Menu
Oaza ljepote

PLAVUŠE SE ZAISTA BOLJE ZABAVLJAJU?

Odavno su plava kosa i plave oči sinonim ljepote, dok iskustvo govori da su muškarci imali mnogo veza s plavušama koje i nisu bile obavezno lijepe. To znači da boja kose i očiju nisu ono što jednu ženu zaista čini lijepom. A šta je s mediteranskim ljepoticama, tamnokosim i tamnookim, koje oduvijek privlače pažnju mnoštva pripadnika muškog spola? Ipak, zanemarimo li lični ukus, vijekovima vrijedi mišljenje: plavo je lijepo! Zašto mnoge žene misle tako, zapitao se Peter Frost, antropolog Univerziteta Laval iz Quebec Cityja. Prema mišljenju autora istraživanja, plava boja kose nastala je prije otprilike 15.000 godina i svijetla kosa mogla je imati značajnu ulogu u privlačenju muškaraca, što je očito bilo potrebno zbog održavanja vrste.

Ali, da li je i danas tako? Naravno da ne, sasvim je dovoljno ljudi na planeti, a za privlačnost plavuša odgovorna je psihologija. Isključimo li starlete, doktor Frost ostaje pri ideji da objašnjenje treba potražiti u vezi s našim precima. Ako su se žene nekad osjećale cjenjenije kad im je kosa bila plava, vjerovatno da u njima još uvijek, iako nesvjesno, postoji taj osjećaj. Izuzmemo li neke nordijske zemlje, plavokose osobe su rijetke i, kao takve, traženije. “U pitanju je vrsta želje za rijetkostima, u trenutku kad nešto postane ‘normalno’ i ima ga dovoljno, prestaje biti privlačno”, objašnjava Frost.

Svijetla kosa kao adut

Ljudska bića, vrste sapiens, nastala su u Africi. Raširili su se prema Evropi otprilike prije 35.000 godina, a smatra se da su tada svi imali crnu kosu. Tek je prije 15.000 godina došlo do mutacije gena nazvanog MC1R koji je dozvolio razvoj različitih boja kose, kestenjaste, crvene i plave. U isto vrijeme je najvjerovatnije bio modificiran i gen OCA2 povezan s bojom očiju, a te promjene se povezuju s povećanjem mogućnosti organizma da apsorbira vitamin D. Iako je to najzastupljenija teorija, Frost misli drugačije. Prema mišljenju kanadskog antropologa, muškarci su tokom ledenog doba bili prinuđeni prelaziti ogromne razdaljine kako bi našli malo hrane. Posljedica je bila devastirajuća: mnogo ih je umrlo te je i poligamija narušena prirodnim slijedom, usljed nedovoljno hrane. Postalo je nemoguće održavati mnogobrojnu porodicu, što je čovjeka okrenulo monogamiji i uzrokovalo veću konkurenciju među ženama. Nesumnjivo su prednost imale žene privlačnijeg izgleda, a svjetlija kosa bila je pravi adut u nastojanju da se privuče neki od malobrojnih preostalih muškaraca. Kako muškarci nisu bili izloženi sličnom “pritisku”, među njima je bilo mnogo manje plavokosih, što se održalo do danas, smatra Frost.

Biti drugačiji

Suprotno navedenom dešava se u nekim nordijskim zemljama, gdje je mnogo plavokosih i žene nastoje potamniti kosu. Sve navedeno potvrđuje želju da budemo drugačiji od ostalih kako bismo privukli osobe suprotnog spola. Plavokosih ima najviše među djecom, a želja da postanemo plave može biti i pokušaj da na neki način produžimo mladost. Naravno da se ovdje uglavnom radi o pretpostavkama. Trebalo bi ustanoviti, pitajući žene koje se požele ofarbati u plavo ili to učine, zašto se zbog toga osjećaju privlačnijim. A onda i pitati muškarce, da li im se plavuše zaista više sviđaju od tamnokosih, i zbog čega?

Buntovnička seksualnost

Nisu sve plavuše iste, postoje dva osnovna tipa: plava i platinasto plava. Nekadašnje najveće zvijezde filmskog platna, Marilyn Monroe, Jean Harlow i Tippi Hedren, bile su prve platinaste pin-up djevojke. Njihova sjajna, svjetlucava kosa davala im je neku posebnu, onozemaljsku auru, dok su u isto vrijeme bile na rubu nečeg divljeg i neukrotivog. U muzici je izblajhana kosa označavala nešto drugo. “Metla” od kose Debbie Harry, pjevačice grupe Blondie, bila je seksi samo zbog toga jer je nesavršena. Plava kosa prisutna je povremeno i na modnim pistama. Svaka generacija ima drugačije asocijacije kada je platinasta kosa u pitanju, ali u suštini, jedna je ostala ista: buntovnička seksualnost… Plava kosa traži posvećenost i posebnu njegu, a pravi je uspjeh imati dugu i njegovanu platinastu kosu. Potrebni su kvalitetni preparati koji će je obnoviti i osvježiti, kao i specijalni šamponi kako kosa ne bi tamnila. Ali i želudac da se progutaju svi vicevi na račun plavuša. Ali, kako je Dolly Parton jednom odbrusila: “Znam da nisam glupa, a znam da nisam ni plavuša.”