Menu
Oaza ljepote

KOJIM REDOSLIJEDOM NANOSITI SKINCARE PROIZVODE?

Mada ispravan redoslijed nanošenja proizvoda za njegu kože ne bi trebao biti nejasan ili kompliciran, veoma često je zbunjujući zbog mnoštva kozmetičkih preparata na tržištu. Mnogo je proizvoda za čišćenje lica, za hidrataciju, seruma, a i broj preporučenih koraka nije uvijek isti. Ne zaboravimo da su dermatolozi i kozmetičari jedini čije savjete treba poslušati kada govore o ispravnom redoslijedu i rutini, kao i kada preporučuju uvođenje određenih proizvoda, poput ulja za lice i retinola, čije korištenje zahtijeva povećan oprez. Slijedeći savjete profesionalaca, nemojte se iznenaditi ako primijetite da su proizvodi koje inače koristite postali efikasniji.

Bez obzira na to da li vas zanimaju početničke osnove rutine njege kože ili trebate potvrdu toga da je vaša rutina ispravna ili zadovoljavajuća – na pravom ste mjestu, donosimo kompletan vodič po savjetu dermatologa.

1. Lagane teksture

Osnovno pravilo za njegu kože je da proizvode poredate prema konzistenciji proizvoda, što znači da ćete rutinu započeti onima lagane teksture, a završiti onima koji su bogatij i “teži”.  Nakon što očistite lice, započnite tonikom; čak i najosnovnijoj rutini, tonik pomaže u uklanjanju izumrlih ćelija kože kako bi hidratantna krema mogla bolje prodrijeti. Ukoliko odaberete tonik sa sastojcima za piling, kao što su salicilna i glikolna kiselina, ovaj korak ide prije seruma kako bi mogao bolje prodrijeti. Agresivnije pilinge ne koristite svakodnevno!

Losion P50

2. Redoslijed seruma

Uobičajeno pitanje kada se govori o ispravnom redoslijedu rutine je: serum ili krema? Odgovor je – serum. Serum ima najučinkovitije aktivne sastojke.  Možete odabrati jedan sa više aktivnih sastojaka ili dva ili tri seruma koji rješavaju vaše brige, poput popunjavanja bora, elastičnosti, kontroliranje sebuma, smanjivanje crvenila ili sužavanje pora. Dakle, birajte prema potrebi vaše kože.

La Roche-Posay Hyaly B5                                Rilastil Multirepair H.A.

3. Dodajte antioksidans

Vitamin C jedan je od ključnih sastojaka koji je potreban svakom tipu kože. Posvjetljuje, štiti od oštećenja od sunca i podstiče proizvodnju kolagena. Jedno upozorenje: nemojte ga kombinirati s tonikom ili hidratantnom kremom koja sadrži alfa hidroksi kiselinu (kao što je glikolna), koja destabilizira vitamin C. Ako koristite kiselinu, umjesto toga odlučite se za antioksidativni zeleni čaj ili resveratrol.

4.Liječite akne

Piling i čišćenje pora od ostataka prljavštine ključno je za kožu sklonu aknama. Ali, kada se pojave akne, dermatolozi predlažu proizvode koji sadrže benzoil peroksid. U pitanju je hemijski spoj koji uništava bakterije i ima protivupalna svojstva, što ga čini jednim od najvažnijih sastojaka za liječenje akni. Nanesite ga nakon seruma jer će imati gušću konzistenciju, ali prije hidratantne kreme.

5. Zaključajte vlagu

Hidratantna krema mnogo je efikasnija za kožu od pukog dodavanja hidratacije i zadržavanja vlage. To je ključno za svaku rutinu nanošenja slojeva, jer zatvara serume na koži, što ih može učiniti efikasnijim. Hidratantne kreme birajte prema potrebi vaše kože, zavisno od toga da li je suha, normalna, masna, mada ima i onih koje su savršene za svaki tip kože.

6. Znajte kada ići unatrag

Ako vaša osjetljiva koža pocrveni od same pomisli na korištenje samo jednog proizvoda za tretman, pokušajte prvo staviti jednostavnu hidratantnu kremu bez mirisa, a zatim staviti serume. Krema će ublažiti jačinu seruma i samim tim manja je vjerovatnoća da će izazvati iritaciju.

 

6. Dodajte ulje

Ulja u malim dozama čine kožu blistavom. Stavljajte ih na suha područja nakon krema; ulja po pravilu mogu prodrijeti u hidratantne kreme, ali ne i obrnuto. No, preskočite ulje ako nanosite više od dva seruma ispod hidratantne kreme, inače nećete moći izbjeći da u nekom trenutku koža izgleda masno.

7. Ne zaboravite SPF kremu

Posljednji korak u dnevnoj rutini njege kože uključuje zaštitu od štetnih sunčevih UV zraka. Krema za sunčanje je zadnji korak ujutro, naglašavaju dermatolozi. Ako je nanesete prije svih navedenih proizvoda, stvara blokadu i zaustavlja prodiranje drugih sastojaka. Odaberite lagane teksture koje će “naleći” na ranije korake, sa dovoljno visokom zaštitom.

 

8. Noćno zadovoljstvo

Dermatolozi preporučuju da noćnu njegu završite retinolom, jer on nije za dnevnu upotrebu i ne bi se trebao kombinirati sa drugim sastojcima, poput vitamina C i salicilne kiseline. Nakon što nanesete retinol, dodajte hidratantnu kremu, a naredna dva jutra preskočite piling.