Menu
Oaza ljepote

Neuništiva CHER: Challenge Accepted

Jednostavno je neuništiva: u maju će proslaviti 76. rođendan, a još uvijek je aktivna. Legendarna Cher protagonistica je nove kampanje brenda MAC, pod nazivom Challenge Accepted, zajedno s 28-godišnjom repericom Saweetie. “Pa ja oduvijek životu govorim upravo to, challenge accepted”, izjavila je povodom ovog angažmana i danas jedna od najpopularnijih i najpoznatijih žena iz svijeta šoubiznisa.

Ostariti znači umrijeti u šoubiznisu

Za jedne nikada nije bila prava glumica, a za druge nikada nije bila prava pjevačica. “Poslije niza uspješnih decenija u karijeri, nikakve kritike me ne dotiču”, priznaje Cher. Jedino na šta ne ostaje ravnodušna, s čim se ne miri i šta prezire je starenje. “Kada je šou biznis u pitanju, ostariti znači umrijeti te je u ovom poslu starenje luksuz u kojem mogu uživati samo osobe koje se više ne žele baviti filmom ili muzikom. Sve moje pjesme i filmske uloge, sve što sam uradila ne bi vrijedilo onoliko koliko vrijedi da to nisam znala i estetski izvesti na najbolji način”, rekla je Cher još krajem devedesetih u Oprah Showu, što najbolje objašnjava zašto se podvrgnula nizu estetskih zahvata i pored toga što opsesivno vodi računa o vlastitom zdravlju.

Osim liftinga, korekcije nosa, implantata u usnama, obrazima i grudima, Cher je uklonila dva rebra kako bi imala tanji struk. Često je ponavljala kako joj je kao tinejdžerici majka govorila da ne zna baš dobro pjevati i plesati, kako nije posebno lijepa, ali da je jedinstvena jer ima nešto po čemu se razlikuje od ostalih. Cher radi sve da tako i ostane, pa se i danas toliko razlikuje od vršnjaka da je neki nazivaju ženskom verzijom Michaela Jacksona, bioničkom ženom koja je uz pomoć skalpela i silikona zaustavila vrijeme.

Modni uzor

Tokom prvih godina karijere Cher je bila svojevrstan modni uzor, djevojke su imitirale njen izgled, puštale i ravnale kosu, nosile trapez hlače, a među prvima je pokazala pupak na televiziji. Šokirala je publiku kada se 1989. godine u spotu pjesme If I Could Turn Back Time pojavila u tangama, mrežastim čarapama i kožnoj jakni. Spot je najprije bio zabranjen na MTVu, a zatim, zbog ogromne popularnosti vraćen i emitiran isključivo navečer poslije devet. Cher je postala poznata i po brojnim tetovažama mnogo prije nego što su postale moderne među holivudskim ženama (džinovski leptir ukrašen cvijećem na zadnjici, narukvica s tri privjeska na lijevoj ruci, ankhegipatski simbol života i besmrtnosti, srce i krst s mačem, orhideja na desnom bedru, hrizantema na članku lijeve noge…). Čini se da je većinu dala ukloniti, jer ih na novijim fotografijama više nema.

“Osjećala sam se kao autsajder”

Cherilyn Sarkisian LaPierre rođena je 20. maja 1946. godine u kalifornijskom gradiću El Centro. Otac, John Paul Sarkisian, porijeklom iz Armenije, bio je vozač kamiona, a majka Jackie Jean Crouch, čijim venama je tekla mješavina engleske, francuske i indijanske krvi, glumica i povremeno model, umjetničkog imena Georgia Holt. Roditelji su se razveli dok je bila djevojčica, neko vrijeme provela u hraniteljskoj porodici, a kasnije, kada se majka udala za bankara Gilberta LaPierea, uglavnom su živjele zajedno. Cherilyn je bila oduševljena vidjevši majku na sceni te je, kad su se porodične finansijske prilike poboljšale, uzimala časove glume i odlučila postati poznata. Srednju školu je napustila sa 16 zbog problema s teškim oblikom disleksije, koja joj je ustanovljena mnogo kasnije jer je u to vrijeme bila nepoznanica. “Zbog nesređene porodične situacije sam se osjećala kao autsajder. Oca, vozača kamiona, kockara, dilera droge i heroinskog ovisnika, upoznala sam tek kada mi je bilo 11, jer je često bio u zatvoru.” U svijet muzike ušla je kao sedamnaestogodišnjakinja, kada je pobjegla od kuće i upoznala Sonnyja Bonoa; osnovali su duet Sonny & Cher, nizali hit za hitom, a karijera im je krenula nizbrdo 1968, jer su njihove pjesme i život bez poroka bili u suprotnosti s tadašnjom modom psihodeličnog roka.

Chastity, Chaz

Cherina kćerka Chastity podvrgnula se 2011. godine operaciji promjene spola i postala muškarac, po imenu Chaz. “Godinama smo razgovarale o tome. Bila je nesretna, nije se osjećala prijatno u vlastitom tijelu, nije mogla pronaći svoj identitet i počela se drogirati. Vjerovala sam da će poslije rehabilitacije prestati razmišljati o promjeni spola, ali ona je, sasvim suprotno, postala apsolutno sigurna da to želi učiniti. I šta sam mogla drugo nego je podržati, mada mi je veoma teško sve prihvatiti i pomiriti se s tim. Chastity je još uvijek moja djevojčica. Divim joj se kako je imala hrabrosti za takvu promjenu.”