Menu
Oaza ljepote

DETOX RITUALI ZA DAN(E) POSLIJE

Praznici su iza nas, ali neki savjeti vrijede tokom cijele godine. Evo preporuka specijalista ayurvede, naturopatije i akupunkture za oporavak poslije jedne ili više burnih noći. Na skali od 43 različita faktora, koju su još 1967. sastavili američki psihijatri Thomas Holmes i Richard Rahe, dokazujući povezanost stresa sa zdravljem, novogodišnji i božićni praznici zauzeli su ugodno predzadnje mjesto. Neočekivano niska pozicija s obzirom da na osnovu istraživanja American Psychological Association jedan od pet Amerikanaca veoma brine kako će praznici uticati na njegovo zdravlje i blagostanje. Ali, ima i drugačijih rezultata: jedan od šest parova priznaje da tokom “kriznog” prazničnog perioda češće stupa u seksualne odnose. Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da tada, dakle prije, tokom i neposredno poslije praznika, drastično raste broj obaveza, a manje je vremena koje možemo posvetiti samo sebi, vlastitom zdravlju i njezi.

Reverse beautology

Zbog toga nastaje takozvana reverse beautology, koja mijenja redoslijed stvari, promovirajući post party elemente, kao vrijeme i prostor koje ćemo posvetiti isključivo sebi. Voditi brigu o vlastitom zdravlju je dokaz ljubavi prema samom sebi. Sve je više osoba koje toga postaju svjesne, kao i onih koje nakon burno provedene večeri van kuće nastoje učiniti nešto za sebe, bez obzira radilo se ili ne o praznicima. Neke žene će se odmarati, njegovati i relaksirati u svoja četiri zida, a neke će se odlučiti za boravak u salonu ljepote i prepustiti rukama stručnjaka.

Kristen Ma, vlasnica kanadskih salona Pure + Simple, nastalih na ayurvedskim principima, autorica knjige Beauty: Pure + Simple, u kojoj ujedinjuje principe orijentalne medicine i hi-tech kozmetike, uvijek na prvo mjesto stavlja važnost hidratacije.

Hidratacija je osnovni princip u ayurvedi, jer se koža, kada je zdrava može boriti se s izvorima stresa i prevenirati ih. Uslov zdrave kože je dovoljna hidriranost, dok dehidracija narušava njenu ravnotežu i mogućnost samozaštite.” Ako koža nije dovoljno vlažna javljaju se preuranjeni znaci starenja, bore, pucanje kapilara i slično. Na hidrataciju kože utiču različiti faktori, tako na ubrzano gubljenje vlage, između ostalog, utiču konzumiranje alkohola i umor, pogotovo ako smo skoro cijelu noć na nogama i u zatvorenom, najčešće zadimljenom prostoru. Njemačka kozmetička kuća La Mer unazad nekoliko godina radi na unapređivanju takozvane S.O.S. formule s aktivnim anti age principima. Tako, naprimjer, neke La Merove maske sadrže mješavinu algi porijeklom iz mora oko Japana, Indonezije, Velike Britanije, čije je tajno oružje poseban mikroorganizam koji raste nevjerovatnom brzinom, upravo zbog sposobnosti regeneracije. Maska posebno djeluje na kožu jer je u stanju za samo osam minuta stabilizirati hidrataciju, učiniti je savršenom u svim njenim slojevima.

Glina rhassoul iz Atlantika

Ekspertica za kozmetičku akupunkturu Shellie Goldstein postala je slavna zahvaljujući redovnim klijentima, među kojima je i Martha Stewart. Goldsteinova je sve svoje tajne otkrila u knjizi Your best face now: Look Younger in 20 days with the do-it-yourself Acupressure Facelift. U pitanju je svojevrstan priručnik u kojem objašnjava kako prakticirati anti age masažu koristeći principe akupunkture, uz preporuku da se to čini tokom tople kupke.

Treba početi s laganim kružnim pokretima na području između obrva, što će opustiti i lice i tijelo, nastaviti prema ušima, zatim uz korijen kose prema vratu, spustiti se do mandibule. Masažu treba istim pokretima nastaviti na obrazima, oko očiju i završiti na čelu”, savjetuje, uz napomenu da postupak treba triput ponoviti, uvijek krećući od područja između obrva. Vrijeme kupanja je idealno za masažu, jer smo tada relaksiraniji, a prilika izvrsna i za njegu kose. Rhassoul glina iz Atlantskog okeana, tradicionalno korištena u marokanskim hamamima, kako kaže Shellie, savršena je maska: pomiješana s vodom i malo ulja nanosi se na mokru kosu te ispira nakon deset do dvadeset minuta. Osim što savršeno opere kosu, koži glave vraća prirodnu ravnotežu zahvaljujući formuli koja sadrži silicij, magnezij, kalij i kalcij, efikasnu mješavinu za otklanjanje “ostataka” nakupljenih tokom prethodne večeri, kao što su gel, lak i dim cigareta. “Najvažnije je biti potpuno opušten, relaksiranje je čudotovoran način za vraćanje ljepote, sjaja i zdravog izgleda”, sugerira Goldstein, podsjećajući da alkohol, prema ayurvedi, zagrijava te se negativnim after party efektima treba suprotstaviti voćem ili osvježavajućim pićima. Njen omiljeni recept je detox napitak: 3 dl vode, 1 dl soka aloe, sok jedne limete, kašičica meda i malo soli.

Antioksidantno mlijeko

Njujorška vizažistica i naturopata Joanna Vargas, koja brine o zvijezdama među kojima su Julianne Moore i Rachel Weisz, za day after predlaže toplu kupku na bazi posebnog mlijeka: “Kozije mlijeko je višestruko korisno. Lako se apsorbira, zajedno sa svim dragocjenim sastojcima koje sadrži, dakle mineralima i probioticima koji štite kožu od ultraljubičastih zraka, te vitaminima A, B1, B6, B12, C i E, a snažan je antioksidant.” Dovoljno je 200 g mlijeka u prahu kako biste maksimalno iskoristili sve blagodati, među kojima su i cink i aminokiseline koje regeneriraju kožu, daruju joj elastičnost i bore se protiv starenja.