Menu
Oaza ljepote

KAKO VINO UTIČE NA LJEPOTU

Posljednjih godina pročitali smo bezbroj tekstova o tome da alkohol, posebno vino, može pozitivno djelovati na zdravlje. Ako se umjereno koristi, naravno, a umjerenost je čaša dnevno za žene, a dvije za muškarce. Mnoga istraživanja pokazala su da konzumiranje nekoliko čaša crvenog vina nedjeljno efikasno snižava rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja, kao i da čaša vina prije spavanja pomaže kod gubitka kilograma. Za sve to “krivac” je antioksidans resveratrol, polifenol uz čije ime se vežu mnogi kardioprotektivni, antikancerogeni, protivupalni i antidemencijski efekti, a potvrđeno je da utiče na usporavanje procesa starenja i postizanje dugovječnosti.

Enolozima su polifenoli odavno poznati kao sastojci odgovorni za jačinu okusa i gorčinu vina, a i ključni su za proces njegovog starenja. Koncentracija polifenola resveratrola u crnom vinu znatno je viša nego u bijelom. Zbog velike popularnosti i brojnih pozitivnih efekata, australijski ljekar Philip Norrie, takozvani “vinski doktor”, patentirao je Najzdravije vino, dostupno i kao crno i kao bijelo, odnosno u sortama chardonnay i shiraz.

BEAUTY PREDNOSTI

Ali, možda niste znali da vino ima i svoje beauty prednosti te da se od davnina koristi kao prirodni tretman za njegu kože. Svako vino ima drugačiji sastav i različite sorte su korisne za njegu različitih tipova kože. Za suhu kožu najbolja su slatka vina koja sadrže mnogo šećera za proces vezivanja vode i suha s većom koncentracijom jabučne, vinske i limunske kiseline. Za kožu sklonu aknama najbolja su crvena vina sa visokom koncentracijom resveratrola.

Marina Peredo, njujorška dr. dermatologije, tvrdi da je šampanjac efikasan detoksikator kože, upravo zahvaljujući antioksidansima koje sadrži; da vinska kiselina pomaže u izjednačavanju tonusa kože te da ga antibakterijska svojstva čine veoma efikasnim kod masne i kože sklone aknama. Nakon saznanja da ima antioksidativne osobine, vino se počelo upotrebljavati u korejskom svijetu ljepote, a potom se taj trend proširio i na Ameriku, u tretmanima za njegu kože. Ekstrakt sjemenki grožđa veoma efikasno otklanja izumrle ćelije kože i sprečava oštećenja koja mogu nastati djelovanjem slobodnih radikala. Osim toga, opna crnog grožđa bogata je melatoninom, hormonom spavanja. Istraživanja provedena na Univerzitetu u Milanu pokazala su da melatonin iz grožđa tokom fermentacije postane sličan melatoninu koji se prirodno proizvodi u našem tijelu. Najviše melatonina ima u crnim vinima, stoga će čaša vina prije spavanja biti veoma korisna.

Maska od crnog vina

Pomiješajte po 2 kašike crnog vina, meda i jogurta, zatim smjesu vaticama utapkajte na lice (budite strpljivi jer je savim tečna), pustite da se osuši te postupak ponovite dvaput kako bi lice bilo dobro natopljeno. Osjetit ćete blago zatezanje i ne baš ugodan miris. Poslije 20 minuta lice isperite mlakom vodom i lagano posušite ručnikom. Ova maska će dobro nahraniti i hidratizirati kožu koja će trenutno postati mekanija i podatnija. Napomena: prirodni konzervans tanin u crvenom vinu može iritirati osjetljivu kožu.

Znate li šta je Francuski paradoks

U pitanju je neobična činjenica da Francuzi mogu jesti masno i pušiti, a pritom ne obolijevati od bolesti srca i krvnih sudova. Pozitivnu ulogu u paradoksu imaju velika zastupljenost voća, povrća i maslinovog ulja u ishrani, način konzumiranja obroka (koji traje sat-dva) i tradicionalna čaša crnog vina uz ručak. Resveratrol prisutan u crnom vinu nastaje kao posljedica obrambenog mehanizma zbog napada plijesni, a njegova količina nije ista u svakom vinu (najbogatija vina su shiraz, pinot noir, cabernet sauvignon). Što je vino tamnije trebalo bi imati više resveratrola, mada to nije pravilo. Analize crnog vina na resveratrol su skupe zato vina nemaju deklaraciju o preciznoj količini.