Menu
Oaza ljepote

NJEGA KOŽE U TRUDNOĆI

Trudnoća je period kada se u organizmu žene dešava čitav niz promjena te su neminovne i promjene na koži za koje su uglavnom krivi hromoni. Tokom trudnoće je pojačano znojenje, lučenje masnoća u koži i blago je povišena tjelesna temperatura, pa je koža osjetljivija na blaže upale, posebno u pregibima pazuha i prepona. Potreba za kupanjem je česta, većina ljekara u drugoj polovini trudnoće savjetuje tuširanje, a ne kupanje u kadi jer je manja mogućnost infekcije.

U drugoj polovini trudnoće koža je obično suha, pa možete koristiti dodatke kao što su eterična ulja, ekstrakt limunovog lišća, jasmina i sl. Nakon kupanja dobro obrišite cijelo tijelo i namažite kremom ili losionom za suhu i osjetljivu kožu. Promjene na koži tokom trudnoće mogu biti jako izražene, a promjena boje pojedinih dijelova kože na tijelu javlja se obično već u prvim mjesecima. Bradavice na grudima postaju tamnije, uočljiva je smećkasta linija od pupka do stidne kosti, a po licu se mogu javiti pjegice. Trudnice baš nisu oduševljene ovim promjenama, no tješi ih saznanje da će te promjene nestati nakon rođenja djeteta, bez obzira na intenzitet.

KAKO PREVENIRATI NASTANAK STRIJA

Strije, nažalost, ne nestaju po rođenju djeteta jer su izazvane raspucavanjem kože. One samo mijenjaju boju iz modre u srebrnastobijelu i trajno ostaju na koži trbuha, grudi i bedara. Koža se u trudnoći mora njegovati i mazati masnijim sredstvima, ali ne postoji određeno koje će sa sigurnošću spriječiti njihovo stvaranje. Prije ćete ih izbjeći ako pazite na prehranu i ukoliko ne dobijete previše na tjelesnoj težini.

Zbog porasta tjelesne težine veća je mogućnost nastanka celulita, možete ga pokušati ublažiti redovnom njegom: svakodnevno masirajte bedra, stražnjicu i nadlaktice kremom protiv celulita. Male, crvene tačke po koži, pretežno po rukama, licu i grudnom košu su posljedica pucanja malih kapilara, koje će nakon izvjesnog vremena nestati.

Kosa je gušća i svilenkasta, manje opada, ali je i masnija pa je treba prati češće i bez balzama. Bojenje kose je, naravno, dozvoljeno u trudnoći. Uživajte u bujnoj kosi tokom trudnoće jer će nakon poroda više opadati.

                                                                                              RILASTIL Stretch marks krema protiv strija

Emolijentna i hidratantna krema štiti kožu od strija uzrokovanih oštećenjem kolagenskih i elastinskih vlakana tokom trudnoće, adolescencije ili nagle promjene tjelesne težine. Daje koži elastičnost, a njena bogata i kremasta struktura pogodna je za masažu. Pogodna za sve tipove kože, za sprečavanje i ublažavanje strija u svim fazama (bijelih ili ljubičastih). Može se koristiti tokom trudnoće ili dojenja.

Aktivni sastojci: Esencijalne aminokiseline, pomažu u restrukturiranju kolagena i elastina, hidratiziraju kožu. Alantoin, podstiče zacjeljivanje, ubrzava regeneraciju ćelija i omekšava kožu. Vitamin E, antioksidativno i umirujuće dejstvo. Vitamin F, hrani i umiruje. Vitamin B5 (pantenol), hidrira i umiruje. Vitamin B3 (niacinamid), obnavlja kožu. Ulje rižinih mekinja, bogato omega 6 i 9 masnim kiselinama, hrani kožu, povećava elastičnost i čini je mekom.

Način upotrebe: Koristiti 2x dnevno, ujutro i uveče, umasiravanjem na područja zahvaćena strijama. Za efikasnije rezultate potrebno je početi s korištenjem što ranije, čim se uoče prve strije.