Menu
Oaza ljepote

NAJČEŠĆE GREŠKE U ŠMINKANJU

Šminka čini da izgledamo ljepše. Ili bi tako trebalo biti. Pogrešno ili nepažljivo korištenje kozmetičkih preparata može nanijeti i štetu našem izgledu. Znate li koje su najčešće greške i kako ih izbjeći?

Razmazana šminka

Linija iznad trepavica koja se istopi tokom dana, sjena koja se uvuče u nabore kapaka, mrlje od maskare oko očiju… Priznat ćete da ovako nešto treba izbjeći po svaku cijenu. Na lice kao bazu uvijek nanesite podlogu ili puder u prahu, kako bi šminka ostala postojana. I ne bojte se da će neko pomisliti da ste tašte ako tokom dana povremeno provjerite vlastiti izgled u ogledalu.

Trepavice pune grudvica

Maskara je obavezna, ali ulijepljene trepavice, pune grudvica, nikom se ne sviđaju. Maskara je delikatan proizvod, koji počinje gubiti na kvalitetu čim se pakovanje prvi put otvori. Obično traje nekoliko mjeseci, nakon čega daje sve slabije rezultate. Ako želite da u vašim trepavicama nema grudvica i da izgledaju savršeno, morate koristiti svjež proizvod.

Pogrešna podloga

Pravilan izbor podloge za šminku je osnovna stvar. Pronađite tonalitet što sličniji prirodnoj boji vašeg tena. Pretamna podloga stvara efekt maske na licu, daje neprirodan izgled i ponekad može izgledati i vulgarno. Preguste ili podloge koje pretjerano prekrivaju spadaju među najčešće i najveće greške. Naglašavaju bore, akne i ostale nesavršenosti tena.

Prekontrastna olovka za usne

Još jedna greška od koje se većina žena, s imalo osjećaja za estetiku, naježi je olovka za usne u boji koja odudara od boje usana ili ruža. Ukoliko koristite olovke za usne, izaberite tonalitet jednak boji ruža. Nakon nanošenja, vrhom prsta lagano razmažite liniju prema sredini usana.

Loše definirane obrve

Pretanke, bez ili nepravilnog oblika, s prazninama gdje nedostaje dlačica, su veoma upadljive greške. Ostavite uvijek dovoljno vremena za sređivanje obrva, čupajte dlačicu po dlačicu, stalno kontrolišući izgled u ogledalu. Ako niste sigurne da možete sami, posjetite kozmetičara. Nemojte pokušavati same i upuštati se u veće zahvate: kad pogriješite, potrebno je dosta vremena da ispravljanje bude moguće, jer nove dlačice sporo rastu.

Zapuštene ruke i oguljen lak na noktima

Hrapava koža ruku, zanoktice i oguljen (ili, što je još gore, zubima strugan) lak, apsolutno treba izbjegavati. Lak koji više ne izgleda savršeno brzo možete skinuti komadićem vate i uljnim acetonom, zašto to ne učiniti? Svakodnevno njegujte ruke, veliki je izbor proizvoda za hidrataciju ruku i noktiju.

Nenjegovana koža lica

Akne, miteseri, suha i beživotna koža… Tačno je da nije uvijek moguće kontrolirati kako će izgledati koža lica. Može biti masna, mješovita, sklona aknama ili miteserima, ali na koži se uvijek vidi – ako je i problematična – da li je njegovana ili ne. Redovno upotrebljavajte sredstva za piling, rješavajte probleme kao što su akne, suha ili koža sklona crvenilu. Potražite savjet ljekara, kozmetičara, dermatologa, držite kožu čistom i koristite proizvode prilagođene vašem tipu kože.

Izrastak i rascvjetali krajevi

Iako želite pustiti kosu, povremeno morate posjetiti frizera koji će ošišati samo vrhove. Rascvjetali krajevi su takav detalj koji ne treba ni komentarisati, kao ni plavuše (i ne samo one) s upadljivim tamnim izrastkom. Ako odlučite ofarbati kosu, trebate znati da to znači redovno farbanje svakih tri nedjelje ili mjesec dana, ovisno o brzini kojom kosa raste.

Pretjeranost

Previše šminke, previše botoxa, prebijeli zubi… Dobro je kada vodimo računa o vlastitom izgledu, ali ni u čemu ne treba pretjerivati. Tajna privlačnog izgleda i ljepote je prirodnost. Imajte to uvijek na umu: kada se šminkate, kada posjetite frizera, kada se odlučite za neki estetski zahvat

NE BJEŽITE OD PROMJENE Godinama se isto šminkate, boja kose i razdjeljak su na istoj strani… Ili nemate mašte ili vam nedostaje samopouzdanje. Kao i garderobu, make up treba prilagođavati vremenu, modernizirati, što se često zaboravlja. Kada imate vremena – eksperimentirajte, promijenite boje, poigrajte se sa različitim formama i teksturama.