurno ste čuli za prijateljske i neprijateljske boje, a Italijanka Rossella Migliaccio, autorica knjige Armocromia, kaže da svako od nas ima jedne i druge. Prijateljske su saveznici ljepote, dakle ističu prirodnu ljepotu, pritom djelujući tako da se osjećamo dobro, a neprijateljske čine da izgledamo starije, umorno, bezvoljno. Svakoj osobi odgovara određena paleta boja, a to se odnosi na make up, boju kose, kao i boju odjeće.

Color Analisics ili armokromija je naučna disciplina koja utvrđuje koje boje odgovaraju određenoj osobi, a analiza se vrši na osnovu kombinacije njene kože, kose i očiju. Postoje četiri grupe, četiri palete boja, po jedna za svaku sezonu, a cilj armokromije je definiranje individualne tabele nijansi. Možda vam određivanje vaše palete djeluje komplikovano, ali lako ćete pronaći svoje kombinacije boja nakon što otkrijete svoju omiljenu sezonu. Kako biste saznali kojoj sezoni pripadate, pomoći će vam naprimjer određivanje podtona, koji može biti topao ili hladan. “Da biste znali koji je vaš podton, topao ili hladan,  stavite naprimjer koralni ili jarkocrveni ruž na usne i pogledajte se u ogledalo. Ako izgledate bolje s tom bojom usana, vaš podton je hladan, a topao je ako vam ne pristaje”, objašnjava Rossella.

Prema njihovim omiljenim sezonama, po pravilima armokromije postoje četiri vrste žena. Proljetna, koja ima svijetlu kožu, u nijansama breskve ili slonovače, eventualno pjege na licu, kosa je u nijansama od svijetlosmeđe do crvenkastoplave, a oči smeđe, svijetlozelene ili plave. Ljetna žena ima izuzetno svijetlu put, blistav i hladan, kosa je pepeljastoplava ili svijetlosmeđa, a oči plave, sive, zelene ili boje lješnika. Jesenska žena ima topao i taman ten koji teži maslinastom, boja kose varira od smeđe do crvene, a oči zelene ili smeđe. Zimski tip ima ten boje slonovače ili veoma taman, tamnu kosu, a oči su ili veoma tamne ili veoma svijetle, u jakom kontrastu s bojom kose. Ako ste zimski ili ljetni tip, vaš podton je hladan, a topao ako ste jesenski ili proljetni; ne postoje međutipovi, možete biti samo jedno “godišnje doba”.