Menu
Oaza ljepote

FAKE FRECKLES

“Mnogo je onih koji svakog jutra crtaju pjegice na svom licu, a moj jednosatni tretman, koji košta 250 dolara, poštedjet će ih toga čitave tri godine. Nadam se da će ovo skrenuti pažnju javnosti na pjege, i da će ljudi početi da prihvataju nešto što se ranije smatralo ružnim, kao što su pjege”, izjavila je krajem 2018. godine tattoo majstorica iz Montreala Gabrielle Rainbow, koja je tada slučajno pokrenula novi trend: polutrajno tetoviranje pjegica. Navodno je krenulo tako što su mnogobrojne pripadnice nježnijeg spola “poludjele” za pjegama na licu Meghan Markle, vojvotkinje od Sussexa,

Trend lažnih pjegica je ponovo aktuelan, a ako vam je tetoviranje previše, tu je make up kao jednostavno i privremeno rješenje. Iako su neki brendovi čak kreirali posebne proizvode upravo za tu namjenu, možete koristiti olovku za obrve, ali je važno da bude suha kako se pjegice ne bi “rastopile” na licu.

 

 

Sun protection

Pjegice nastaju kao posljedica lokalnog nakupljanja pigmenta melanina čija količina zavisi od toga koliko je koža bila izložena UV zrakama. Najčešće se javljaju na licu, potom na dekolteu i rukama, ali i cijelom tijelu, uglavnom su najizraženije ljeti, dok zimi skoro potpuno izblijede. Posebno su im sklone osobe svjetlije puti (keltski fototip kože sa dominanantnim crvenim pigmentom), kao i osobe svijetlih očiju i tamne kose. Njihov nastanak nije moguće prevenirati ako postoji genetska sklonost, ali uz pomoć fotozaštite moguće je uticati na količinu pjega i intenzitet pigmentacije. Dakle, uz oprezno izlaganje suncu, obavezno je korištenje krema sa najvišim zaštitnim faktorom, a i šešir će dodatno zaštititi lice.