Menu
Oaza ljepote

GENDERLESS BEAUTY: SMOKEY EYES

Sofisticiran, buntovan, glam rock izgled i, prije svega, snažna poruka. Uz smokey eyes tehniku šminkanja pogled je intenzivniji, a emocije pojačane na maksimum, kao one zbog kojih je frontmen grupe Maneskin nastup na ovogodišnjem Sanremu završio u suzama, kada se “svjetlucava rijeka emocija stvorila u njegovim očima i bukvalno razlila na publiku.” Dvadesettrogodišnji Damiano David nije izmislio šminkanje, naravno, ali je nakon trijumfa italijanskog benda na Eurosongu 2021. godine zahvaljujući njemu ponovno populariziran takozvani guyliner. Tuš oko očiju su davno prije Damiana na stejdžu imali i David Bowie, Mick Jagger, Kurt Cobain, Steven Tyler, zatim i Russell Brand, Jared Leto, a prvih godina novog vijeka dnevna šminka na muškim licima uglavnom ih je svrstavala u metroseksualce.

Metrosexual vs. Neosexual

Slavni fudbaler David Beckham, koji je smatran ikonom metroseksualaca, pokazao je da muškarac može biti muževan i kada je njegovan, a i kada ne bježi od makeupa. Ali, kada je 2002. osvanuo na naslovnici najprodavanijeg engleskog gay časopisa Attitude, u kojem se moglo pročitati kako “od supruge krade lak za nokte te da mu se najviše sviđa onaj u roza boji”, svrstali su ga u novi estetski tip, koji je stigao iz Australije, nazvan neosexual, a označavao je urbane muškarce koji mire suprotnosti i “sklapaju sporazum s kozmetikom”. Novi muškarci koji su se tada pojavljivali na stranicama Sydney Herald Tribunea daleko su od ultrasjajnog hedonizma svojih prethodnika. Wikipedia ih definira kao “šarmantne muškarce muževnog izgleda, elegantne, ironične, sportske tipove, s osjećajem za praktično”. Kako bi dokazali da ovi novi tipovi a la Cary Grant nisu malobrojni, potrudili su se lifestyle blogovi posvećeni muškarcima, sa slikama koje predstavljaju patiniranu i harmoničnu prošlost, mješavinu zabava, konjskih trka, haute couture odijela, kolonjske vode, koktela i partija pokera. “Muškarci su više nego ikad u potrazi za jednim sigurnim smjerom”, objašnjavao je tada Mathew Taylor, savjetnik društva za analizu trendova po imenu Datamonitor i autor izvještaja o potrošnji muške kozmetike: “Kriza povećava konkurenciju na radnom mjestu. Zbog toga svjež i njegovan izgled može predstavljati određenu prednost.”

Fleksibilnost, bez predrasuda

I tako, osim što je pojačana njena socijalna funkcija, muška kozmetika izlazi iz okvira njege kako bi zadovoljila neočekivane zahtjeve. Masa je konzumenata koji žele izgledati najbolje što mogu, ne toliko zbog narcizma koliko zbog praktičnih razloga. Bilo da imaju problema s podočnjacima ili umornom kožom, muškarci posežu za kozmetikom kako bi poboljšali izgled i samopouzdanje. U stalnom je porastu prodaja antiage proizvoda, fluida za zdraviju kožu i koncentrata protiv umornog izgleda kože. Revitalizirajući proizvodi za ten i dobro raspoloženje, a makeup za savršen izgled.

Ali, vratimo se smokey eyes tehnici. Inače jedna od najpopularnijih tehnika šminkanja ima više varijanti, uvijek je u trendu, pristaje svakom obliku lica i očiju, bez obzira da li se radi o ženi ili muškarcu, i uprkos predrasudama da je šminkanje isključivo namijenjeno ženama. “Današnje društvo od nas traži sve više fleksibilnosti u svemu, u poslu, svakodnevnim obavezama, odnosima s okolinom… Prerigidna pravila više ne funkcioniraju. Potrebno je uspostaviti zaigran pristup prema vlastitom identitetu. Tradicionalni modeli tipično muškog i ženskog neće sasvim nestati, ali će izražavanje identiteta postati slobodnije, otvorenije. Uspostavit će se nova ravnoteža u kojoj će svaki spol posuditi od drugog ono što smatra dobrim i korisnim”, riječi su Francoise Weishaupt, neovisne savjetnice za marketinške trendove.

Smokey eyes kao zaštitni znak

Uniseks privlačnost ovog načina šminkanja potiče još iz starog Egipta, a smokey eyes su sada i zaštitni znak Maneskin benda. Za make up ovih karizmatičnih i talentovanih dvadesetogodišnjaka zadužena je uglavnom profesionalna vizažistica Chantal Ciaffardini. “Smokey eyes uvijek biram za dojmljiviji i sofisticiraniji izgled… Od prvog susreta i saradnje tokom prošlogodišnjeg Sanrema, svi članovi benda imali su blagi smokey izgled, ali sam odlučila da ga pojačam snažnim, izduženim i mačijim linijama, koje i inače preferiram. Stekla sam njihovo povjerenje jer im nisam narušavala identitet, nego sam ga uvijek pokušavala istaknuti te su mi se prepustili. A svako od njih je drugačiji, ima svoj stil i karakter, nisu smjeli izgledati isto. To su četiri potpuno različita pogleda oka, Ethanove linije su više grafičke i izdužene, Damiano ima podebljane, ali manje definirane i izdužene, Thomasove su mekše i zaobljenije, a za Victoriju je više klasični smokey eyes. Šminka za oči doživjela je prirodnu evoluciju, što je posebno uočljivo na videima i na televiziji. Ovaj intenzivni smokey eyes stil zamišljen je kao slavljenje oblika oka. Moja opsesija je dobro definirati linije. U modi, modnim editorijalama gdje imate pomoć fotošopiranja, može funkcionirati mekše sjenčenje, ali pred kamerama se gube detalji i vanjska linija mora biti dobro definirana jer ne postoji mogućnost retuširanja.”

Damianove liquid smokey eyes

Oko je potpuno obrubljeno crnom olovkom i sjenilom, iznad, ispod, iznutra, izvana, kako bi se stvorio sav mogući intenzitet; potom je bitno imati odgovarajuću prelaznu boju: uz crnu sjenu se dodaju tamne nijanse bordo, sive ili smeđe, jer samo crno sjenilo u dodiru s kožom ponekad može izgledati sivo i zeleno. Boja je zasićena u uglu oka, gdje ne treba pretjerivati s nijansama i količinom kako bi se izbjegao razmazani panda efekt. Kada sam čula pjesmu Coraline, zamislila sam veoma emotivnog Damiana kako je izvodi, jer mi rekao koliko mu je važna, pa sam za taj nastup u Sanremu kreirala ‘tečni’ pogled, kao da ima suze ispod očiju. Svjetlucava bakrena nijansa, koju sam dodala ispod donjeg kapka i malo napunila gornji, omogućila mi je da se poigram toplim i hladnim kontrastom. Damianove svjetlucave suze na kraju pjesme stvorile su nevjerovatan utisak, kao da se čitava rijeka emocija stvorila u njegovim očima i bukvalno razlila na publiku”, objašnjava Chantal Ciaffardini.