Menu
Novosti

JOGA SMIJEHA KAO LIJEK PROTIV STRESA

Kažu da je smijeh lijek za sve, i za tijelo i za dušu. Jednostavno, prirodno rješenje i odgovor na mnogobrojne zdravstvene probleme. Alternativna medicina već hiljadama godina koristi ljekovitost smijeha, a od šezdesetih godina prošlog vijeka počela su i značajnija psihološka i medicinska istraživanja o tome kako smijeh utiče na ljudski organizam. Dokazano je da ublažava osjećaje brige, tjeskobe, straha, itd, da podstiče pozitivan način razmišljanja, daje energiju, što blagotvorno utiče na cijeli organizam.  Kako su um i tijelo povezani, i itekako utiču jedno na drugo (iako toga često nismo svjesni), tako sve ono što osjećamo i o čemu razmišljamo djeluje na određene procese u organizmu.

Benefiti smijanja

Kada se smijemo dolazi do brojnih fizioloških promjena u organizmu koje utiču i na naše mentalno stanje. Smijeh djeluje tako što opušta cijelo tijelo, štiteći ga od napetosti i posljedica stresa, a nakon prestanka smijanja mišići ostaju opušteni i do 45 minuta. Dolazi i do povećanog unosa kisika, koji dospijeva u sve ćelije oganizma, kao i potpunog izbacivanja udahnutog zraka iz pluća, što je veoma važno jer uglavnom dišemo plitko i nepravilno. Smijanje podstiče cirkulaciju i smanjuje krvni pritisak, što pozitivno djeluje na cijeli kardiovaskularni sistem. Dolazi i do pojačanog lučenja endorfina, hormona dobrog raspoloženja i sreće, što istovremeno smanjuje lučenje kortizola, hormona stresa, a to onda posljedično utiče i na naše emocije. Odmah se osjećamo bolje, negativni osjećaji su potisnuti jer nije moguće istovremeno se smijati i biti zabrinut, osjećati strah, tjeskobu, itd. Taj talas dobre energije pomoći će nam da budemo koncentriraniji, produktivniji i duže fokusirani na ono što nam je važno, promijenit će nam perspektivu i bit ćemo, barem nakratko, optimističniji.

Laughter yoga

Ali, danas se smijemo sve manje, kao da je smijeh postao nepoželjan i neprikladan. Suzdržavamo se, pogotovo ako nismo u društvu. Da bi efekti bili značajniji i došlo do trajnije promjene psihofizičkog stanja, neophodno se više i češće smijati. Zato je tu Joga smijeha (Laughter Yoga), metod osmišljen da omogući duže smijanje, s ciljem postizanja pozitivnih promjena na fizičkom, psihološkom, emotivnom i energetskom planu, kako bismo osvijestili određene emocije oslobađajući ih tokom smijeha, nakon što otklonimo stres (najčešći uzrok mnogih zdravstvenih problema). Joga smijeha postoji od 1995. godine, a nastala je u Indiji (Hasyayoga), zahvaljujući doktoru po imenu Madan Kataria. Od tada njena popularnost raste te širom svijeta postoji na hiljade takozvanih klubova smijeha (Laughter Yoga Clubs).

Joga smijeha ne znači da morate imati razlog za smijanje ili smisao za humor, ili biti sretni. U pitanju je vježba, tehnika simuliranog i podstaknutog smijeha. Naučno je dokazano da ljudski mozak nije u stanju prepoznati razliku između lažnog, bezrazložnog i pravog smijeha, tako da nas Joga smijeha uči kako uz vježbe disanja, opuštanja i istezanja podstaknuti smijeh, kako ga osloboditi, kako se smijati bez ustezanja i ustručavanja, i uživati u tome.