Menu
Estetska dermatologija / KOLUMNISTI

Dr. Tamara Jovović Sadiković: KAKO ODABRATI NAJBOLJI ESTETSKI TRETMAN ZA PACIJENTA

Povećanje usana i ublažavanje nazolabijalnih bora spadaju među najtražnije tretmane filerima. Iako je samo apliciranje filera jednostavno i ne zahtijeva mnogo vremena, izuzetno je važno izabrati stručnu osobu kako biste bili zadovoljni rezultatima i izbjegli eventaulne komplikacije. U Bosni i Hercegovini je veliki broj ljekara koji se bave apliciranjem filera. Među vodećim bh. dermatolozima je mr.sci.med.dr. Tamara Jovović Sadiković iz dermatovenerološke ordinacije Derma Zone, koja se estetskom i opštom dermatologijom bavi od početka specijalizacije iz dermatovenerologije.

Kako se estetska kozmetologija i hirurgija ubrzano razvijaju tokom posljednjih godina, veoma je važno pratiti taj napredak, biti u toku i konstantno se educirati. Mišljenja sam da kvalitetno znanje iz opšte dermatologije, poznavanje kože kao organa omogućava ljekaru i pacijentu najbolje rezultate. Iza mene su na stotine edukacija, kurseva i usavršavanja u vodećim evropskim dermatološkim centrima. Stalna edukacija je prioritet, medicina se kontinuirano razvija, a svaka koža zahtjeva individualan pristup. Najbolje rezultate možete postizati samo znanjem i razmjenom iskustava.

INDIVIDUALAN PRISTUP

Što se tiče filera i tretmana za podmlađivanje, pristup svakom pacijentu je individualan. “Broj mililitara određuje se ovisno o tome da li se radi hijaluronskim filerom ili kolagen stimulatorom. Najviše do sada sam radila sa 4,5 ml, kada se radilo o rekonstrukciji kompletnog lica. Prije samog početka tretmana potrebni su pregled i razgovor s pacijentom. Neophodno je uskladiti želje i očekivanja pacijenta sa mogućnostima i problemom koji sama koža ima. Nekada fileri uopšte nisu izbor, već samo adekvatna revitalizacija i osvježenje kože. Individualan pristup je najbitniji u estetskoj dermatologiji. Zagovornik sam prirodnog izgleda te mi je cilj maksimalno aktivirati prirodne resurse kože, a onda stanje popraviti filerima ili botoxom. Prije početka aplikacije, obično prvo počinjemo sa tretmanima za njegu i kvalitet kože, kao što su hemijski piling, PRP i mezoterapija.

Najbitnije je naglasiti da je filer siguran, registriran u Evropi te da za njega postoji rješenje u Bosanskohercegovačkoj agenciji za medicinska sredstva. U mojoj ordinaciji postoji više brendova hijaluronskih filera, a shodno razgovoru sa pacijentom te njegovim potrebama odlučujemo se za određeni brend filera.

Preporuke i rezultati

Hijaluronskim filerima poboljšavamo izgled lica. Možemo malo uvećati usne, vratiti mladoliki izgled lica, posebno kada su u pitanju osobe starije od 50 godina, kada su naročito vidljivi procesi starenja u smislu anatomskih promjena. Tu su hijaluronski fileri i kolagen stimulatori veoma učinkoviti i korisni.

Većina pacijenata želi čuti moje mišljenje. Nakon što im objasnim prednost ili manu nekog postupka, veooma često se odluče za preporuku koja bi bila najbolje rješenje za njih.

U slučaju da klijent nije zadovoljan rezultatom, filer je moguće razgraditi hijaluronidazom. Međutim, ako se radi o botoxu, obično je vrlo malo mogućnosti za popravljanje rezultata kada je u pitanju pad očnog kapka ili neka druga komplikacija tretmana. Upravo zbog toga je neophodno da se uvijek odlučite za iskusne specijaliste koji će mogućnost komplikacije svesti na minimum.

VAŽNO! Trudnice, dojilje te osobe koja su već imale alergijske reakcije na hijaluronske filere ne bi ih trebale aplicirati. Onkološki pacijenti mogu krenuti sa hijaluronskim filerima šest mjeseci nakon završetka terapije. Ne postoji dobna granica za apliciranje filera, ali do sada nisam imala pacijente mlađe od 18 godina.

MOJA BEAUTY TORBICA

Koristim različite antiage kreme, ne postoji neka koju bih izdvojila, volim da eksperimentišem sa provjerenim dermatološkim brendovima. Volim proizvode koji u sebi imaju hijaluron, bilo da su u obliku kreme ili seruma, a biram noćne kreme sa retinolom. Naravno, zaštitni faktor SPF 30, i više, neophodan je za ozbiljnu njegu kože i prevenciju fotostarenja. Veoma volim parfeme, a omiljeni su mi Black Opium i Tom Ford Black Orchid.