Menu
Oaza ljepote

POMOZITE USNAMA DA SE OPORAVE

Tokom zimskih mjeseci, zbog hladnoće, vjetra, a ponekad i zbog prečestog nanošenja neadekvatnih proizvoda, dešava se da usne budu veoma suhe i ispucale. Uobičajena je pojačana osjetljivost usana, uz neugodne osjećaje peckanja i/ili zatezanja. Balzam ponekad nije dovoljan za rješavanje problema jer suhoća usana stvara mikrozadebljanja koja sprečavaju upijanje bilo kakvog tretmana za njihovo omekšavanje.

Piling, iz neobjašnjivih razloga veoma zanemaren tretman i u njezi kože, definitivno je presudan za njegu, usana njihov oporavak i vraćanje u “normalno stanje”. Postoji nekoliko vrsta pilinga za usne, a većina proizvoda dostupnih na tržištu sadrži zrnca šećera u kombinaciji s ekstraktima voća, hranjivim, umirujućim agensima, kako bi se zadebljanja uklonila i usne ponovo bile glatke. Ako ste među ljubiteljicama “uradi sam” recepata, efikasan piling za usne možete pripremiti u vlastitom domu, sasvim sigurno u kuhinji imate sve potrebne sastojke. Ovo su najefikasniji, uz napomenu da se svaka smjesa mora čuvati u steriliziranoj i hermetički zatvorenoj staklenoj posudi kako bi se spriječio razvoj bakterija.

Umirujući piling

Pomiješajte dvije kašičice šećera, dvije kašike kokosovog ulja i malo ekstrakta vanilije. Dobivenu smjesu utrljajte na usne, izbjegavajući jači pritisak, a poslije minut isperite. Kako djeluje: Dok šećer nježno uklanja oštećenu kožu s površine, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije snažni su hidratantni sastojci koji djeluju umirujuće i pružaju trenutno olakšanje.

Hranjivi piling

Potrebne su vam dvije kašike taloga kafe i jedna kašika meda. Nakon što ih dobro promiješate, smjesu treba nanijeti na usne i lagano ih tapkati vrhovima oko jedan minut. Ostaviti da djeluje još minut i ostatke ukloniti mlakom vodom. Kako djeluje: kafa je tonik koji u kombinaciji s medom obnavlja i hrani sluznicu usana.

Piling za punije usne

U dvije kašike maslinovog ulja dodati dvije kašičice šećera, jednu meda i prstohvat cimeta, dobro promiješati. Potom, pažljivo, vrhovima prstiju lagano umasirati na usne, a poslije nekoliko minuta ostatke ukloniti mlakom vodom. Kako djeluje: nježna snaga pilinga šećera u kombinaciji s hranjivim djelovanjem maslinovog ulja i meda obnavlja i regenerira sluznicu usana, a cimet izaziva blagu iritaciju i daje im punoću.