Menu
Oaza ljepote

NEW YEAR, NEW ME

Iskoristili ste praznike ili kraći odmor da se pomirite sa sobom i okolinom i puni ste energije. Kako da zadržite vitalnost, oslobodite se stresa i tokom cijele godine osjećate – ZEN?

Preduhitrite problem

Tokom kraćeg ili dužeg odmora uspijevate ostati mirni, vjerovatno jer ste manje pod stresom, manje je odgovornosti i rokova koje treba poštovati, kako za vas tako i za porodicu. Ali, čim ponovo počnete raditi i otvore se škole, ritam postaje nepodnošljiv i uvijek ste u trci s vremenom. Taj sindrom bi se mogao nazvati hitnost: uvijek kasnite (ili vam se to čini), ne želite izgubiti niti jedan minut i brojite svaki kako biste stigli onaj sljedeći. Najmanje što možete učiniti je da mislite kako i vi i ostali možete sebi dozvoliti malo slobodnog vremena. Kako biste bili opušteniji naviknite se da počnete raditi malo ranije: navijte budilnik pola sata ranije kako biste imali više vremena za tuširanje, doručak, djecu… To vrijedi i za ostatak dana. Vidjet ćete da ćete uspjeti sve završiti i biti mirniji jer nema osjećaja kašnjenja. Stići ćete ranije na posao i s osmijehom na usnama. Obaveze ne ostavljajte za sutra, riskirajući da se nagomilaju. Uhvatite se ukoštac najprije s onim najtežim, kasnije ćete biti mirni i dobro raspoloženi.

Napravite pauzu

Aktivna ste žena i ponosni zbog toga. Uvijek u pokretu, od jutra do večeri, što vam se i sviđa. Ipak, ponekad tokom dana osjetite pad energije, onda popijete kafu i nastavljate dalje. Pretjerivanjem rizikujete da se jednog dana potpuno iscrpite. Tokom odmora ste naučili da se opustite, pravite pauze, da osluškujete potrebe vlastitog tijela i uma. Ne gubite te dobre navike tokom cijele godine, najbolji su način da lako prevaziđete svakodnevne teškoće i stres. I u kući i na radnom mjestu potrebno je praviti pauze i nakratko se odmoriti. Kada se odmarate unutar svoja četiri zida podignite noge naviše i poduprite ih jastukom, a na poslu se udobno zavalite u stolici i opustite nekoliko minuta. Popijte čaj, pojedite koji keks ili kockicu čokolade, kao svojevrsnu nagradu za završene poslove. Pravljenje pauze tokom dana nije gubljenje vremena, u pitanju je efikasan i obavezan način obnavljanja energije. Negiranjem potrebe za odmorom pretvaramo se da smo nepobjedivi, a niko nije takav, što na duže staze postaje opasno za duh i tijelo.

Bijeg vikendom

Daleko od kuće i posla je sve drugačije nego inače i nikad vam nije dosadno. Po povratku kući, nekoliko dana vas drži euforično raspoloženje, razmišljate o proteklim dešavanjima, osjećate se lijepom, u formi ste… Rutina još nije zavladala, ali je uvijek spremna za napad. Nisu vam dovoljne samo kratkotrajne dnevne pauze, naučite se posvetiti samo sebi, jednom sedmično ili bar jednom mjesečno po par sati. Nije svako u situaciji da provede vikend u spa ili wellness centru, ali odlazak na masažu nam neće uništiti finansijsku situaciju. Žene često nalaze bezbroj razloga da sebi ne dozvole trenutke zadovoljstva: kućni i dodatni poslovi na radnom mjestu, obaveze prema djeci… Istina je da se osjećaju krivim ako se posvete sebi, umjesto da izvršavaju svakodnevne obaveze. Društvo nameće rad i obaveze bez prestanka, a lijenost (čak i nesvjesna) je ocijenjena kao najgora od svih mana. Zar zaista mislite da žene više vole ostati u kući i čistiti nego provesti negdje romantični vikend ili odmarajući se?!

Izaberite hobi, ali zaboravite trendove

Na odmoru smo najčešće fizički aktivni ili otkrijemo neki novi hobi, ali čim se vratimo kući, smanjuje se želja da nastavimo. Zapostavljamo zadovoljstvo koje smo osjećali i javlja se frustracija: nikad nemam dovoljno vremena za sebe, da imam vremena mogla bih nastaviti… Opravdavamo naše ponašanje vanjskim faktorima – tako je najlakše. Ustvari, pod pritiskom društva u kojem se sve vrti oko ideje o savršenstvu, strah nas je od neostvarivanja vlastitih ambicija. Potrebno je naučiti baviti se nekom aktivnošću zbog sebe samog, slijedeći vlastiti ritam, a ne kako bismo poslije tri mjeseca postali najbolji. Nije važan postignuti rezultat nego zadovoljstvo koje osjetimo tokom aktivnosti, bilo da se radi o fitnessu, plivanju, kursu stranog jezika… Nastojte izabrati aktivnost koja vam se istinski sviđa, ne podliježite trenutnim trendovima. Zadovoljstvo zbog spoznaje da učestvujete u aktivnosti s osobama koje nisu ni članovi porodice ni poslovne kolege omogućava stvaranje novih prijateljstava, važnih – jer ih povezuje zajedničko zadovoljstvo.

Briga o sebi

Već od oktobra osjećate umor, koža vam je blijeda, bez sjaja, a kosa suha i beživotna? To se dešava jer ljeti nastojimo biti opušteniji i bezbrižniji, nastojimo biti (i osjećati se) lijepim. Imate pravo biti lijepi i zimi! Potrošite malo više novca za efikasne proizvode koje ćete redovno koristiti. Nećete zbog toga postati rob izgleda, važno je da se sebi sviđate. Osjećat ćete se mnogo zavodljivije ako se depilirate tokom cijele godine, a i partner će to cijeniti. Voditi brigu o samom sebi znači i uvijek jesti zdravo, a ne samo u proljeće zbog nadolazećeg ljeta i pomisli na kupaći kostim. Voće, povrće, riba i integralne žitarice, čije će pozitivno djelovanje vitamina i minerala učiniti da budemo ljepše. Ali, ne treba zaboraviti ni na povremena zadovoljstva: od malo čokolade umjesto dva light jogurta za užinu, nećete se udebljati. Naprotiv, učinit će da se ne osjećate frustrirano, a kada ste frustrirani lice je napeto i nastaju bore. Ne nosite odjeću koja vam se ne sviđa i koja vam dobro ne stoji, bacite sve što je staro i isprano, obradujte se seksi kompletom donjeg rublja, osjećat ćete se ljepše i zavodljivije, a ne kao Pepeljuga.

Ne osjećajte krivicu

Svaki odlazak na odmor je poseban jer sebi dozvoljavamo da se opustimo i ne mislimo na brige. Kada prođe, sve postaje kompliciranije: prestajemo se brinuti o sebi, nećemo kupiti ni novi ruž, nećemo ostati u duže krevetu nego ćemo ustati da djeci napravimo doručak, manje ćemo voditi ljubav a više spremati kuću. Šetnja s prijateljicama, odlazak na kafu ili duga kupka nisu izgubljeno vrijeme. Ti trenuci omogućavaju nam da napunimo baterije i, dakle, budemo efikasnije u svim ostalim, manje dopadljivim situacijama. Misleći više na sebe, bit ćete otvoreniji prema drugima, jer činjenica da osluškujete vlastite želje omogućava da se osjećate optimističnije i pozitivnije. U društvu prijatelja nećete imati potrebu da se žalite i bunite, stvarat ćete interesantne i bogate veze, što ne uspijeva osobama koje žive kao žrtve (ili se tako osjećaju), uvijek frustrirane jer silom stavljaju barijere pred vlastite potrebe. Uspjet ćete se distancirati od odnosa i događaja koji vam se čine dramatičnim ili izvanrednim: prvi će vam izgledati manje komplicirani i nećete biti razočarani ako se ovi drugi vremenom ne pokažu tako posebnim. Uzimajući stvari onakvim kakve jesu, dajući im pripadajuću vrijednost, postat ćete mnogo smireniji i zadovoljniji!